• Contact
sâmbătă, iunie 7, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

CosmoParc Oradea, un loc unic în România care va combina învățarea cu distracția și relaxarea, marca Dan Palaghianu. Big Bang Dom, un observator astronomic, simulatoare cu proiecții ale universului, centru educațional

by Veronica Bursașiu
21/11/2023
in Prim Plan, Prim Plan 2, Recomandate, Stiri
0 0
0
CosmoParc Oradea, un loc unic în România care va combina învățarea cu distracția și relaxarea, marca Dan Palaghianu. Big Bang Dom, un observator astronomic, simulatoare cu proiecții ale universului, centru educațional
0
SHARES
253
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

USR Oradea a anunţat, marţi, lansarea site-ului pentru viitorul parc ştiinţific şi astronomic din oraş, www.cosmoparcoradea.ro. Orădenii sunt invitați, încă de la începutul lunii octombrie, să semneze pentru construirea Parcului științific și astronomic CosmoParc în Oradea!. Dan Palaghianu, fostul subprefect de Bihor și lider USR Oradea, inițiatorul proiectului spunea că acțiunea se bucură de succes. Relevant e că într-o acțiune de 15 minute, în centru orașului, a reușit să strângă 100 de semnături fizice. Și în online sunt 800 de semnături până în acest moment. Și pentru a deschide apetitul pentru acest proiect unic, în septembrie, în Cetatea Oradea a avut loc prima ediție a miniCosmoParc, scopul fiind acela de a oferi copiilor şi părinţilor orădeni o mostră în miniatură a viitorului parc astronomic.

Până în acest moment au fost depuse două amendamente la Primăria Oradea prin care USR Oradea solicita finanțarea unui studiu de fezabilitate. La aprobarea bugetului din luna martie municipalitatea nu a dat răspuns cererii înaintate de inițiatori, iar în luna august, când a fost depus al doilea amendament, reprezentanții municipalității au transmis că proiectul trebuie depus în cadrul bugetării participative.În contextul rectificării bugetare din 31 august 2023, a fost redepus amendamentul pentru construirea unui parc științific și astronomic în Oradea. Se solicită realocarea sumei de 500 mii lei de la sectiunea Functionare– Asociatii si Fundatii catre sectiunea Dezvoltare – Studiu Fezabilitate Parc stiintific si astronomic în Oradea. 

Cosmo Parc Oradea se dorește a fi un spațiu modern și inovator, înconjurat de natură, unde se va putea învăța despre stele, planete și galaxii într-un mod interactiv și distractiv.Se va amenaja și un parc care va servi drept plămân verde al orașului, oferind un spațiu de relaxare și liniște. Vor fi disponibile plimbări cu barca și o zonă pentru picnic.Va fi un loc care va atrage turiști și va contribui la dezvoltarea și recunoașterea orașului. În plus, în viitor, un astfel de parc ar crea premisele pentru în vătământul superior în domeniu.Proiectul, primul de acest fel în România, presupune înființarea unui parc științific și astronomic prin care copiii și părinții vor putea descoperi cum funcționează universul. Inițiatorii, USR Oradea propun ca activitățile să fie sub forma cercetărilor individuale, pornite de la informațiile primite în cadrul atelierelor.Cosmo Parc e un proiect în premieră, dar Oradea a pierdut un alt tren, deși a deținut multă vreme supremația în sudiul astronomiei. Regretatul profesor Marin Bica antrena lotul olimpic de astronomie, iar fostul său elev Cristian Lazăr e pe urmele lui Dumitru Prunariu, el lucrând și pentru primul Rover de pe Marte, dar în Germania.

Daniel Palaghianu a subliniat faptul că „Oradea este unul din oraşele care au deschis lumii drumul către observarea universului” şi că instrumentele astronomice din perioada Renaşterii sunt păstrate şi expuse în Muzeul Ţării Crişurilor, existând mai multe organizaţii interesate în a reînvia interesul pentru astronomie în oraş, „dar, din păcate fără un suport real din partea administraţiei”. S-a pierdut şi centrul de excelenţă pentru pregătirea olimpicilor la astronomie, în detrimentul Sucevei, a spus acesta.

„Într-un fel mă bucur că s-a dezvoltat şi la Suceava, deoarece nepotul meu, băiatul fratelui meu, este câştigătorul Olimpiadei naţionale de astronomie şi tocmai s-a întors de la Beijing, unde a participat la Olimpiada internaţională de astronomie. Este ca junior în cadrul echipei, dar a obţinut un rezultat bun”, a precizat Palaghianu. 

Prezent într-o conferință de presă alături de Dan Palaghianu, vicepreşedintelui USR Bihor, Mihai Şvab, spune că parcul ştiinţific şi astronomic are nevoie de susţinea administraţiei locale pentru demararea lui şi se va putea realiza ulterior, eventual, prin fonduri europene. El a prezentat imagini ale unor asemenea investiţii realizate în SUA – Kennedy Parc Center – Florida; Space Center din Houston, ori din Europa precum cele de la Toulouse, Franţa, Transninne-Belgia şi Asia, din Hanoi, Vietnam.

Proiectul de la Oradea prevede construirea domului Big Bang, unde iubitorii de astronomie vor putea fi martorii unei reproduceri vizuale a procesului de formare a universului.

foto: CosmoParc

Inițiatorii vor ca în cadrul parcului să fie înființată și un observator-muzeu, unde va fi prezentată în mod interactiv contribuția orădenilor la studiul universului.

