• Contact
duminică, iunie 8, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Legalitatea plafonării cuantumului pensiei cadrelor militare, majorat cu procentul corespunzător reprezentând semn onorific

by Veronica Bursașiu
15/01/2021
in Prim Plan, Recomandate, Sistemul judiciar
0 0
0
Forumul Judecătorilor din România cere soluții pentru modificări legislative necesare desfășurării concursurilor din magistratură
0
SHARES
187
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Titlul problemei de drept: modalitatea de aplicare a dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, respectiv legalitatea plafonării cuantumului pensiei majorat cu procentul corespunzător reprezentând semn onorific conform art. 11 alin.3 din Legea nr. 80/1995, la limitele prevăzute de art. 30 şi art. 60 din Legea 223/2015, în forma modificată prin O.U.G. nr. 59/2017.

  • Materia: civil
  • Subcategoria: litigii de muncă şi asigurări sociale
  • Actul normativ incident: art. 11 din Legea nr. 85/1995, art. 30 din Legea nr. 223/2015
  • Cuvinte-cheie: pensie militară

Rezumatul soluţiei însuşite:

Cu majoritate de voturi s-a apreciat că sporul de 10%, 15%, 20% pentru ordinul „Meritul Militar”, reglementat de art. 11 din Legea nr. 80/1995 pentru cei care au ieşit la pensie până la 15.09.2017, se aplică înainte de calculul cuantumului pensiei militare de stat, fiind plafonat conform art. 30 din Legea 223/2015, la 85% din baza de calcul.

Nu are relevanţă modalitatea în care se calculează, fie că se plafonează la 85% şi apoi se aplică 20%, fie se aplică 20% la baza de calcul şi apoi se plafonează, întrucât se aplică plafonarea finală prevăzută de art. 60 din Legea nr. 223/2015.

Argumentele soluţiei juridice :

a) Ipoteza care a generat dezbaterea problemei juridice:

Prin contestaţiile formulate, pensionarii militari, au arătat faptul că nu s-a luat în calcul sporul pentru ordinul „MERITUL MILITAR” de 10%, 15%, 20 %, stipulat de prevederile art.11 din Legea nr. 80/1995.

În cuprinsul deciziei de pensionare este indicat faptul că contestatorii beneficiază de acest spor, de 10%, 15%, 20%.

Astfel, dispoziţiile art. 11 din Legea nr. 80/1995, prevăd următoarele:

„Pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.

Deşi în nicio dispoziţie din legea pensiilor militare nu se reglementează modul de acordare sau de calcul al sporului pentru OMM (Ordinul „Meritul Militar”), aşa cum nu se reglementează nici modul de acordare al indemnizaţiei de 50% din pensia militară, Casa sectorială a M.Ap.N aplică diferit sporul pentru ordinul „Meritul Militar” (la unii după plafonare, la alţii în plafonare).

Conform Casei sectoriale, sporul de 10%, 15%, 20% pentru ordinul „Meritul Militar”, reglementat de art. 11 din Legea nr. 80/1995 pentru cei care au ieşit la pensie până la 15.09.2017, se aplică după calculul cuantumului pensiei militare de stat, plafonat conform art.30 din Legea 223/2015, la 85% din baza de calcul.

Nemulţumirea contestatorilor se referă la modalitatea de aplicare a dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

Tribunalul, în dosarele având obiectul arătat mai sus, a admis contestaţia formulată, a anulat hotărârea emisă de pârâta Comisia de Contestaţii din cadrul MAN, precum şi decizia de calculare a pensiei emisă de pârâta Casa de Pensii Sectorială a MAN şi a obligat această din urmă pârâtă la recalcularea drepturilor de pensie cuvenite contestatorului prin aplicarea sporului pentru Ordinul „Meritul Militar” după determinarea cuantumului pensiei potrivit art. 30 din Legea nr. 233/2015 cu modificări şi completări ulterioare.

Curtea de Apel în cadrul unui dosar a admis apelul, a schimbat în parte sentinţa, în sensul că a respins contestaţia în tot, menţinând restul dispoziţiilor sentinţei, în timp ce în alt dosar a respins ca nefondat apelul.

b) referiri la conţinutul textelor normative relevante incidente:

Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:

Art. 28 – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c),

Art. 29 – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel: a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28; b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.

(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în condiţiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.

(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2).

Art. 30 – Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.

Art. 60 – (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.

(2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăşi suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflaţiei, în condiţiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză.

(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăşi suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflaţiei, în condiţiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenţia ratei medii anuale a inflaţiei, în aceleaşi condiţii, din operaţiunile de indexare anterioare.

(4) Dispoziţiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare

Art. 11 – „Pensionarii militari decoraţi cu ordinul „Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.

c) argumente în susţinerea soluţiei aplicabile ipotezei, cu referiri la doctrină şi practică judiciară: Astfel cum rezultă din prevederile art. 30 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.

Ca atare, conform art. 30 din Legea nr. 223/2015, intervine o primă plafonare a cuantumului brut al pensiei, acesta fiind stabilit aplicând 85% la baza de calcul.

În situaţia aplicării procentelor corespunzătoare Ordinului „Meritul Militar” la cuantumul brut al pensiei, plafonat la 85%, conform art. 30 din Legea nr. 223/2015, ar rezultă o sumă ce ar urma să fie adăugată la cuantumul brut al pensiei, deja plafonat, rezultând cuantumul final al drepturilor de pensie.

Însă, în ceea ce priveşte suma finală, aplicându-se dispoziţiile art. 60 alin. 1 din Legea nr. 223/2015, conform cărora la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, intervine cea de a doua plafonare a pensiei nete stabilite în favoarea persoanei în cauză, din efectuarea calculului aritmetic rezultând că nu prezintă relevanţă modalitatea de calculare a procentelor corespunzătoare ordinului „Meritul Militar”, şi anume anterior primei plafonări, sau ulterior.

Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii președinților secțiilor pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale din cadrul curților de apel – București, 9-10 noiembrie 2020.

Tags: cuantumdrept civillegalitatemajorarepensii militareunificarea practicii judiciare
Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Procuror trimis în judecată pentru că ar fi furat bani și bijuterii din dosar

Procuror trimis în judecată pentru că ar fi furat bani și bijuterii din dosar

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • justitie
  • Justiţie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Știri
  • Stiri
  • Video

Articole recente

  • Captură pe DN75: Transport ilegal de 149.900 de țigarete oprit în drum spre piață
  • Jaf în stil mafiot la Oradea: țigări furate și violență cu spray lacrimogen!
  • Legea care modifică regimul armelor și munițiilor a fost promulgată: interdicții pentru inculpații în dosare penale
  • CJUE: un migrant care intră ilegal în UE împreună cu propriul copil minor nu poate fi sancționat pentru facilitarea migrației ilegale
  • ANI: Declarațiile de avere rămân neschimbate, Decizia CCR nu produce efecte până la publicare

Arhive

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.