• Contact
duminică, mai 4, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Un fugar de 15 ani era SĂ UCIDĂ un polițist din Oradea, dar poate SCĂPA de închisoare în urma unei decizii controversate a Tribunalului Bihor

by Adrian Labos
24/05/2023
in Anchete, Prim Plan, Procese, Recomandate
0 0
0
Un fugar de 15 ani era SĂ UCIDĂ un polițist din Oradea, dar poate SCĂPA de închisoare în urma unei decizii controversate a Tribunalului Bihor

Lovit în plin de mașina condusă de un fugar de 15 ani, agentul Octavian Popa a fost târât sub vehicul și s-a ales cu răni pe tot corpul.

0
SHARES
4.9k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

A furat o mașină, a condus-o băut, a gonit cu polițiștii pe urme și a intrat în plin într-un polițist pe care a fost la un pas să îl ucidă. Sunt faptele comise într-o noapte de octombrie a anului trecut de un adolescent de doar 15 ani. Infracțiuni grave, pentru care autorul, care nu era la prima problemă cu legea, a fost trimis în judecată pentru tentativă de omor, în stare de arest. Totuși, un judecător al Tribunalului Bihor a considerat că acuzația e prea dură, motiv pentru care a schimbat-o într-una pedepsită mult mai blând și l-a pus în libertate. BihorJust vă prezintă în detaliu acest caz și vă avertizăm că unele fotografii au impact emoțional – dar am ales să vi le arătăm tocmai pentru a înțelege mai bine gravitatea faptei.

Un apel la 112, o urmărire în viteză pe centură

Seara de 10 octombrie 2019 se anunța liniștită pentru polițiștii din Oradea. Niciunul dintre oamenii legii aflați în patrulare prin oraș nu se gândea că în scurt timp unul de-ai lor va trece la un pas de moarte.

Brusc, imediat după miezul nopții, stațiile de emisie-recepție au intrat în funcțiune. Un bărbat din Oșorhei sunase la 112, anunțând că mașina i-a fost furată din fața casei. Omul lăsase ușile neasigurate, iar cheile sub levierul frânei de mână, așa că hoții nu au avut nicio problemă în a lua autoturismul.

Polițiștii din oraș au primit toate datele mașinii, astfel că erau cu ochii pe intrările în Oradea, existând posibilitatea ca hoții să vină spre municipiu. Și n-au așteptat prea mult. La doar câteva minute după anunțul furtului, un echipaj a reperat vehiculul pe șoseaua de centură a orașului, în apropiere de depozitul Dedeman Logistic. Polițiștii și-au anunțat colegii și au pornit în urmărire, cu sirenele și girofarele în funcțiune.

A urmat o cursă nebunească pe șoseaua ocolitoare, spre cimitirul municipal. Cel aflat la volanul mașinii furate și-a înfipt pur și simplu piciorul în accelerație și a încercat să se îndepărteze de polițiști. Gonind nebunește, cu aproape 120 km/h, hoții au blocat de câteva ori manevrele de depășire ale oamenilor legii, măturând pur și simplu șoseaua și intrând în fața autospecialei de Poliție.

Între timp, alte două echipaje au organizat un baraj în zona fostului sens giratoriu de lângă Piața 100, aproape de Cimitirul Municipal.

”Eram planificat de serviciu în acea seară. S-a dat prin stație o mașină furată. Un coleg o reperase undeva în zona depozitului Dedeman Logistic, pe centură. Alt coleg a anunțat că o așteaptă la fostul sens giratoriu de la Piața 100. Am zis că vin și eu”, rememorează agentul Octavian Florin Popa, de la Poliția Rutieră. (foto)

Polițist lovit în plin

Unul dintre polițiștii aflați în zona barajului a ieșit în față și, cu ajutorul unei lanterne, a încercat să-i facă semn șoferului mașinii furate să oprească. Însă hoții și-au continuat cursa, obligându-l pe polițist să sară peste parapet pentru a nu fi lovit. A apucat să-și anunțe colegii rămași în zona barajului – agentul Octavian Popa, un polițist local și un jandarm – că autoturismul vine în viteză spre ei.

Ca să nu fie lovit, și polițistul local s-a aruncat în șanțul de la marginea drumului, în timp ce agentul Octavian Popa a încercat să se ferească, trecând pe contrasens. A apucat să observe că, pentru a evita barajul, mașina a trecut în viteză peste bordura despărțitoare și a venit ca o ghiulea spre el.

”Am trecut pe contrasens pentru că am știut, din ce a transmis colegul prin stație, că mașina nu se va opri. El (cel aflat la volan – n.n.) a virat stânga, peste bordură, după mine și m-a lovit”, povestește Octavian Popa.

Izbit în plin, polițistul de 30 de ani a fost luat pe capotă și apoi trântit la pământ, fiind târât sub mașină. Autoturismul s-a oprit în parapetul de la marginea drumului, moment în care trei persoane au deschis portierele și au încercat să fugă. Au fost prinse imediat, în timp ce victima lor zăcea, inconștientă, pe asfalt.