„Știm bine că Oradea este unul dintre orașele care au deschis drumul în lume către observarea universului. Povestea a început cu observatorul astronomic din 1459 făcut de către Ioan Vitez, episcop, umanist și savant de naționalitate croată. Observatorul a reprezentat un element fundamental în dezvoltarea cunoștințelor despre univers și a consolidat pe fundațiile Oradiei un centru de activitate intelectuală și culturală în perioada Renașterii”, a spus Daniel Palaghianu, președintele USR Oradea.

Potrivit președintelui USR, în Oradea a fost construit primul observator astronomic din Europa și tot aici a fost pentru o perioadă de timp meridianul 0 al lumii.

foto: CosmoParc

În cadrul parcului vor fi amenajate și proiectoare de mari dimensiuni și telescoape pentru un studiu mai în detaliu al universului, dar și un centru educațional pentru activități precum ateliere și conferințe. Va fi înființat și parcul Armonia, care va include spații pentru recreere și distracție, dar și un spațiu destinat înotului.

foto: CosmoParc

foto: Cosmoparcoradea.ro

foto: CosmoParc

Tinerii vor avea la dispoziție și o reconstrucție a sistemului solar care va conține toate planetele și câteva detalii despre fiecare.

Argumentele în favoarea acestui proiect țin de istoria orașului, dar și de viitorul lui. Cele de ordin istoric se bazează pe faptul că primul observator astronomic din Europa a fost în Oradea,  Oradea a fost meridianul 0 al lumii… Se spune că Cristofor Columb, exploratorul legendar, a descoperit America urmărind Tabula Varadensis, o hartă creată în Oradea. În ceea ce privește viitorul, acesta ține de educația copiilor noștri. Fiindcă acest parc își propune ca orădenii să învețe prin divretisment.

<Fiul meu cel mare a plecat în SUA pentru a studia inginerie aerospațială. În clipa aceea, am realizat cât de mare e diferența dintre viziunea tinerilor de astăzi și realitatea din țara noastră. Mi-aș fi dorit să poată rămâne aici să-și împlinească visul.Din această întâmplare, care ne-a schimbat viețile, s-a născut inițiativa CosmoParc a USR Oradea, inspirată și de istoria fabuloasă a acestui oraș, care se leagă de descoperirile astronomice ale Renașterii.Mai există câțiva profesori entuziaști care au fondat un cerc de astronomie, dar efortul lor, fără un sprijin din partea autorităților, este cunoscut doar de adevărații pasionați>, spune Dan Palaghianu. Și pentru ca istoria familiei sale să nu se repete, Dan Palaghianu vrea ca orădenii să poață învăța acasă Au demonstrat-o și recent cu ocazia acțiuni organizate în Cetate. <Vrem să construim aici ceva ce va rămâne peste generații. Cred că rolul nostru este să lăsăm în urmă ceva durabil, așa cum au făcut înaintașii noștri, care să reziste și care să completeze identitatea modernă a Oradiei.Un parc științific e mai mult decât un parc de distracții cu telescoape și expoziții. E un centru de inovație, un loc unde copiii și adulții pot descoperi și explora. Un loc unde știința întâlnește comunitatea. Da, e o investiție mare, dar o investiție în viitor, în educație, în știință, în tehnologie.Fiul meu a ales să meargă în străinătate pentru a-și urma visul. Dar ce-ar fi dacă visul ar putea fi împlinit și aici, în Oradea, în România? De la acest CosmoParc putem construi mai departe. Fiecare cetățean are un rol de jucat, de la o semnătură pentru o petiție, la donații și la voluntariat.Un parc științific de acest calibru va aduce și beneficii economice semnificative: turism, locuri de muncă, investiții. E un cerc virtuos care începe cu o investiție în știință și educație>, explică Dan Palaghianu.

Dan Palaghianu a explicat că potrivit unui raport recent al Comisiei Europene pentru Turism, în oraşele mai mici este în creştere turismul, datorită factorului „autenticitate”, context în care spune că „Oradea are nevoie de mai mult, de o strategie integrată pentru turismul cultural de care să beneficieze atât orădenii, cât şi cei care o vizitează”.

„Turiştii culturali sunt atraşi de patrimoniu, dar tot mai mult de locuri speciale cum sunt parcurile tematice, evenimente precum pieţe şi festivaluri, de industrii creative ca designul, moda şi arhitectura, precum şi de ambientul urban general, dinamic şi verde. Datele Organizaţiei Mondiale a Turismului arată că aproximativ 40% din turismul internaţional este motivat cultural, iar acest procent este în creştere în ultimii ani. 72% dintre cei dintre cei din generaţia milenială preferă să îşi cumpere experienţe în loc de bunuri materiale”, au fost alte argumente adus de lideruul USR Oradea , Dan Palaghianu, în favoarea proiectului.

Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Curtea de Apel Oradea desființează decizia Tribunalului Satu Mare în cazul unui dintre tineri prinși că ducea canabis cu portbagajul, acuzat de 10 fapte de trafic de droguri de risc și mare risc

Curtea de Apel Oradea desființează decizia Tribunalului Satu Mare în cazul unui dintre tineri prinși că ducea canabis cu portbagajul, acuzat de 10 fapte de trafic de droguri de risc și mare risc

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Stiri
  • Știri
  • Video

Articole recente

  • Captură pe DN75: Transport ilegal de 149.900 de țigarete oprit în drum spre piață
  • Jaf în stil mafiot la Oradea: țigări furate și violență cu spray lacrimogen!
  • Legea care modifică regimul armelor și munițiilor a fost promulgată: interdicții pentru inculpații în dosare penale
  • CJUE: un migrant care intră ilegal în UE împreună cu propriul copil minor nu poate fi sancționat pentru facilitarea migrației ilegale
  • ANI: Declarațiile de avere rămân neschimbate, Decizia CCR nu produce efecte până la publicare

Arhive

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.