• Contact
marți, februarie 7, 2023
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Jurisprudență | Judecătoria Marghita – Conducător auto, condamnat pentru că a șofat având o alcoolemie ”extraordinar de mare”, de 5,20 la mie

by Veronica Bursașiu
15/07/2022
in Prim Plan, Procese, Recomandate
0 0
2
Încă 5 magistrați pleacă din Justiție | Printre ei, o judecătoare de la Tribunalul Bihor

foto generic

0
SHARES
501
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

INSTANŢA, Deliberând asupra cauzei penale de faţă, constată următoarele:

Prin rechizitoriul emis în data de 26.02.2020  în dosarul nr. ###/P/2019 al Parchetului de pe lângă Judecătoria ########, s-a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului ###### ########, pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art. 336 alin. 1 C.pen.

În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, că, în data de 17.06.2019, în jurul orelor 21.18, organele de poliție au fost sesizate de către numitul ########-##### că, pe strada Eroilor din localitatea ########, #### #####, s-a produs un eveniment rutier în care a fost implicată o autoutilitară marca Peugeot, înmatriculată în Slovacia.

Deplasându-se la fața locului, organele de poliţie rutieră au procedat la identificarea conducătorului auto, în persoana inculpatului ###### ######## Întrucât inculpatul ###### ######## emana halenă alcoolică, organele de poliţie rutieră au procedat la testarea acestuia cu aparatul alcooltest marca Drager, rezultând o concentrație alcoolică de 1,91 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Inculpatul ###### ######## a fost condus la Spitalul Municipal „Dr. ### ######” din ########, unde i-au fost recoltate două probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei. Conform buletinului de analiză toxicologică nr. (…)/A1/690-691 din 20.06.2019, inculpatul ###### ######## a avut o alcoolemie de 4,91 gr. la mie, la proba de sânge recoltată la ora 21.50, respectiv o alcoolemie de 5,20 gr. la mie la a doua probă recoltată la ora 22.50.

Fiind audiat, inculpatul ###### ######## a recunoscut săvârșirea faptei.

Prin încheierea de şedinţă din camera de consiliu din data de 29.06.2020, judecătorul de cameră preliminară a constatat legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi a dispus începerea judecăţii cauzei privind pe inculpatul ###### ########.

La termenul din data de 28.10.2020, ulterior citirii actului de sesizare, instanţa a adus la cunoştinţa inculpatului dispoziţiile art. 374 alin. 4 C.pr.pen. raportat la art. 396 alin. 10 C.pr.pen., privind judecata în procedură simplificată, precum şi soluţiile posibile ca urmare a acestei proceduri.

În faza de judecată, ca urmare a admiterii cererii formulate de inculpat de a fi judecat în procedură simplificată, nu au fost administrate alte probe, inculpatul nesolicitând administrarea probei cu înscrisuri noi. Astfel, cauza a fost soluţionată pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Analizând actele dosarului şi probatoriul administrat în cursul urmăririi penale, instanţa reţine următoarele:

Fapta inculpatului ###### ######## care, în data de 17.06.2019, în jurul orelor 21.18, a condus autoutilitara marca Peugeot, înmatriculată în Slovacia, pe strada Eroilor din localitatea ########, având în sânge o îmbibație alcoolică de 4,91 gr. la mie, la proba de sânge recoltată la ora 21.50, respectiv o alcoolemie de 5,20 gr. la mie, la a doua probă recoltată la ora 22.50, întrunește elementele constitutive ale infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, faptă prev. și ped. de art. 336   alin. 1 C.pen.. Fiind audiat în cursul urmăririi penale și al judecății, inculpatul a recunoscut fapta comisă.

Pentru a reţine această situaţie de fapt, instanţa a avut în vedere probele administrate în faza de urmărire penală și declarația inculpatului de la primul termen de judecată prin care a arătat că recunoaşte în totalitate a faptei aşa cum a fost reţinută în rechizitoriu şi că este de acord să presteze muncă în folosul comunităţii în cazul în care instanţa consideră necesară instituirea acestei obligaţii.

În ceea ce priveşte elementul material al infracţiunii, instanţa reţine că acesta este caracterizat de acţiunea inculpatului de a se urca la volanul autoutilitarei marca Peugeot, înmatriculată în Slovacia şi de a circula pe drumurile publice, după ce anterior consumase băuturi alcoolice într-o cantitate ce a determinat depăşirea, în urma recoltării probelor biologice, nivelului de 0,80 g/l alcool pur în sânge.

