Începând cu ora 12:00, Facultatea de Drept din Oradea, în parteneriat cu Baroul Bihor, a organizat cu succes a III-a ediție a evenimentului „Lady Lawyer”, un proiect devenit deja tradiție și foarte apreciat în rândul studenților. Acest eveniment, dedicat femeilor din profesia de avocat, are ca scop nu doar celebrarea succeselor acestora, ci și transmiterea unor învățăminte valoroase către noile generații de juriști.

La această ediție specială, trei avocate, membre ale Baroului Bihor, au fost invitate să împărtășească din experiențele lor profesionale și personale studenților din anul I ai facultății de Drept și Administrație Publică.
Avocatele: Marina Oros, Anca Toda-Laza și Denisa Jagă au fost cele care, cu pasiune și deschidere, au discutat despre drumul lor în profesia de avocat, dar și despre provocările întâmpinate atât în perioada studenției, cât și în carierele lor juridice.
Evenimentul „Lady Lawyer” a fost mai mult decât o simplă întâlnire între studenți și avocate; a fost o oportunitate de a încuraja noile generații să urmeze o carieră în drept cu încredere și curaj, în ciuda provocărilor întâmpinate pe parcursul drumului lor profesional.

„Îi încurajez pe studenții de la Drept să participe la stagii de practică în cabinete de avocatură, încă din primul an de studiu, având în vedere parteneriatul încheiat între Baroul Bihor și Facultatea de Drept din Oradea. Doar așa pot intra în contact cu ceea ce înseamnă profesia de avocat și vor putea să își aleagă, în cunoștință de cauză, profesia juridică în care să activeze după absolvirea cursurilor facultății. Acest parteneriat încheiat între Baroul Bihor și Facultatea de Drept le oferă studenților o oportunitate extraordinară, încă din primii ani de studiu.” a transmis av, Marina Oros.
„Lady Lawyer” rămâne un eveniment de referință în calendarul educațional al Facultății de Drept din Oradea, contribuind în mod semnificativ la formarea viitoarelor talente juridice.
Marina Oros le-a povestit despre evoluția de la un avocat stagiar la unul cu o experiență consistentă, arătând că începuturile sunt întotdeauna dificile. Dar asta nu trebuie să descurajeze pe nimeni, pentru că experiența se capătă în fiecare zi. I-a sfătuit să își asculte instinctul în privința alegerii profesiei pe care o vor urma, pentru că este esențial să îți exerciți profesia cu plăcere și pasiune. I-a sfătuit, de asemenea, să profite de parteneriatul care există între Facultatea de Drept și Baroul Bihor și să acceseze modulele de practică care sunt disponibile, pentru că este esențial să înțeleagă profesia de avocat și din interior (să învețe în ce constă activitatea de documentare, contactul cu clienții, activitatea de redactare etc.). Și, de asemenea, să profite de faptul că facultatea se află în apropierea Palatului de Justiție, fiind esențial să participe la cât mai multe ședințe de judecată, aceasta fiind cea mai ușoară modalitate de a vedea, cu proprii ochi, ce presupune fiecare dintre profesiile juridice.
Denisa Jaga, avocat stagiar, le-a dat câteva sfaturi foarte utile desprinse din experiența ei din perioada în care s-a pregătit pentru examenul de admitere în barou. Și, de asemenea, din experiența ei din primele contacte cu instanța. Le-a explicat ce sunt oficiile, ce presupun ele, și i-a încurajat să îndrăznească să viseze, chiar dacă sunt mai timizi, pentru că și îndrăzneala și oratoria se învață.
„Eu, cu ale mele… :))
Le-am spus că, din punctul meu de vedere, este esențial să înțeleagă că, indiferent de profesia juridică pe care și-o vor alege, trebuie să pună în centrul atenției lor OMUL și SOCIETATEA.
OMUL, pentru că întreaga noastră activitate, indiferent de ce parte a baricadei ne găsim, este despre el. Omul nu ajunge în sistemul de justiție pentru a-i fi bine, ci ajunge atunci când viața lui traversează, poate, cele mai grele momente. Ca atare, trebuie să știm să-l înțelegem, să-l ascultăm.
Dar este, de asemenea, esențial să ne păstrăm și obiectivitatea, pentru că, din punctul meu de vedere, deontologia profesională ne obligă să-i spunem omului adevărul despre șansele de reușită ale demersului său.
Le-am spus că îi sfătuiesc să nu se transforme niciodată în purtătorul de cuvânt al clientului, pentru că, indiferent de situația în care se găsește, clientul trebuie să înțeleagă că profesionistul este avocatul și că el este cel care trebuie să asculte îndrumările acestuia din urmă, nu invers.
SOCIETATEA, pentru că dacă nu avocații, atunci cine?
Le-am amintit că în toate momentele istorice ale acestei țări, avocații au fost acolo și că, din punctul meu de vedere, neimplicarea avocatilor în viața cetății sau indolența pe acest subiect sunt inacceptabile.
Le-am amintit că, dacă pe ei nu sunt interesați de politică, politica este interesată de ei, pentru că politica afectează și impactează absolut tot: de la politica de taxare a veniturilor, până la modul în care sunt respectate drepturile și sunt reglementate obligațiile cetățenilor, adică materia primă a muncii noastre.
Acest lucru nu înseamnă implicarea activă în politică, dar înseamnă că avocatul trebuie să fie informat, ancorat în realitățile țării în care trăiește și SA AIBĂ O PĂRERE!
Au fost discuții libere la sfârșit, foarte interesante și plăcute, inclusiv pe teme politice și sociale actuale.

A fost fain! Mai facem! ” ne transmite av. Anca Toda-Laza.