• Contact
duminică, mai 4, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Curtea de Apel Oradea | Achitări într-un dosar de tăieri ilegale și furt de arbori. În primă instanță au fost aplicate pedepse de până la 9 ani și 4 luni de închisoare

by Veronica Bursașiu
08/09/2022
in Prim Plan, Procese, Recomandate, Satu Mare
0 0
4
Curtea de Apel Oradea | Achitări într-un dosar de tăieri ilegale și furt de arbori. În primă instanță au fost aplicate pedepse de până la 9 ani și 4 luni de închisoare

Curtea de Apel Oradea a dispus mai multe achitări într-un dosar de tăieri ilegale și furt de arbori

0
SHARES
463
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Un bărbat condamnat la 9 ani și 4 luni de închisoare în primă instanță pentru mai multe acuzații de instigare la tăierea fără drept de material lemnos și la furt de lemne, precum și pentru influențarea declarațiilor, a fost achitat de Curtea de Apel Oradea pe motiv că unele din aceste fapte nu există. În cazul altora, instanța de apel a dispus încetarea procesului penal, având în vedere că există autoritate de lucru judecat. Tot pentru că faptele nu există, achitarea a fost dispusă și pentru alți trei inculpați, care au primit, pe fond, pedepse cuprinse între 3 ani și 4 luni și 5 ani de închisoare cu executare. Singura condamnare – la închisoare cu suspendare – a fost aplicată unei inculpate acuzată de instigare la tăieri ilegale și la furt de arbori. Sentința Curții de Apel Oradea este definitivă.

Acuzațiile

Potrivit actului de trimitere în judecată, Vasile Ciorbă senior, care ar fi administrat o firmă din Satu Mare, a fost acuzat că, în 2010, le-ar fi cerut angajaților săi să taie ilegal și să sustragă 315 fagi și mesteceni de pe terenul unei persoane – aflat într-o zonă cunoscută sub numele de Vârful Văcarilor -, faptă prin care s-ar fi provocat un prejudiciu de peste 100.000 de lei.

De asemenea, în cursul lunii aprilie 2014, Vasile Ciorbă senior și Vasile Ciorbă junior le-ar cerut angajaţilor firmei lor şi i-ar fi coordonat pe aceştia să taie fără drept şi să ia de pe păşunea localităţii Certeze 51 de arbori nemarcați în regim silvic, provocând un prejudiciu de mai bine de 73.000 de lei. Câteva luni mai târziu, cei doi ar fi cerut angajaților să taie pădurea de fagi și carpeni (265 de arbori în valoare de peste 140.000 de lei) de pe terenul unei familii, amplasat în zona Valea Văcarilor din localitatea Certeze.

Tot în 2014, Ciorbă senior i-ar fi pus pe muncitorii de la firmă să taie fără drept 260 arbori nemarcați în valoare de 131.000 de lei, din zona Valea Rea, unde societatea pe care o administra drept de exploatare.

Pentru a nu recunoaște comiterea faptelor la care ar fi participat, Ciorbă senior și soția sa, Ana Ciorbă, ar fi încercat să-i determine pe muncitorii de la firma lor, ”atât prin corupere, cât şi prin constrângere, să dea declaraţii neconforme cu realitatea, respectiv să nu recunoască săvârşirea infracţiunilor la care au participat sau să îşi schimbe declaraţiile în sensul că cea care ar fi coordonat întreaga activitate a fost inculpata (Ana Ciorbă – n.n.) nu inculpatul (Vasile Ciorbă – n.n.) senior”, arătau procurorii. De altfel, anchetatorii susțin că femeia ar fi încercat să îşi asume întreaga administrare a societăţii pentru a-l proteja pe soţul său, ”care era deja condamnat pentru infracţiuni silvice la pedepse cu suspendarea executării”.

La rândul lor, Mircea Hauși și Ioan Mițan, au fost acuzați că, în perioada mai 2014-septembrie 2014, în calitate de angajaţi ai Ocolului Silvic Asociaţia ”Salcâmul” Ciumești, nu au luat măsuri pentru a constata că reprezentanții firmei familiei Ciorbă ar fi tăiat fără drept arbori nemarcați în regim silvic. ”Mai mult decât atât, au procedat în mai multe rânduri la marcarea ulterioară a cioatelor tăiate ilegal, pentru a le da aparenţa de legalitate, ajutându-l astfel pe inculpatul (Vasile Ciorbă – n.n.) senior să taie şi să sustragă în continuare material lemnos”, arătau anchetatorii.

