Cocaină livrată la pachet de 100 de grame lângă și în sediul unei reprezentanțe auto din Oradea. Mii de pastile de ecstasy plimbate prin țară și puse ”la păstrare” luni la rând înainte de a fi vândute. Canabis ținut în pungi, ascuns într-o dubiță ori ”pasat” prin întâlniri consumate în benzinării. Sunt informații strânse de procurorii DIICOT și polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate într-o anchetă care vizează șase inculpați acuzați de trafic de droguri. Printre ei, Uțu Rohozneanu, 55 de ani, cunoscut în lumea interlopă pentru fapte comise cu violență, dar și pentru trafic de droguri, și doi oameni de afaceri din Oradea: Andrei Bara, 37 de ani, directorul unei firme de transport din oraș, și Lucian Romaniuc, 43 de ani, administratorul unei firme ce are ca obiect de activitate lucrări speciale de construcții. Toți au fost trimiși în judecată la mijlocul săptămânii trecute. BihorJust vă prezintă în exclusivitate detalii din rechizitoriul DIICOT, care cuprinde acuzații extrem de grave.
Denunțul: kilograme de droguri aduse din America Centrală
În luna martie a acestui an, un denunț formulat de o persoană care, ulterior, devenea colaborator al anchetatorilor, îi punea în alertă pe procurorii DIICOT. Aceștia erau sesizați că un anume ”Uțu”, care locuia în Arad, ar fi vândut kilograme întregi de cocaină și ecstasy, pe care le aducea din Nicaragua.
Anchetatorii au stabilit că e vorba de o mai veche cunoștință: Uțu Rohozneanu (foto stânga | sursă: Facebook), lider al lumii interlope din Arad și nu numai, implicat în comiterea mai multor fapte violente, dat și în traficul de droguri – fiind condamnat în 2014 la 12 ani de închisoare pentru această din urmă infracțiune. Pe baza informațiilor din denunț, procurorii s-au pus repede în mișcare: au activat investigatori sub acoperire și au obținut mandate de supraveghere video și de interceptare a telefoanelor. Iar după doar câteva zile au și obținut primele date concrete despre o tranzacție.
Cocaină vândută în parcare
Pe 30 martie 2022, colaboratorul anchetatorilor pornea din București spre o localitate din Arad, pentru a cumpăra 100 de grame de cocaină. Procurorii susțin că, înainte cu o zi, negociase tranzacția cu Uțu Rohozneanu într-un local din Capitală, unde se înțeleseseră să-i plătească acestuia din urmă 25.000 de lei în schimbul ”mărfii” de cea mai bună calitate. Discuțiile au fost interceptate de anchetatori:
”Colaborator: E bună? Să nu mă fac…
Uțu Rohozneanu: 92%. E cea mai bună. Nu se poate mai bună. Ăsta e capătul de linie. (…) Am copt-o la viteză. Bombă. Știi cum arată? Pleacă la mine, în Arad. (…) Vine un fin de-al meu și-ți dă. Meri la el acasă.”
Însă, în timp ce colaboratorul se îndrepta spre Arad, ar fi fost sunat de către Rohozneanu, care i-ar fi cerut să schimbe traseul și să meargă la Oradea. Seara, când a ajuns la destinație, bărbatul s-a oprit într-o parcare de pe Șoseaua Borșului, lângă o reprezentanță auto, unde – susțin procurorii – s-ar fi întâlnit cu Gheorghe Lucian Romaniuc (foto stânga | sursă: Facebook). S-au îndreptat spre o mașină, din care acesta din urmă ar fi scos o pungă în care susținea că se află 100 de grame de cocaină, în schimbul căreia ar fi primit 22.500 de lei.
Ulterior, Romaniuc le-a declarat anchetatorilor că fusese sunat de Uțu Rohozneanu, care i-ar fi spus că va veni cineva care va cumpăra 100 de grame de cocaină. I-ar fi indicat, de asemenea, că drogurile s-ar fi aflat în biroul lui Andrei Bara, de pe Șoseaua Borșului.
În fața anchetatorilor, Uțu Rohozneanu a suținut că drogurile vândute pe 30 martie ar fi fost, de fapt, ale lui Lucian Romaniuc, care i-ar fi cerut să găsească un cumpărător.
