Un caz revoltător a fost soluționat recent de Judecătoria Oradea: doi administratori ai unui azil privat au fost obligați să plătească peste 56.000 de lei unei moștenitoare, după ce au convins o bătrână internată în cămin să le cedeze apartamentul, sub pretextul că o vor întreține personal – deși, în realitate, îngrijirea era asigurată deja de azil.
Ce s-a întâmplat?
În ianuarie 2020, o femeie în vârstă, aflată în grija azilului „Decența pentru Bătrâni” din județul Bihor, a fost convinsă să semneze un contract de întreținere prin care își ceda apartamentul celor doi administratori ai centrului, respectiv inculpatul Dragoș Tudor Moise și inculpata Dragoș Violeta. Cei doi au pretins că o vor îngriji acasă, dar femeia a rămas, în fapt, în azil, iar serviciile au continuat să fie plătite din pensia sa și de rude.
Pentru a părea că totul este în regulă, inculpații au făcut rost de documente false, din care reieșea că bătrâna a părăsit azilul și că a fost luată în grijă de ei. De fapt, ea nu s-a mutat niciodată din centru.
Moștenitorii au dus cazul în instanță
După decesul femeii, în 2020, moștenitorii ei au aflat ce s-a întâmplat și au cerut anularea contractului și despăgubiri. Instanțele civile au stabilit că actul semnat a fost imoral, iar inculpații au încercat să obțină apartamentul fără să ofere nimic în plus față de ceea ce făceau deja prin serviciile plătite ale azilului.
În 2023, contractul de întreținere a fost declarat nul definitiv, iar apartamentul a fost redobândit de moștenitori. Totodată, s-a cerut plata chiriei pierdute pentru perioada în care apartamentul a fost blocat de cei doi administratori.
Ce a decis instanța?
Prin hotărârea din 16 mai 2025, Judecătoria Bihor a decis:
- Cei doi administratori trebuie să plătească 56.230 lei către moștenitoarea bătrânei, reprezentând chiria pe aproape 4 ani cât nu a putut folosi apartamentul;
- Suma va fi actualizată cu inflația și dobândă legală până la achitarea integrală;
- Cei doi vor plăti și cheltuieli judiciare – 600 lei către stat și 1500 lei către partea civilă;
- Se menține sechestrul pe un imobil deținut de inculpați, pentru a garanta plata datoriilor.
Penal, dar prescris
Procesul penal s-a încheiat fără condamnări, pentru că faptele s-au prescris între timp. Totuși, instanța a arătat că faptele celor doi – înșelăciune și falsuri – au fost reale și grave, iar moștenitorii au fost îndreptățiți să primească despăgubiri.