Deși nu au recunoscut faptele de care au fost acuzați, Vasile Ciorbă senior și Vasile Ciorbă junior au fost condamnați de Judecătoria Satu Mare la 9 ani și 4 luni de închisoare, respectiv la 3 ani și 4 luni de detenție. Ana Ciorbă a primit, în primă instanță, 5 ani și 4 luni de închisoare cu executare, în timp ce angajații Ocolului silvic, Mircea Hauși și Ioan Mițan, au fost condamnați la 5 ani, respectiv 3 ani și 4 luni de închisoare pentru complicitate la tăieri ilegale și la furt de arbori, dar și pentru abuz în serviciu.

Achitări în apel

Nemulțumiți de soluție, inculpații au atacat sentința la Curtea de Apel Oradea. Printre altele, Ciorbă senior și Ciorbă junior au arătat că hotărârea primei instanţe nu a fost motivată, susținând ”judecătorul fondului a preluat întocmai conţinutul rechizitoriului”. Curtea de Apel a considerat nefondată susținerea: ”Este foarte adevărat că motivarea instanţei de fond are unele neajunsuri, în special omisiunea de a analiza unele mijloace de probă administrate în cursul cercetării judecătoreşti, însă se poate lesne identifica starea de fapt şi de drept reţinută de judecătorul fondului, chiar dacă s-a dat eficienţă doar mijloacelor de probă administrate în cursul urmăririi penale. De asemenea, au fost indicate şi analizate mijloacele de probă care justifică raţiunea judecătorului ce a dus în final la pronunţarea soluţiilor contestate.”

Instanța de apel a constatat că acuzația referitoare la tăierea celor 315 fagi, din anul 2010, face obiectul unui alt dosar în care procurorul a decis că nu a existat nicio probă că Vasile Ciorbă senior ar fi instigat la tăierea și furtul arborilor: ”Prin urmare, Curtea, văzând că există autoritate de lucru judecat cu privire la faptele mai sus arătate, astfel încât un nou proces penal cu privire la aceleaşi fapte şi aceleaşi persoane nu poate demara (principiul ne bis in idem), în baza art. 396 alin. 6 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. i cod procedură penală, va dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul (Vasile Ciorbă – n.n.) senior, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere şi furt ilegal de arbori.”

În legătură cu tăierea celor 260 de copaci din zona Valea Rea, Curtea de Apel Oradea a stabilit că ”există un serios dubiu în ce priveşte existenţa unor fapte de natură penală în zona Valea Rea, astfel încât nu se poate reţine în sarcina inculpatului (Vasile Ciorbă – n.n.) senior săvârşirea actelor materiale reţinute, în forma instigării, motiv pentru care aceste acte materiale vor fi excluse din conţinutul infracţiunii continuate reţinute în sarcina inculpatului (…). Astfel, orice hotărâre de condamnare trebuie să se bazeze pe un probatoriu neechivoc, care să ducă la concluzia lipsită de orice dubii rezonabile, cu privire la existenţa faptei şi vinovăţia persoanei acuzate, ceea ce nu este cazul în prezenta speţă referitor la fapta mai sus descrisă reţinută în sarcina inculpatului.”

Curtea de Apel Oradea a mai arătat că faptul că unii martori au arătat că şi Vasile Ciorbă senior le arăta ce au de făcut sau îi ducea pe muncitori cu autoturismul în pădure şi le arăta în mod efectiv ce au de tăiat, nu-l poate transforma pe acesta în administrator de fapt al societății şi cu atât mai puţin în instigator. Asta pentru că, a arătat instanța, ”actele de instigare (cel puţin aparent, în lipsa unor probe lămuritoare) s-au realizat anterior de inculpata (Ana Ciorbă), care era cea care organiza activitatea societăţii, iar autorii materiali, deşi nu au fost identificaţi nominal de procuror şi nici de instanţa de fond (aceştia deşi cunoscuţi de la bun început, nu au avut niciodată calitatea de suspecţi sau inculpaţi), erau numiţi în mod stereotip, angajaţii SC (…) SRL.”

”Apreciem că atunci când o societate comercială reprezintă o afacere de familie, este logic şi normal ca, uneori şi alţi membrii ai familiei (în afară de administratorul de drept) să îndrume muncitorii şi să ajute practic afacerea (de aceea unii martori foloseau expresia ”şefii mei”), însă apreciem că, contribuţia inculpaţilor (Vasile Ciorbă – n.n.) senior şi (Vasile Ciorbă – n.n.) junior la determinarea angajaţilor SC (…) SRL să comită infracţiuni, nu poate fi reţinută pe baza unor presupuneri, în lipsa probării în afara oricărui dubiu a contribuţiei lor efective, în sensul determinării unor persoane să săvârşească infracţiunile arătate” – Curtea de Apel Oradea.