Acuzații: afaceri cu mașini și bani recuperați din droguri
În rechizitoriu procurorii DIICOT fac referire la faptul că Uțu Rohozneanu ar fi cumpărat de la tânărul om de afaceri orădean mai multe mașini pentru care i-ar fi achitat o parte din bani și ar fi rămas cu o datorie de aproape 100.000 de euro.
Pentru a plăti restanțele, arădeanul i-ar fi propus lui Bara jr. o combinație: acesta din urmă să depoziteze în firma sa cocaină trimisă de Rohozneanu și să își rețină o parte din sumele din vânzări. Tânărul afacerist ar fi acceptat, în speranța că așa își va recupera banii.
Andrei Bara a negat aceste acuzații, susținând că nu a deținut niciodată cocaină și că nu știe de unde poate fi procurată.
A doua tranzacție la Oradea
După mai bine de o lună, pe 7 aprilie 2022, procurorii au documentat a doua tranzacție cu cocaină, care ar fi avut loc chiar în sediul firmei lui Bara jr. și în care ar fi fost implicați în mod direct atât acesta, cât și Uțu Rohozneanu. Astfel, în recepția pentru clienți, colaboratorul anchetatorilor i-ar fi achitat 2500 de euro lui Rohozneanu, iar acesta s-a dus în biroul lui Andrei Bara, care i-ar fi dat o pungă cu 100 de grame de drog pentru a fi predată cumpărătorului.
Bara jr. a negat și această acuzație. La rândul său, Rohozneanu le-a declarat procurorilor că drogurile în cauză i-ar fi aparținut tot lui Romaniuc, care le-ar fi lăsat între niște geci depozitate în biroul lui Andrei Bara, care nu ar fi știut ce se află în pachet. Doar că, la o percheziție efectuată pe 5 mai, în locuința din Arad a lui Uțu Rohozneanu, polițiștii au găsit 12 bancnote a câte 50 de euro, care aveau seriile identice cu cele cu care fusese achitată cocaina cumpărată în Oradea, în luna aprilie.
Anchetatorii au mai aflat că, la jumătatea lunii aprilie, Rohozneanu s-ar fi întâlnit în București cu colaboratorul autorizat, căruia i-ar fi cerut să achite restul de 2500 de euro din cocaina cumpărată la Oradea. I-ar fi transmis acestuia că are posibilitatea să îi procure orice fel de drog și că, dacă va face vânzări bune, vor avea o ”colaborare frumoasă”.
Ecstasy livrat cu punga
Numele lui Uțu Rohozneanu este pomenit și în cazul vânzării a 5.000 de pastile de ecstasy, la începutul lunii aprilie 2022. Colaboratorul autorizat s-a întâlnit cu acesta pentru a-i plăti un rest de 2500 de lei din prima tranzacție cu cocaină din Oradea și ar fi bătut palma și pentru achiziția comprimatelor. Inițial s-ar fi înțeles să cumpere 2.000 de pastile, dar, o dată ajuns în localitatea Vulpuești, din județul Vâlcea, colaboratorul ar fi fost sunat de Uțu Rohozneanu, care i-ar fi transmis că îi dă 5.000 de pastile. Contravaloarea acestora, de 12.500 de euro, urma să fie achitată ulterior, au aflat procurorii.
În livrarea ”mărfii” au fost implicați alți doi inculpați în acest dosar: Constantin Marius Stoica, de 33 de ani, fin al lui Uțu Rohozneanu, și Gheorghe Constantin Mihăilă, de 45 de ani. Primul i-a însoțit pe colaboratorul anchetatorilor și pe un investigator sub acoperire până în localitatea unde, la începutul lui 2022, spune că ar fi dus o geantă preluată, la rugămintea lui Rohozneanu, de la o persoană necunoscută și în care nu ar fi știut ce se află. Tot atunci, geanta ar fi fost dată lui Mihăilă, care, la rândul său, susținea că habar nu avea ce conține și că a pus-o într-o dubiță parcată în curtea unui vecin.
De acolo, pe 4 aprilie, drogurile au fost luate și predate într-o pungă de plastic colaboratorului și investigatorului sub acoperire, care așteptau lângă un magazin, pe marginea drumului. Interesant este că, la un moment dat, Marius Stoica a avut îndoieli referitoare la investigatorul sub acoperire și a cerut lămuriri prin telefon lui Uțu Rohozneanu.
Marius Stoica: Auzi, nașule dragă! Pe băiatul ăsta care vine cu el l-ai mai văzut vreodată? (…) Îl știi? Ia uite ce față are, zici că-i…
Colaborator: Cu ăsta am fost data trecută, unde m-a trimis el.