Urmarea imediată a acestei fapte este reprezentată de crearea unei stări de pericol atât pentru inculpat însuşi cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic. Infracţiunea reţinută în sarcina inculpatului fiind una de pericol, nu este susceptibilă prin natura sa de a produce daune materiale, iar legătura de cauzalitate dintre fapta săvârşită şi rezultatul socialmente periculos-punerea în pericol a siguranţei circulaţiei pe drumurile publice – rezultă din însăşi săvârşirea faptei şi din starea în care se găsea inculpatul la acea dată.

Sub aspectul laturii subiective, instanţa reţine că poziţia subiectivă a inculpatului faţă de infracţiunea săvârşită şi rezultatul socialmente periculos al acesteia se caracterizează prin intenţie indirectă, forma de vinovăţie fiind prevăzută de art. 16 alin. 3 lit. b C.pen. Astfel, conducând un autoturism pe drumurile publice, în timp ce avea în sânge o îmbibaţie alcoolică ce depăşea limita legală, inculpatul a prevăzut şi, deşi nu a urmărit, a acceptat posibilitatea ca prin fapta sa infracţională să pună în pericol siguranţa circulaţiei pe drumurile publice.

Având în vedere că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 396 alin.2 C.pr.pen., respectiv fapta dedusă judecăţii există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de către inculpat cu forma de vinovăţie prevăzută de lege, în cauză urmează să opereze răspunderea penală a inculpatului pentru infracţiunea comisă.

Procedând în continuare la individualizarea judiciară a pedepsei, instanţa va avea în vedere următoarele criterii şi aspecte:

Conform criteriilor generale de individualizare înscrise la art. 74 C.pen. referitoare la limitele de pedeapsă prevăzute de lege pentru infracţiunea săvârşită, cu trimitere la dispoziţiile art. 396 alin. 10 C.pr.pen., potrivit cărora, în cazul recunoaşterii învinuirii, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime, instanţa va avea în vedere gradul de pericol social concret al faptei săvârşite (infracţiune de pericol şi nu de rezultat), circumstanţele reale ale faptei – periclitarea relaţiilor sociale privind circulaţia pe drumurile publice generată de conducerea autovehiculului după ingerarea unei băuturi alcoolice – aspecte ce se repercutează negativ în ceea ce priveşte atenţia şi reflexele pe care le presupune activitatea de conducere auto, urmările care s-ar fi putut produce – rănirea inculpatului ori a vreunei/vreunor persoane, momentul şi locul săvârşirii faptei, şi distanţa parcursă, precum şi circumstanţele personale ale inculpatului, care este la primul conflict cu legea penală. De asemenea, instanţa va ţine seama şi de conduita inculpatului pe parcursul procesului penal, care a manifestat o atitudine cooperantă faţă de organele judiciare.

Sancţiunile de drept penal nu pot acţiona eficient decât în măsura în care ele corespund principiilor fundamentale ale politicii penale şi ale dreptului penal şi dacă sunt guvernate de acestea. Mai mult, combaterea efectivă a criminalităţii nu se poate realiza decât printr-o îmbinare echilibrată a intimidării, prin constrângere, cu reeducarea inculpatului.

Adaptarea pedepsei implică luarea în considerare, sub multiplele ei aspecte a personalităţii infractorului, pentru a avea ca rezultat dorit transformarea efectivă a proceselor psihice şi a conduitei acestuia. Astfel, inculpatul este cunoscut fără antecedente penale, însă trebuie avut în vedere că acţiunea sa a nu poate fi considerată ca fiind una de pericol redus în contextul în care alcoolemia acestuia a fost una extraordinar de mare,  de 4,91 gr. la mie, la proba de sânge recoltată la ora 21.50, respectiv o alcoolemie de 5,20 gr. la mie, la a doua probă recoltată la ora 22.50.

Având în vedere aceste aspecte, instanţa urmează a se orienta dintre pedepsele alternative prevăzute de norma de incriminare către pedeapsa închisorii, considerând că stabilirea unei astfel de pedepse satisface scopul pedepsei prevăzut de art. 3 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, precum şi principiului proporţionalităţii pedepsei cu gravitatea infracţiunii săvârşite.

Totodată, în considerarea dispoziţiilor art. 396 alin. 10 C.pr.pen. aplicabile în speţă ca urmare a recunoaşterii necondiţionate a faptei pe baza probatorului administrat în faza de urmărire penală, instanţa va stabili o pedeapsă cu închisoarea ce se va situa în limite cuprinse între un minim de 8 luni şi un maxim de 3 ani şi 4 luni. Având în vedere alcoolemia extrem de mare a inculpatului și faptul că a produs un incident rutier care s-ar fi putut solda cu victime, instanța va orienta pedeapsa către mijlocul intervalului arătat.

