Numele acestora apare pe site-ul Judecătoriei Salonta în dosarul privind luarea unor măsuri preventive după ce aseară 20 de persoane au fost reţinute, în ancheta de braconaj pornită în Bihor . Azi, 15 au fost duși în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din Salonta cu propunere de arestare preventivă pentru 30 zile.
Nume cu rezonanță precum cel al fostului consilier judeţean PSD Iosif Ştefan Dulău, administratorul Asociaţiei de Vânătoare Tinca, Andrei, Nicolae şi Sorin Sarca, patronii unor firme de comerţ cu material lemnos şi materiale de construcţii din comună, Aurel Marţi, respectiv Florin Plăian, medici şi Mircea Hadade, patron de firme de construcţii şi case de schimb valutar din Oradea apare pe portalul instanței în așteptarea unei sentințe.
Reținerile au loc după ce pe 12 septembrie, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Salonta, au efectuat 17 percheziții domiciliare, în județul Bihor, la 17 persoane fizice și o persoană juridică, în cadrul unui dosar penal, în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunilor de braconaj, uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, uz de armă fără drept și nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.
Din cercetări a reieșit că, în perioada 1 ianuarie 2019 – 19 iulie 2023, cele 17 persoane fizice, din județul Bihor, cu vârste cuprinse între 20 și 65 de ani, ar fi efectuat acte de braconaj, într-un fond cinegetic, din județul Bihor.
În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au descoperit și ridicat, în vederea cercetărilor, două arme lungi, neletale, deținute ilegal, 38 de arme lungi de vânătoare, deținute legal și 8 arme neletale deținute legal.
De asemenea, au mai fost descoperite și indisponibilizate 2.877 de elemente de muniție letală, deținută legal, 2.809 elemente de muniție neletală deținută legal, 117 elemente de muniție letală, deținută ilegal, 469 de elemente de muniție neletală, deținută ilegal, 103 trofee din specia căprior, 14 trofee specia cerb comun, șapte trofee specia mistreț, un trofeu specia vulpe, un trofeu specia urs, 762 de autorizații de vânătoare, două sisteme de ochire pe timp de noapte și un laptop, care urmează a fi supuse expertizării.