Marius Stoica: Da’ l-ai văzut sau nu, zi-i, nașule drag?
Uțu Rohozneanu: A fost la mine, la Arad.
Marius Stoica: Bine, hai atunci… Te iubesc mult, te pup dulce, pa!
După cocaină și ecstasy, apare și canabis
Investigațiile în acest dosar i-au dus pe procurori și pe pista livrărilor de canabis. Pe 5 mai, trei percheziții făcute în Arad și Vâlcea duceau la descoperirea a peste cinci kilograme de astfel de drog. O parte a fost descoperită la Benone Hudișteanu, un bărbat de 55 de ani din Șimand. Acesta susținea că a fost sunat de Uțu Rohozneanu, care l-ar fi rugat să se întâlnească într-o benzinărie cu un necunoscut de la care să ia o pungă cu două kilograme de canabis și să o păstreze până va trimite pe cineva după aceasta.
Chestionat de anchetatori, Uțu Rohozneanu nu a dorit să facă declarații vizavi de această situație.
De asemenea, la Gheorghe Mihăilă a fost descoperit un kilogram de canabis, iar în dubița pe care o parcase la un vecin în curte au mai fost găsite 1,9 kilograme de drog. Bărbatul susținea că ar fi primit ”marfa” în urmă cu doi ani de la Marius Stoica. De altfel, la percheziția făcută la acesta din urmă polițiștii au descoperit câteva grame de canabis, pe care Stoica a recunoscut că le cumpărase pentru consum propriu.
Anunț oficial al DIICOT și inculpați reținuți
Pe 5 mai 2022, DIICOT anunța efectuarea a ”16 percheziții domiciliare, în județele Bihor, Arad și Vâlcea, într-o cauză vizând destructurarea unei importante grupări infracționale organizate, specializată în distribuirea de droguri de risc și mare risc”. Oficialii Direcției explicau, printr-un comunicat lapidar, că erau vizate 7 persoane, duse la audieri, pentru implicare în trafic de cannabis, cocaină și MDMA (ecstasy), ce erau ”comercializate doar unor persoane de încredere, pentru a asigura caracterul conspirat al tranzacțiilor”.
”Pentru a împiedica descoperirea activității infracționale de către organele de urmărire penală, transporturile de droguri ar fi fost efectuate doar după verificarea, în prealabil, a traseului, locațiilor folosite pentru depozitare și a zonelor unde urmează să aibă loc tranzacțiile”, arătau comunicatorii DIICOT, care precizau că în perioada 30 martie – 7 aprilie 2022, gruparea ar fi comercializat aproximativ 200 de grame de cocaină și peste 5.000 de pastile de MDMA.
Ulterior, șase inculpați au fost arestați, iar pe 25 august au fost trimiși în judecată:
– Uțu Rohozneanu – pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată – 3 acte materiale, prevăzută de art. 2 alin. 1 și 2 din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. și art. 41 alin. 1 C.p.
– Stoica Constantin Marius – pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc (fapta din 4 aprilie 2022) prevăzută de art. 2 alin. 1 și 2 din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. și art. 41 alin. 1 C.p. și infracțiunea de deținere ilegală de droguri de risc, în vederea consumului propriu (fapta din 5 mai 2022), prevăzută de art. 4 alin. 1 din legea 143/2000 cu aplicare art 41 alin. 1 C.p., toate cu aplicarea art. 38 alin. 1 C.p.
– Bara Andrei Mihai – pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc (fapta din 7 aprilie 2022), prevăzută de art. 2 alin. 1, 2 din Legea 143/2000
– Hudișteanu Benone – pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc (fapta din 5 mai 2022), prevăzută de art. 2 alin. 1 din Legea 143/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 1 C.p.
– Mihăilă Gheorghe Constantin – pentru săvârșirea în formă continuată (2 acte materiale) a infracțiunii de trafic de droguri de risc și de mare risc, prev. de art. 2 alin. 1 și 2 din Legea 143/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 C.p. și art. 41 alin. 1 C.p.
– Romaniuc Lucian Gheorghe – pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc (fapta din 30 martie 2022), prevăzută de art. 2 alin. 1, 2 din Legea 143/2000
Cinci dintre inculpați se află în acest moment în arestul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în timp ce Andrei Bara se află în arest la domiciliu.