Colegii agentului Octavian Popa se temeau de ce e mai rău. Polițistul zăcea fără cunoștință la pământ, iar rănile erau foarte grave.

La un pas de moarte

Grav rănit, polițistul accidentat a fost dus de urgență la Spitalul Județean din Oradea. Avea răni pe aproape tot corpul, cu fracturi ale picioarelor și lovituri puternice suferite la cap, au constatat medicii de la Urgențe. În stare gravă, agentul Octavian Popa a fost operat imediat.

”Eu operația de la picior nu o ține minte. Mi-am revenit după operație”, spune polițistul. ”Mi-au explicat medicii că am suferit dublă fractură de femur cu deplasare spre artera femurală și fractură de tibie și peroneu cu deplasare. Genunchele drept e praf, capsulă spartă, ligamentul lateral, cel colateral și meniscul rupte, mușchiul femural și mușchii gambei smulși.”

Cu răni pe tot corpul și cu fracturi la picioare, agentul Octavian Popa a fost operat de urgență

Răni grave, pentru tratarea cărora era nevoie de până la 120 de zile de îngrijiri medicale, au stabilit medicii. Doar că recuperarea e mult mai lungă și anevoioasă, a constatat Octavian Popa: ”O lună și jumătate am stat în spital. Am fost în concediu medical și am ajuns la numărul maxim de 300 de zile de concediu medical.”

Bere, joc de cărți și o mașină furată

În timp ce agentul rănit trecea prin chinuitoarea perioadă de tratament și recuperare, colegii săi și procurorii au refăcut firul evenimentelor care au dus la accidentul în care Octavian Popa a fost la un pas să fie ucis.

Au aflat că la volanul mașinii care l-a rănit pe polițist se aflase un puști de doar 15 ani, Augustin David Rostaș, iar pasageri erau doi prieteni de-ai săi, ambii minori.

Toți se întâlniseră în seara de 10 octombrie 2019, în Oșorhei, acasă la Rostaș, unde au jucat cărți și au băut bere. Suficient cât să-și facă curaj și să plece în sat, unde Augustin Rostaș și unul dintre cei doi tovarăși au furat o mașină. Chiar dacă portierele nu erau blocate, iar cheile erau lăsate lângă schimbătorul de viteze, hoții n-au lucrat ”cu mănuși”, astfel că au fost auziți de proprietarul mașinii care a sunat imediat la 112.

Între timp, băieții și-au luat și celălalt amic și au hotărât să plece spre Tinca, unde locuia prietena lui Rostaș. Deși băut, acesta din urmă se urcase la volan, motivând că știe să conducă mai bine, a aflat BihorJust. Abia intraseră în Oradea, când cei trei au fost interceptați de un echipaj de Poliție.

Ori eu, ori ei!

După producerea accidentului, Rostaș și cei doi tovarăși au încercat să fugă, dar au fost prinși repede de colegii polițistului rănit. Aceștia au mărturisit că l-au auzit pe adolescentul aflat la volanul mașinii furate spunând că a preferat să intre în polițist, decât să fie prins. Cuvinte grele chiar și pentru un tânăr care, au aflat anchetatorii, nu era la prima mașină furată.  În plus, unul dintre companionii săi din noaptea accidentului a dezvăluit că, în timpul urmăririi, Rostaș spunea că pe el nu-l prind polițiștii și că nu-l interesează dacă îi va lovi pe aceștia.

În schimb, băiatul de 15 ani a declarat că teama l-a făcut să treacă peste bordură, pe contrasens, și a crezut că polițiștii se vor feri. A recunoscut că nu a vrut să oprească la semnalele agenților pentru că mai fusese cercetat pentru furturi de mașini.

Pentru anchetatori, probele au fost clare și suficiente. După mai puțin de trei săptămâni, procurorul Ciprian Șuta, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, a dispus trimiterea în judecată a lui Augustin Rostaș sub acuzațiile de ultraj cu referire la tentativă de omor, furt, conducerea unui vehicul fără permis de conducere și sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Adolescentul a primit vestea după gratii, unde se afla din 11 octombrie – mai întâi ca reținut, apoi în baza unui mandat de arestare emis de un judecător.

Tentativa de omor, schimbată în vătămare corporală din culpă

La fix 8 luni de la accident, procesul a luat o întorsătură neașteptată. Pe 11 iunie 2020, judecătoarea Crina Muntean a pus în discuție, din oficiu, schimbarea încadrării juridice a faptei de care este acuzat Augustin Rostaș, din tentativă de omor în vătămare corporală din culpă.

Mirat, avocatul agentului Octavian Popa a cerut instanței să precizeze la ce fel de culpă se referă: cu prevedere sau fără prevedere. Nu a primit nicio explicație, tot așa cum nu a fost dată nicio justificare pentru decizia instanței.

