Joi, 8 august 2024, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin al ministrului muncii și solidarității sociale pentru aprobarea modelului contractului necesar a fi încheiat între angajatori și agențiile pentru ocuparea forței de muncă județene și a municipiului București pentru acordarea de tichete de activități casnice, în condițiile art. 11 din Legea nr. 111/2022 privind reglementarea activității prestatorului casnic, cu modificările și completările ulterioare.
Guvernul României a decis ca tichetele pentru activități casnice să fie utilizate sau valorificate pe o perioadă de 12 luni de la achiziționare pentru beneficiari și 12 luni de la primire pentru prestatorii casnici.
Tichetele sunt purtătoare de beneficii de asigurări sociale și de sănătate. Astfel, lucrătorii beneficiază de servicii medicale decontate, contribuțiile lor fiind valorificate și la pensie, anunță Ministerul Muncii.Platforma electronică destinată beneficiarilor și prestatorilor de activități casnice poate fi accesată pe adresa tichete.anofm.ro , iar în secțiunea „Marketplace” beneficiarii vor putea posta serviciile pentru care caută personal, iar prestatorii serviciile pe care le pot oferi, fiind asigurată în acest fel medierea între cerere și ofertă în ceea ce privește desfășurarea activităților casnice.
Avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă și furnizarea serviciilor în baza tichetelor valorice este faptul că lucrătorii casnici beneficiază de asigurări de pensie și sănătate cu condiția preschimbării a cel puțin 85 de tichete de activități casnice, respectiv 1.275 de lei/lună.