Un accident rutier tragic petrecut la sfârșitul anului trecut s-a încheiat cu o sentință definitivă pronunțată de Judecătoria Oradea: un bărbat de 72 de ani a fost condamnat la 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare, după ce a lovit mortal un pieton care traversa regulamentar strada.
Incidentul a avut loc în dimineața zilei de 16 decembrie 2023, în jurul orei 08:24, pe Bulevardul Dacia din municipiu. Șoferul, inculpatul Tușer Gheorghe, aflat la volanul autoturismului său, nu a observat la timp un bărbat de 71 de ani care traversa regulamentar pe trecerea de pietoni, semnalizată corespunzător. Impactul a fost puternic, iar victima a suferit răni grave, decedând la spital o săptămână mai târziu.
Potrivit concluziilor anchetei, confirmate de camerele de supraveghere din zonă, șoferul nu a frânat înainte de impact. Acesta a declarat că nu a observat pietonul, posibil din cauza luminii puternice a soarelui. De asemenea, a recunoscut pe parcursul procesului că nu mai conduce de la momentul accidentului și a arătat remușcări profunde — participând chiar și la înmormântarea victimei.
Instanța a considerat că inculpatul a comis fapta din culpă, iar comportamentul său ulterior, inclusiv recunoașterea faptei, lipsa antecedentelor penale și disponibilitatea de a presta muncă în folosul comunității, justifică o pedeapsă cu suspendare. Judecătorii au subliniat că o pedeapsă cu executare, aplicată unei persoane de vârstă înaintată care a respectat normele sociale până în acel moment, ar avea un caracter excesiv și nu ar contribui suplimentar la prevenirea recidivei.
Astfel, pe lângă condamnarea la 1 an și 6 luni închisoare cu suspendare, inculpatului i s-a impus un termen de supraveghere de 2 ani, perioadă în care trebuie să respecte mai multe obligații: să se prezinte periodic la Serviciul de Probațiune, să anunțe schimbările de locuință și să participe la un program de reintegrare socială. De asemenea, va presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității.
Pe latura civilă, rudele victimei nu au mai formulat pretenții, acestea fiind acoperite de firma de asigurări. În schimb, Spitalul Clinic de Urgență a solicitat și a obținut în instanță plata sumei de peste 62.000 de lei, reprezentând contravaloarea tratamentelor medicale oferite victimei în perioada internării. Asiguratorul a fost obligat să achite această sumă, cu dobândă legală până la data plății integrale.
În plus, șoferul va trebui să plătească statului 1.500 de lei, cheltuieli judiciare.
Sentința poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
