• Contact
sâmbătă, iunie 7, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Durata termenului de verificare a măsurilor asiguratorii în camera preliminară și momentul de la care curge termenul de verificare

by Ela Ardelean
31/01/2025
in Sistemul judiciar
0 0
0
Termenul general de prescripție pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe în modalitatea violenței în familie | Jurisprudență ÎCCJ
0
SHARES
164
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

În practica judiciară s-a pus problema duratei termenului în care judecătorul de cameră preliminară are obligația de a verifica periodic subzistența temeiurilor care au determinat luarea sau menținerea măsurii asigurătorii și a momentului de la care acesta începe să curgă (dies a qvo).

Problema de practică neunitară a fost soluționată în carul Întâlnirii președinților secțiilor penale ale Înaltei Curți de Casație și Justiție și curților de apel, dedicată discutării aspectelor de practică neunitară în materia dreptului penal și procesual penal din 31 octombrie-1 noiembrie 2024.

Nu au fost prezentate opinii divergente , însă opinia autorului referentului, susținută și de practica judiciară înaintată, a fost în sensul că termenul este de 1 an și începe să curgă de la momentul de debut al judecăţii în sens general. Constatându- se că sintagma „în cursul judecăţii” include şi procedura de cameră preliminară, din analiza globală a dispoziţiilor art. 342-348 şi art. 349 şi urm. din Codul de procedură penală, rezultă că momentul de debut al judecăţii (în sens general) îl constituie trimiterea în judecată.

În opinia INM, în cameră preliminară, termenul maxim pentru verificarea temeiurilor care au determinat luarea sau menţinerea, în cursul urmăririi penale, a măsurii asigurătorii
este de 6 luni și curge de la data luării măsurii sau a ultimei verificări a acesteia de către procuror. Pentru ipoteza particulară în care durata procedurii în camera preliminară este mai mare de 1 an, următoarea verificare a măsurii va avea loc în termen de maxim 1 an de la verificarea făcută de judecătorul de cameră preliminară.

Potrivit art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală, având denumirea marginală Verificarea măsurii asigurătorii, introdus prin Legea nr. 6/2021, în tot cursul procesului penal, procurorul, judecătorul de cameră preliminară sau, după caz, instanţa de judecată verifică periodic, dar nu mai târziu de 6 luni în cursul urmăririi penale, respectiv un an în cursul judecăţii, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea sau menţinerea măsurii asigurătorii, dispunând, după caz, menţinerea, restrângerea sau extinderea măsurii dispuse, respectiv ridicarea măsurii dispuse, prevederile art. 250 şi ind. 1 aplicându-se în mod corespunzător.

Dispozițiile legale precitate se referă la obligativitatea verificării făcute de judecătorul de cameră preliminară, fără a stabili în mod expres și un termen în care această verificare trebuie efectuată. Pe de altă parte, termenele expres prevăzute sunt de (maxim) 6 luni în cursul urmăririi penale, și de (maxim) 1 an în cursul judecății. În privința primei verificări a măsurii asigurătorii, aceasta trebuie făcută în interiorul termenului de 6 luni de la data luării măsurii sau a ultimei verificări a acesteia de către procuror. Aceasta întrucât măsura asigurătorie, chiar în contextul în care se ia pe o perioadă nedeterminată, nu poate fi menținută în baza dispoziției procurorului pentru un termen mai mare de 6 luni.

În continuare, în ceea ce privește verificările ulterioare în camera preliminară, același termen prim menționat, (maxim) 6 luni, nu este aplicabil, de vreme ce, sesizată fiind instanța de judecată, cauza a depășit faza urmăririi penale la care el se referă.
Așadar, raportarea nu poate fi făcută decât la cel de-al al doilea termen, (maxim) 1 an.

Din acest punct de vedere, fără îndoială, în jurisprudența sa constantă referitoare la camera preliminară, Curtea Constituțională a arătat că:
„ […] prin prisma atribuţiilor procesuale încredinţate judecătorului de cameră preliminară, în contextul separării funcţiilor judiciare potrivit textului de lege menţionat anterior, Curtea trage concluzia că acestuia îi revine funcţia de verificare a legalităţii trimiterii ori netrimiterii în judecată şi că, în concepţia legiuitorului, această nouă instituţie procesuală nu aparţine nici urmăririi penale, nici judecăţii, fiind echivalentă unei noi faze a procesului penal. Procedura camerei preliminare a fost încredinţată, potrivit art. 54 din Codul de procedură penală, unui judecător – judecătorul de cameră preliminară -, a cărui activitate se circumscrie aceleiaşi competenţe materiale, personale şi teritoriale ale instanţei din care face parte,conferindu-i acestei noi faze procesuale un caracter jurisdicţional (Decizia nr. 641/2014, publicată în M. Of., Partea I, nr. 887 din 05 decembrie 2014, par 27), dar și că:
„Aceasta este o etapă distinctă de etapa judecăţii în fond a cauzei şi, totodată, obligatorie în cazul emiterii rechizitoriului prin care se dispune trimiterea în judecată a unei persoane. Competenţa realizării etapei procesuale a camerei preliminare este atribuită judecătorului de cameră preliminară, care este un organ judiciar de sine stătător, distinct de instanţa de judecată, potrivit art. 30 lit. d) din Codul de procedură penală, a cărui competenţă constă atât într-o verificare-filtru a actelor procedurale efectuate până în această etapă a procesului penal, cât şi în luarea unor măsuri după finalizarea urmăririi penale, fie prin soluţii de netrimitere în judecată, fie prin soluţii de trimitere în judecată, dar fără începerea judecăţii. Conform art. 54 din Codul de procedură penală, competenţa judecătorului de cameră preliminară priveşte verificarea legalităţii trimiterii în judecată dispuse de procuror, verificarea
legalităţii administrării probelor şi a efectuării actelor procesuale de către organele de urmărire penală, soluţionarea plângerilor împotriva soluţiilor de neurmărire sau de netrimitere în judecată şi soluţionarea altor situaţii expres prevăzute de lege.