În privința acuzației de influențare a declarațiilor, instanța de apel a constatat ”lipsa oricăror mijloace de probă pertinente şi concludente care să vizeze această acuzaţie”. Referitor la cei doi angajați ai Ocolului Silvic, Curtea de Apel Oradea a constatat, printre altele, că ”dacă nu există probe cu privire la existenţa faptei în ceea ce-l priveşte pe autor, acest caz de imposibilitate de a se exercita acţiunea penală în continuare, profită şi complicilor”.

În urma deliberărilor, Curtea de Apel Oradea a dispus încetarea procesului penal pentru una dintre acuzațiile de instigare la furt de arbori și la tăieri ilegale reținute în sarcina lui Ciorbă senior, în timp ce pentru celelalte acuzații a fost achitat, pe motiv că fapta nu există.

Pe același motiv au fost achitați și Ciorbă junior, Mircea Huși și Ioan Mițan, în timp ce Ana Ciorbă a fost condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare. De la aceasta din urmă s-a dispus confiscarea a 73.000 de lei – contravaloarea arborilor tăiați de pe pășunea Certeze.

Extrase din hotărârea Curții de Apel Oradea din data de 5 septembrie 2022:

Admite apelurile declarate de inculpaţii Ciorbă Vasile senior, Ciorbă Vasile junior, Ciorbă Ana, Hauşi Mircea Aurel şi Miţan Ionel împotriva Sentinței penale nr. (…)/2021 pronunțată de Judecătoria Satu Mare,

Desfiinţează în totalitate sentinţa apelată şi rejudecând:

I Cu privire la inculpatul CIORBĂ VASILE senior:

În baza art. 396 alin. 6 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. i cod procedură penală, dispune încetarea procesului penal faţă de inculpatul Ciorbă Vasile senior, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăiere şi furt ilegal de arbori, având în vedere că există autoritate de lucru judecat. (Vărful Văcarilor).

În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. a din codul de procedură penală (fapta nu există – n.n.), achită pe inculpatul Ciorbă Vasile senior, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de influenţare a declaraţiilor.

Înlătură din conţinutul infracţiunii continuate de tăiere de arbori în mod ilegal, actul material reţinut la Valea Rea (pct 3 din prezenta decizie şi respectiv pct. 4 din rechizitoriu). (…) Înlătură din conţinutul infracţiunii continuate de furt de arbori, actul material reţinut la Valea Rea (pct 3 din prezenta decizie şi respectiv pct. 4 din rechizitoriu) şi înlătură totodată şi dispoziţiile art. 35 alin. 1 cod penal.

În baza art 396 alin. 5 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.) achită pe inculpatul Ciorbă Vasile senior, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere de arbori în mod ilegal, în forma instigării (2 acte materiale Valea Văcarilor şi Păşunea Certeze)

În baza art 396 alin. 5 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n), achită pe inculpatul Ciorbă Vasile senior, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de arbori, în forma instigării (Valea Văcarilor).

II Cu privire la inculpata CIORBĂ ANA:

În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. a din codul de procedură penală (fapta nu există), achită pe inculpata Ciorbă Ana, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de influenţare a declaraţiilor.

În baza art. 396 alin. 2 cod procedură penală, condamnă pe inculpata Ciorbă Ana la o pedeapsă de 2 ani 2 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tăiere de arbori fără drept, în forma instigării, (2 acte materiale –Păşunea com. Certeze şi Valea Văcarilor) şi art. 47 cod penal.

În baza art. 396 alin. 2 cod procedură penală, condamnă pe inculpata Ciorbă Ana la o pedeapsă de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de furt de arbori, în forma instigării (păşunea com. Certeze).

Aplică inculpatei Ciorbă Ana pedeapsa cea mai grea, respectiv 2 ani 2 luni închisoare, la care adaugă sporul obligatoriu de o treime din cealaltă pedeapsă, respectiv 8 luni închisoare, urmând ca inculpata să execute pedeapsa rezultantă de 2 ani 10 luni închisoare.

Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 2 ani 10 luni închisoare aplicată inculpatei Ciorbă Ana pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani. (…) Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va trebui să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Certeze sau a Mun. Satu Mare, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

III Cu privire la inculpatul CIORBĂ VASILE junior:

În baza art 396 alin. 5 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.), achită pe inculpatul Ciorbă Vasile junior, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere de arbori în mod ilegal, în forma instigării, (2 acte materiale Valea Văcarilor şi Păşunea Certeze)

În baza art 396 alin. 5 cu referire la art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.), achită pe inculpatul Ciorbă Vasile senior, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de arbori, în forma instigării (Valea Văcarilor).

