În urma ședinței din 29.05.2023 Înalta Curte de Castrație si Justiție a admis recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului.
Prin decizia nr. 9 Curtea stabilește că:
În interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art. IV alin. (1) din Legea nr. 236/2019 pentru modificarea și completarea art. 15 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum şi pentru modificarea unor acte normative, aceste dispoziții sunt aplicabile în absența adoptării de către puterea executivă a normelor metodologice de aplicare prevăzute de art. V din această lege, pentru perioada 16 decembrie 2019-23 iulie 2020.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.
Legea nr. 236/2019: Art. IV alin. (1) Beneficiarii contractelor de concesiune și/sau de prestări servicii încheiate anterior datei intrării în vigoare a prezentei legi pentru realizarea activităților prevăzute la alin. (2) al art. 15 din Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activității sanitar-veterinare şi pentru siguranța alimentelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cu modificările şi completările aduse prin prezenta lege, primesc lunar, pentru fiecare contract, suma de 10.000 lei din bugetul Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, până la finalizarea acestora.
Ordonanța Guvernului nr. 42/2004 : Art. 15 (1) Medicii veterinari de liberă practică împuterniciţi au obligaţiile prevăzute la art. 13, precum şi cele ce rezultă din contractele pentru efectuarea unor activităţi veterinare publice, încheiate cu direcţiile veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti.
(2) Direcţiile veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti pot contracta anual cu medicii veterinari organizaţi în condiţiile legii unele activităţi veterinare publice de interes naţional prevăzute în “Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului”, stabilite de Agenţia Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(3) Activitățile de asistență medical-veterinară sunt asigurate în exclusivitate de serviciile medicale veterinare particulare.