Astfel, camera preliminară are ca obiect, conform art. 342 din acelaşi cod, soluţionarea problemelor ce vizează competenţa instanţei, legalitatea sesizării, legalitatea administrării probelor şi legalitatea actelor efectuate de către organele de urmărire penală.” (Decizia nr. 840/2015, publicată în M. Of., Partea I, nr. 120 din 16 februarie 2016, par 22).
Cu toate acestea, teza existenței unei omisiuni intenționate a legiuitorului, care nu ar fi prevăzut un termen pentru verificarea măsurii asigurătorii de către judecătorul de cameră preliminară ca urmare a duratei procedurii în camera preliminară, de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță (art. 343 din Codul de procedură penală), nu poate fi primită, de vreme ce termenul de 60 de zile este unul de recomandare, iar, în cauze concrete, procedura în camera preliminară poate avea o durată mai mare.

Pe de altă parte, apreciindu-se că termenul de 1 an este aplicabil doar în cursul judecății, începând cu momentul rămânerii definitive a încheierii judecătorului de cameră preliminară prin care s-a dispus începerea judecății în cauză, măsura asigurătorie nu ar mai fi verificată, ex officio, chiar în cauzele în care procedura în camera preliminară ar depăși 1 an, în ciuda unei obligații în sens contrar impuse judecătorului de cameră preliminară prin art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală și rațiunii reglementării.

Prin urmare, sintagma „în cursul judecăţii” va fi interpetată în cazul de față în sens larg, ca incluzând și faza distinctă a camerei preliminare. De altfel, însuși legiuitorul, în materia contestării măsurilor asigurătorii luate de către judecătorul de cameră preliminară, de instanța de judecată sau de instanța de apel, folosește pentru art. 250 ind. 1 din Codul de procedură penală denumirea marginală Contestarea măsurilor asigurătorii dispuse în cursul judecății.

De notat și că prin Decizia 64/19.10.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a respins, ca inadmisibilă, sesizarea formulată de Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I Penală prin care s-a solicitat (și) pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: în raport cu dispoziţiile art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală, care este durata termenului maxim în cursul căruia judecătorul de cameră preliminară verifică dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea sau menţinerea măsurii asigurătorii, apreciindu-se că de dezlegarea acesteia nu depinde soluționarea pe fond a cauzei.
Participanții la întâlnire au agreat, în majoritate , opinia contrară INM .

Participanții la întâlnire au agreat, în majoritate, opinia contrară INM. În acest sens, s-a arătat în dezbateri, în cameră preliminară, că termenul maxim pentru verificarea temeiurilor care au determinat luarea sau menținerea, în cursul urmăririi penale, a măsurii asigurătorii este de 1 an și curge de la data sesizării instanței cu rechizitoriu. Opinia INM nu își găsește suport în dispozițiile art. 250 ind. 2 din Codul de procedură penală. Termenul de 6 luni nu e aplicabil, cauza nemaifiind în faza urmăririi penale, la care termenul se referă.

Ela Ardelean

Ela Ardelean

Next Post
Crăciunul – sărbătoare a bucuriei și a generozității

Crăciunul - sărbătoare a bucuriei și a generozității

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Stiri
  • Știri
  • Video

Articole recente

  • Captură pe DN75: Transport ilegal de 149.900 de țigarete oprit în drum spre piață
  • Jaf în stil mafiot la Oradea: țigări furate și violență cu spray lacrimogen!
  • Legea care modifică regimul armelor și munițiilor a fost promulgată: interdicții pentru inculpații în dosare penale
  • CJUE: un migrant care intră ilegal în UE împreună cu propriul copil minor nu poate fi sancționat pentru facilitarea migrației ilegale
  • ANI: Declarațiile de avere rămân neschimbate, Decizia CCR nu produce efecte până la publicare

Arhive

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.