În 2010, celebra revistă Forbes plasa familia Tomele pe locul 4 în topul celor mai bogați bihoreni, pe același loc cu regretatul patron al Lotus Center, Alexandru Mudura, cu o avere estimată la 35-37 milioane de euro. Mirela și Ioan Tomele urcau pe podium alături de Zoltan Teszari și frații Micula. Azi, firmele familiei Tomele sunt în insolvență și vând imobile pentru a se redresa. Unul dintre cumpărătorii recenți e Primăria Oșorhei.
Ioan Gligor, primarul de Oșorhei, spune că a văzut o oportunitate în intrarea în insolvență a grupului de firme Tiger Amira. Altfel, consiliul local și primarul erau gata să exproprieze familia Tomele pentru a face loc viitoarei piețe, în centrul comunei. Piața figurează deja în Planul Urbanistic General – documentul care prezintă tabloul dezvoltării comunei în viitor.
“Noi urmăream de mai multă vreme situația din rapoartele de evaluare pe care ni le-a trimis firma de insolvență. În urmă cu câteva zile a fost semnat contractul de vânzare-cumpărare a imobilului fostei firme Tiger Amira, compus din teren și clădiri. Suntem, acum, proprietarii acestui spațiu din centrul Oșorheiului pe care urmează să amenajăm o piață pentru producătorii locali precum și alte spații comerciale, parcare, loc pentru manifestații culturale. Pentru cei 10.000 mp am plătit 250.000 euro plus TVA”, explică primarul Ioan Gligor.
Firma familiei Tomele era prezentă în Oșorhei de peste 20 de ani, după ce a cumpărat fostul depozit de fier Apro Crișana. Tiger Amira era în urmă cu câțiva ani în topul distribuitorilor de materiale de construcţii. În 2020 anunța că vinde active de 4,5 mil. euro ca măsură de redresare a companiei, intrată în insolvenţă în februarie 2019. Aceasta după ce în 2015 firma familiei Tomele înregistra un vârf de 171 milioane lei cifra de afaceri.
Euroconsult, unul dintre administratorii judiciari ai Tiger Amira anunța, la începutul acestui proces, că a fost vândut un teren de 7.330 de metri pătraţi în Cluj-Napoca, pentru suma de 626.715 de euro. Era începutul unui șir de vânzări după o ascensiune fulminantă de aproape 30 de ani.
Achiziții pentru independentă
Ioan Tomele a povestit că şi-a construit afacerea cu 50.000 de lei împrumutaţi de la părinţi, bani cu care aceştia intenţionau să cumpere un Aro. A vândut covoare, televizoare, frigidere a lucrat ca electrician auto, iar apoi ca merceolog. În 1991 s-a asociat cu doi prieteni şi au pus bazele unei firme. În 2010 aveau peste 400 de angajaţi, cinci centre logistice în Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca, Lugoj şi Brăila, un parc auto ce cuprindea peste 300 de mașini, din care 100 de camioane şi 40 de autoutilitare și un hotel de 40 de camere în Băile Felix. De asemenea, visa la o fermă de animale pe care să o integreze într-un traseu turistic și la investiții de 250 milioane de euro alături de alți parteneri într-un centru comercial, un SPA, locuințe și hotel ridicate pe locul fostei fabrici de cărămidă.
Acum, prin achiziția făcută de la Tiger Amira, Primăria Oșorhei spune că își construiește încet-încet drumul spre independență. “Politica noastră este să folosim fiecare centimetru de pământ, să ajungem să nu mai punem biruri pe oameni și să nu depindem cu investițiile de cei care sunt la guvernare. Prin investiția în piață venim în întâmpinarea producătorilor locali. Lor le este destinată piața. Avem vreo 40 de solarii în comună, iar oamenii trebuie să știe că au unde vinde o ceapă, o ridiche, un pui. Fiindcă oamenii nu produc, în general, deoarece nu au unde desface. Acum vom rezolva această problemă, va fi un loc în care nu încurajăm specula, iar cumpărătorul va ști că cel care vinde acolo e producător local”, explică primarul Ioan Gligor.
Viitoarea piață va fi ridicată cu bani de la Compania Națională de Investiții sau printr-un proiect depus de Grupul de Acțiune Locală, organism din care Oșorheiul face parte alături de Sânmartin și Hidișel. Obiectivul ar urma să fie gata în maximum trei ani.
Nu au spus ca 1991 taică-meu ia ajutat enorm.