IV Cu privire la inculpatul Hausi Mircea Aurel:

În baza art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.), achită pe inculpatul Hauşi Mircea Aurel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere de material lemnos fără drept, în forma complicităţii.

În baza art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.), achită pe inculpatul Hauşi Mircea Aurel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de material lemnos, în forma complicităţii.

În baza art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.), cu referire la art. 297 alin. 1 cod penal, văzând şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 392/2017 (M.O. nr. 504/30.06.2017), achită pe inculpatul Hauşi Mircea Aurel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

V Cu privire la inculpatul Miţan Ionel:

În baza art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.), achită pe inculpatul Miţan Ionel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăiere de material lemnos fără drept, în forma complicităţii.

În baza art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.), achită pe inculpatul Miţan Ionel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt de material lemnos, în forma complicităţii.

În baza art. 16 alin. 1 lit. a cod procedură penală (fapta nu există – n.n.), cu referire la art. 297 alin. 1 cod penal, văzând şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 392/2017 (M.O. nr. 504/30.06.2017), achită pe inculpatul Miţan Ionel, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu.

Admite acţiunea civilă formulată de persoana vătămată Ocolul Silvic Negreşti Oaş şi obligă pe inculpata Ciorbă Ana la plata sumei de 142.317,50 lei reprezentând prejudiciul cauzat părţii civile prin săvârşirea infracţiunii de tăiere de arbori fără drept. (Valea Văcarilor). (…) Dispune confiscarea de la inculpata Ciorbă Ana, a sumei de 73.638,55 lei reprezentând prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunii. (Păşunea Certeze-Şelătruc).

Ridică măsurile asiguratorii instituite prin ordonanţa procurorului din data de 29.01.2015, asupra bunurilor aparţinând inculpaţilor Ciorbă Vasile Senior, respectiv teren intravilan, în suprafaţă de 2212 mp, în localitatea Certeze, jud. Satu Mare (…) şi Ciorbă Vasile junior, respectiv teren extravilan în suprafaţă de 2000 mp, în localitatea Negreşti Oaş (…) şi un teren extravilan în suprafaţă de 2000 mp, în localitatea Negreşti Oaş (…).

Menţine celelalte măsuri asiguratorii (…) asupra bunurilor aparţinând inculpatei Ciorbă Ana (teren intravilan şi părţii responsabile civilmente SC (…) SRL.

Obligă pe inculpata Ciorbă Ana la plata sumei de 3000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, aferente fazei de urmărire penală şi judecată în primă instanţă. DEFINITIVĂ Pronunţată în şedinţa publică din data de 06.09.2022.

DOCUMENT – Hotărârea integrală, în format anonimizat, a Curții de Apel Oradea poate fi parcursă pe portalul Rejust – AICI:

Tags: achităriCurtea de Apel Oradeafurt de arboriînchisoaretăieri ilegale
Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Administrator de firmă, judecat pentru înșelăciune și fals cu o pagubă de 740.000 de lei | Cazul are legătură cu executarea unui contract de deszăpezire

Administrator de firmă, judecat pentru înșelăciune și fals cu o pagubă de 740.000 de lei | Cazul are legătură cu executarea unui contract de deszăpezire

Comments 4

  1. Pingback: Alba-neagra în Justiție! Un patron din Oaș scapă de închisoare după o condamnare de NOUĂ ani!
  2. Pingback: Justiția din România: Un tribunal condamnă, altul achită. Condamnare de 9 ani, ștearsă cu buretele - Ziare Online 24 - Stiri Online - Stiri locale Romania
  3. Pingback: Justiția din România: Un tribunal condamnă, altul achită. Condamnare de 9 ani, ștearsă cu buretele - Stiri locale | Ziare locale online din România
  4. Pingback: In prima instanta pedepse cu puscaria, apoi achitare. Unde este dreptatea in Justitie ? » Stiri din Satu Mare – Satmareanul

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sănătate
  • Sanatate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Știri
  • Stiri
  • Video

Articole recente

  • Retrocedarea unor bunuri care au aparținut cultelor religioase, calitatea de persoană îndreptăţită | Jurisprudență ÎCCJ
  • Cerere de trimitere spre rejudecare a cauzei pe motivul că judecata la instanţa de fond a avut loc în lipsa inculpatului care nu a fost legal citat și acoperirea viciului de procedură
  • O Universitate din Oradea taie din programele de studiu
  • Soțul primăriței din Bulz, reținut pentru transport ilegal de lemn. Edilul susține că e o neînțelegere
  • Furt cu taxiul: au furat un cal și l-au vândut în târg pentru 2.500 de lei

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.