În ședința din data de 19 septembrie 2024, Curtea Constituțională, în cadrul controlului de constituționalitate, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție, constituită în Secții Unite, și a constatat că dispozițiile Legii pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal sunt neconstituționale.
În esență, Curtea a reținut că forma legii adoptate de Camera Deputaților, care completează Codul penal cu prevederile art.348 ind.1 – nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc și ale art.371 ind.1 – tulburarea folosinței locuinței, elimină obiectul inițial de reglementare al propunerii legislative, introducând texte de incriminare care, în mod evident, nu se regăsesc în intenția de reglementare şi în forma legii respinse de Senat, formă care vizează exclusiv modificarea dispozițiilor art.335 alin.(1) din Codul penal.
Prin urmare, Curtea a constatat că Legea pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal este neconstituțională, întrucât încalcă prevederile art.61 alin.(2) și ale art.75 alin.(1) din Constituție, prin nerespectarea principiului bicameralismului.
Legea declarată neconstituțională aducea următoarele modificări:
<<După articolul 348 se introduce un nou articol, art. 348^1, cu următorul cuprins:
„Nerespectarea obligațiilor din domeniul jocurilor de noroc”
Art. 348^1 . – (1) Desfășurarea activității cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverință, eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus, care atestă amplasarea spațiului într-o localitate cu o populație mai mare de 15000 de locuitori, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Eliberarea de către primărie a adeverinței ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rezultate din ultimul
recensământ al populației și locuințelor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”
După articolul 371 se introduce un nou articol, art. 371^1, cu următorul cuprins:
„Tulburarea folosinței locuinței” . – (1) Fapta prin care se tulbură folosința locuinței locatarilor dintr-un imobil se pedepsește cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă. (2) Fapta prin care se împiedică folosința normală a locuinței prin punerea titularului dreptului de folosință în situația de a nu-și putea exercita în mod firesc dreptul său, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
(3) Acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. ”>>