Nu e vorba despre un simplu accident, a explicat reprezentantul polițistului lovit, precizând că inculpatul nu a urmărit producerea rezultatului faptei sale, dar l-a acceptat, fiind vorba de intenție indirectă. În plus, Rostaș nu știe să conducă, are un trecut infracțional și a obligat trei echipaje de Poliție să intervină pentru a-l prinde, a susținut avocatul agentului Popa.

La rândul său, procurorul de ședință a precizat că, prin declarația că polițiștii se vor feri singuri, neinteresându-l dacă pot face asta sau nu, adolescentul a acceptat producerea rezultatului faptei pe care a comis-o.

De cealaltă parte, apărarea a susținut că tinerii au luat totul ca pe un joc, mai ales că au și băut, și că nu și-au imaginat că pun în pericol pe cineva. În plus, Rostaș a crescut fără mamă, într-o familie în care tatăl (violent cu concubina sa, a aflat BihorJust) nu i-a dat educația de care a avut nevoie.

După deliberări, judecătoarea Crina Muntean a decis schimbarea încadrării juridice a faptei autorului accidentului și, drept urmare, punerea acestuia în libertate. Totul, fără explicații.

Pedepse mai mici

Potrivit Codului Penal, pedeapsa pentru tentativă de omor este închisoarea de la 5 la 10 de ani. În cazul în care fapta este comisă asupra unui polițist sau jandarm aflat în misiune (art. 257 alin. 4 Cod Penal) limitele se majorează cu jumătate, astfel că pedeapsa este cuprinsă între 7 ani și jumătate și 15 ani de închisoare.

În cazul vătămării corporale din culpă, conform art. 196 aliniatele 2 și 3 din Codul Penal, a cărei victimă este un polițist, pedeapsa este de la 9 luni la 4 ani și jumătate de închisoare.

Legea penală arată că minorii cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani răspund pentru faptele comise doar dacă se dovedește că au săvârșit fapta cu discernământ. Însă ei nu pot fi condamnați la o pedeapsă privativă de libertate decât în două situații: dacă a mai comis anterior o faptă pentru care i s-a aplicat o măsură educativă (fie executată, fie în curs de executare) ori dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea comisă e mai mare de 7 ani de închisoare.

În cazul adolescentului din Oșorhei, a doua situație nu mai este valabilă o dată cu schimbarea încadrării juridice.

În schimb, pot fi dispuse, pe diferite perioade de timp, măsuri educative neprivative de libertate: stagiul de formare civică, supravegherea, consemnarea la sfârşit de săptămână și asistarea zilnică.

”Îmi râde în față…”

De la accidentul căruia i-a căzut victimă agentul Octavian Florin Popa au trecut mai bine de 10 luni, iar polițistul nu și-a revenit pe deplin: ”În momentul de față sunt apt limitat. După 12 luni o să mă duc la o reevaluare și apoi să vedem.”

Acum se află în concediu de creștere a copilului căruia soția sa i-a dat naștere la trei săptămâni după accident. Se bucură de fiecare zi petrecută alături de cel mic, dar nu poate uita că un accident provocat de un adolescent băut și fără permis putea face ca bebelușul lui să nu-și cunoască niciodată tatăl.

”M-am întâlnit cu el la Tribunal, după ce l-au pus în libertate. Nu mi-a zis nimic. Râdea. Consider că mă provoacă și de aceea nu dau curs”, spune, cu amărăciune, Octavian Popa.

După accidentul de pe șoseaua de centură a Oradei, Poliția Română a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu agentul de la Rutieră, însoțită de mesajul: „Tavi, eşti eroul nostru! Însănătoşire grabnică! Meseria de poliţist implică multe riscuri…”

Riscuri asumate, e drept, dar întotdeauna răsplătite. Fie și ”numai” prin pedepsirea corectă, după lege, a celor vinovați.

Următorul termen al procesului de la Tribunalului Bihor în cazul polițistului orădean accidentat grav de un adolescent de 15 ani este programat pe 8 septembrie.

Tags: Accidentfugarminorpolițist lovitschimbarea încadrării juridicetentativă de omorTribunalul Bihorvătămare corporală din culpă
Adrian Labos

Adrian Labos

Next Post
Domnule avocat, cât să mai așteptăm ?!

Raportul de constatare. Mijlocul de probă „preferat” al organelor de urmărire penală în cazul infracțiunilor economice

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • justitie
  • Justiţie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Știri
  • Stiri
  • Video

Articole recente

  • Tragedie la Salonta: Cum s-a produs accidentul în care un motociclist de 20 de ani a fost ucis
  • Retrocedarea unor bunuri care au aparținut cultelor religioase, calitatea de persoană îndreptăţită | Jurisprudență ÎCCJ
  • Cerere de trimitere spre rejudecare a cauzei pe motivul că judecata la instanţa de fond a avut loc în lipsa inculpatului care nu a fost legal citat și acoperirea viciului de procedură
  • O Universitate din Oradea taie din programele de studiu
  • Soțul primăriței din Bulz, reținut pentru transport ilegal de lemn. Edilul susține că e o neînțelegere

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.