• Contact
sâmbătă, iunie 7, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Măsură șocantă luată de PS Sofronie. Preotul Ciprian Mega oprit de la slujire 30 de zile, preoții coslujitori amenințați, haituiti

by Veronica Bursașiu
18/01/2025
in Prim Plan 2, Recomandate, Stiri
0 0
0
Lansarea filmului cu megavedete, 21 de rubini, cu declarațiile preotului-regizor Cirprian Mega, la Poliție pe tema homosexualității din biserică
0
SHARES
2.1k
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Ciprian Mega spune ca a aflat de măsură luată de episcop printr-un mesaj redirecționat după ce acesta a fost distribuit de protopopii eparhiei. Preotul se afla în concediu medical, deci măsură e ilegală. Recent, Ciprian Mega a primit o dojana Arhierească de la PS sofronie după ce l-a susținut public pe Călin Georgescu. Preotul spune ca „acțiunea episcopului nu este doar necanonică și nestatutară, încălcând toate procedurile “Regulamentului instanțelor de judecată ale BOR”, ci este și ilegală, întrucât această măsură administrativă mi s-a aplicat într-o perioadă în care Episcopia fusese înștiințată că mă găsesc în concediu medical.Cu toate acestea, îmi propusesem să respect pedeapsa de 30 de zile, pentru a le oferi un motiv de satisfacție celor pe care, mai ales în ultima vreme, i-am deranjat prin opiniile pe care mi-am permis să le emit”. Ciprian Mega s-a răzgândit după ce preoții cu care slujește împreună, dar și familiile acestora au început sa fie haituiti.

Preoți amenințați, haituiti, umiliți

„Situația s-a complicat, însă. Episcopul Oradiei a declanșat o adevărată campanie de intimidare la adresa Parohiei “Sf. Spiridon”. Părinții coslujitori și familiile lor, precum și anumițicredincioși ai parohiei sunt, efectiv, hărțuiți cu telefoane zilnice și cu amenințări de tot felul.Fratele meu de slujire, Părintele Tudor Matei, un om de o rară eleganță sufletească, preot iubitor de Hristos, intelectual sobru și dascăl de vocație, s-a trezit convocat în ședința cancelariei școlii, unde predă de multă vreme, că i-a fost retras “acordul Cultului”, deși este profesor cu vechime și gradul I.Părintele Darius Herlaș, un tânăr și devotat slujitor al Bisericii, preot smerit și deștept, care nu ar supăra pe nimeni în viața aceasta, a găsit în cutia poștală o misivă, poreclită “dojană arhierească”.Dragul nostru frate, Părintele Cristian Hulber, pe care l-am invitat să slujească împreună cu noi, după ce chiriarhul l-a aruncat în drum, parohia fiindu-i devastată sufletește prin descinderile hoardelor de la mănăstirea Izbuc, a fost convocat de câteva ori la Centrul Eparhial, ultima discuție fiind chiar cu “stăpânitorul acestui veac”, așezat în jilt și înconjurat de pretorieni, încremeniți pe scaunele lor. Episcopul l-a umilit vreme de două ore, în care nu i-a permis să se așeze, nici să rostească vreun cuvânt. I-a nesocotit jertfelnica slujire în parohiile prin care a trecut, i-a jignit, în repetate rânduri, familia, l-a înjosit prin cuvinte incalificabile nu doar pentru un creștin, ci pentru orice om decent.Toate acestea pentru loialitatea lor față de mine, nu neapărat ca paroh, ci mai ales ca prieten”, explica Ciprian Mega de ce a ales sa vorbească despre ceea ce se întâmplă.

Judecat pe bursa zvonurilor

Chiar și vizita în casele orădenilor, de Boboteaza, a fost motiv de reproș, despre Ciprian Mega spunandu-se c-ar fi încălcat sectorul altor parohii.

„De ce își permite episcopul această atitudine? Pentru că este încurajat și are susținerea Deep State, după principiul “acum ori niciodată!”}n privința declarațiilor mele publice din ultima vreme, oricine le ascultă poate concluziona că acestea au fost destul de clare, am nuanțat cât m-am priceput, iar atitudinea mea, departe de a fi una politică, a fost una creștinească. Sunt responsabil doar pentru cuvintele rostite de mine, nicidecum pentru ceea ce înțeleg sau aleg să înțeleagă cei răuvoitori.Pe bursa zvonurilor, am înțeles că o altă acuzație ar fi c-aș fi încălcat sectorul altor parohii, ceea ce nu este adevărat. Noi am vizitat, cu binecuvântarea Bobotezei, casele unde eram așteptați și unde obișnuim să mergem în tot timpul anului, pentru cuminecarea bolnavilor și a bătrânilor. Sunt blocuri din vecinătatea bisericii noastre, unde au pretenția de a ajunge, în această perioadă a anului, preoții unei biserici aflate la 7 km depărtare. De altfel, în iunie 2022, la Protopopiat, am avut o discuție cu Episcopul, în care am abordat această temă, iar dumnealui a expediat-o superficial, confirmând că procedăm corect. Altfel, dacă este să vorbim pe o situație clară, nu există o hartă întocmită de Centrul Eparhial, încât Oradea este, din acest punct de vedere, un haos total. Nimeni nu poate oferi o dovadă scriptică a sectoarelor parohiale, ci fiecare își susține povestea care-l aranjează. Eu pot spune că este absurd ca parohia noastră, cu biserică monumentală, ridicată în mai puțin de un an, cel mai eficient șantier bisericesc din județ și, poate, din țară, fără finanțare de la stat, ci construită doar din dragostea jertfelnică a enoriașilor, să deservească trei scări de bloc”, spune preotul.