Pentru aceste motive, în baza art. 396 alin. (1), (2), (10) C.pr.pen., instanţa va stabili pentru inculpat o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art. 336 alin. 1 C.pen., cuantum suficient în opinia instanţei pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei. Instanța va aplica această pedeapsă inculpatului, apreciind că alcoolemia record a inculpatului denotă o lipsă de respect aproape totală a inculpatului față de valorile sociale apărate prin legea penală, astfel că amânarea aplicării pedepsei nu ar fi o soluție oportună în raport de art. 83 alin. 1 lit. d C. pen.

Cu privire la individualizarea judiciară a executării pedepsei, instanţa reţine dispoziţiile art. 91 C.pen., conform cărora se poate dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe o anumită durată cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii: pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracţiuni, este închisoarea de cel mult 3 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 42 sau pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare, infractorul şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă şi, chiar fără executarea acesteia, condamnatul nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată.

Instanţa consideră că în prezenta cauză sunt îndeplinite cerinţele prevăzute de legiuitor, condamnarea prin prezenta sentinţă fiind de sub 2 ani închisoare iar din fişa de cazier a acestuia rezultă că inculpatul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de un an, nu s-a sustras de la urmărire penală ori judecată, nu a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării şi tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanţilor astfel încât instanţa are convingerea că scopul pedepsei poate fi atins şi fără executarea de către acesta a pedepsei aplicate.

Faţă de aceste considerente, apreciind că se impune o monitorizare a eforturilor inculpatului pe calea reintegrării sociale, instanţa, în baza art. 91 C. pen. va dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi va stabili un termen de supraveghere de 4 ani, conform dispoziţiilor art. 92 C. pen.

În baza art. 93 alin. (1) C.pen., va obliga inculpatul ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:

a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Bihor, la datele fixate de acesta;

b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;

d) să comunice schimbarea locului de muncă;

e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 alin. (2) lit. b) C.pen., impune condamnatului să execute următoarea obligaţie: să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 alin. (3) C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei ######## pe o perioadă de 120 zile lucrătoare.

Conform art. 404 alin. (2) C.pr.pen., atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor art. 91 alin. (4) şi art. 96 C.pen. referitoare la revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere în cazul nerespectării măsurilor de supraveghere, a neexecutării obligaţiilor ce îi revin sau săvârşirii unei noi infracţiuni pe parcursul termenului de supraveghere.

Faţă de soluţia ce va fi pronunţată, în temeiul art. 272 rap. la art. 274 alin. (1) C.pr.pen., va obliga inculpatul la plata către stat a sumei de 700 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

Hotărârea integrală, în format anonimizat, este disponibilă pe portalul Rejust.

CITIȚI din categoria #jurisprudență:

  • Acord de recunoaștere a vinovăției unui inculpat acuzat că a profanat un cadavru, pe motiv că ”s-ar fi transformat în strigoi” și i-ar fi bântuit pe membrii familiei
  • Judecători înjurați și blestemați printr-o cerere de reexaminare: ”Ne-ați adus aici, fără pic de simțire, în bătaie de joc! Fiți blestemați!”
  • Procedură simplificată cu inculpaţi minori, respinsă. Lipsa încuviinţării pledoariei de vinovăţie şi a opţiunii pentru procedura abreviată de reprezentantul legal
Tags: alcoolemieconducător autoJudecătoria Marghitajurisprudență
Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Aproape 1.000 de locuri de muncă, oferite de firmele din Bihor. În ce domeniu sunt cele mai multe slujbe

Lista locurilor de muncă disponibile prin AJOFM Bihor | Posturi vacante în Oradea, Beiuș sau Valea lui Mihai

Comments 2

  1. Pingback: Jurisprudență | Curtea de Apel Oradea - Revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere
  2. Pingback: Jurisprudență | Tribunalul Maramureș - Imposibilitatea obiectivă de a achita despăgubirile civile. Cerere de liberare condiţionată întemeiată

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Anchete
  • Anunțuri
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Economie
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • Interviu
  • Invitatul săptămânii
  • Lectii
  • Opinii
  • Povești dureroase – povești care nu trebuie uitate!
  • Prim Plan
  • Procese
  • Recomandate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Stiri
  • Video

Articole recente

  • Un autobuz cu 20 de elevi a luat foc, în mers, pe drumul Oradea-Deva
  • Studentă la Medicină, moarte subită. Se pregătea să iasă în oraș
  • Zăpadă cât un stat de om la Șinteu. A nins peste Nova Huta
  • Locul unde s-au născut societăţile şi asociaţiile culturale din Beiuş, restaurat. Casina Română va avea o imagine nouă în 3 ani
  • UPDATE. Ce spune Inspectoratul Școlar despre demisia directorului Cuc de la Avram Iancu. Azi s-a făcut o nouă numire

Arhive

  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.
Urmareste-ne pe facebook!

Rămâi la curent cu actualitatea cu un simplu click pe butonul follow. 

Follow