Episcopul a refuzat sa sfințească Biserica

Războiul episcopului cu Ciprian Mega are izvoare în trecut. PS Sofronie nu a iertat preotului ca a făcut dezvăluiri despre viață amoroasa a unui apropiat al sau, dezvăluiri care i-au atras preotului acțiuni în instanță. Acum, Ciprian Mega a făcut publice câteva pagini din dosarul scandalos.

„Am aflat, de asemenea, că aș fi adăugat un al doilea hram bisericii, fără să cer binecuvântare. Eu îmi amintesc foarte bine conversație purtată cu episcopul, în octombrie 2020, când dumnealui a declarat suspinând că are “mare evlavie la Sf. Ioan Maximovici”, pe care-l “strigă în fiecare noapte, în rugăciune”. Azi spune că, adăugând acest hram, fac propagandă rusească.Realitatea este, însă, în altă parte.In 2021, am solicitat să nu participe la sfințirea bisericii noastre un diacon (azi preot și consilier eparhial), despre care circulau, printre preoți, capturi de ecran cu discuții amoroase între doi bărbați. După această solicitare, episcopul a refuzat să sfințească biserica, încât a fost nevoie de intervenția Părintelui Patriarh. Între timp, ca nu cumva acele printscreen-uri să ajungă în presă, eu și protopopul Oradiei, care am avertizat episcopia în privința lor, am beneficiat de o plângere penală, cu “binecuvântarea Preasfinției Sale”. Consider că subiectul a devenit unul de interes public, întrucât respectivul este foarte iubit de chiriarh, relație bolnăvicioasă, din cauza căreia poate influența mersul eparhiei. În consecință, voi posta câteva pagini din dosar, anume pe cele câtuși de cat suportabile pentru decența acestei pagini. Pentru jurnaliștii interesați, sunt de-acord să le pun la dispoziție întregul dosar.Susținerea structurilor sistemului pentru această acțiune de intimidare, la adresa mea și a apropiaților mei, are legătură cu ceva ce au simțit că se va întâmpla, dar e prea târziu pentru a sabota demersul. Veți afla curând.Până atunci, îl sfătuiesc pe episcop să fie rezervat atunci când folosește cuvântul “consistoriu”, întrucât dumnealui se află în imposibilitate canonică și legală de a-l convoca, pentru o serie de motive, pe care le voi înainta Cancelariei Sfântului Sinod. Aici voi menționa doar Dosarul nr. 1/2018 a Consistoriului Eparhial, când chiriarhul a decis, în baza PV-ului unui SRL, intitulat “Basilica Travel”, trimiterea gestionarului (preot) în judecata consistoriului, pentru prejudiciul de aproximativ 200.000 euro. Prin acea acțiune, atât ierarhul care a convocat Consistoriul, cât și inspectorul cu rol de procuror, precum și membrii Consistoriului sunt vinovați nu doar înaintea Bisericii, a cărei disciplină canonică au nesocotit-o, cât și înaintea Statului, tăinuind o infracțiune. Preoții din Oradea își amintesc, desigur, că acel prejudiciu a fost recuperat din donațiile lor, sub pretextul “ajutăm Catedrala Mântuirii Neamului”. Se-ntâmpla la începutul anului 2018 și niciun preot donator nu a primit chitanță. Mi-au parvenit, zilele trecute, atât dosarul de consistoriu, cât și listele cu donatori, pe care le pun, fără rezerve, la dispoziția presei”, spune Ciprian Mega.

Preoți cu aviz „de la o persoană diagnosticată cu o gravă afecțiune psihică”

Șirul dezvăluirilor lui Ciprian Mega nu se oprește aici. De asemena, Sfântul Sinod ar trebui să ne spună de ce candidații la hirotonie și preoții care solicită transferul în altă parohie, în Episcopia Oradiei, sunt nevoiți să obțină avizul psihologic de la o persoană diagnosticată cu o gravă afecțiune psihică, pentru care necesită, frecvent, internare, suferință care se manifestă inclusiv prin halucinații.Sunt de acord că Biserica este structurată ierarhic, dar să nu uităm că ierarhizarea presupune o devenire duhovnicească, nicidecum încurajarea patologiilor și a promiscuității. Admit să fac ascultare, chiar și față de un homosexual, dacă Biserica se înverșunează să-l recomande în acest sens.Dar când omul se dovedește a fi bolnăvior, nu ar fi cazul să-l ajutăm prin înlesnirea unui control de specialitate?”, spune Ciprian Mega.

Tags: ciprian megaepiscop sofronie
Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Nouă președintă la Secția civilă a Curții de Apel Oradea

Fosta președintă a Judecătoriei Marghita, la conducerea Secției civile a Tribunalului Bihor

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Stiri
  • Știri
  • Video

Articole recente

  • Captură pe DN75: Transport ilegal de 149.900 de țigarete oprit în drum spre piață
  • Jaf în stil mafiot la Oradea: țigări furate și violență cu spray lacrimogen!
  • Legea care modifică regimul armelor și munițiilor a fost promulgată: interdicții pentru inculpații în dosare penale
  • CJUE: un migrant care intră ilegal în UE împreună cu propriul copil minor nu poate fi sancționat pentru facilitarea migrației ilegale
  • ANI: Declarațiile de avere rămân neschimbate, Decizia CCR nu produce efecte până la publicare

Arhive

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.