• Contact
duminică, iunie 8, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Parchetul General | Conducătorul auto prins în România doar cu carnet provizoriu emis în Marea Britanie comite infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis

by Veronica Bursașiu
17/08/2022
in Prim Plan, Recomandate, Sistemul judiciar
0 0
1

foto cu caracter exemplificativ | sursă: arhivă Poliția Bihor

0
SHARES
826
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Parchetul General consideră că persoana care este prinsă conducând un vehicul și având asupra sa un permis provizoriu emis de autoritățile britanice comite infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. În cazul acesteia, autoritățile judiciare vor reține forma atenuată a infracțiunii, respectiv situația în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. O astfel de infracțiune este pedepsită cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Opinia este cuprinsă în concluziile formulate de procuror într-o cauză în care Înalta Curte de Casație și Justiție este chemată să rezolve următoarea problemă de drept:

„În situația în care, potrivit legislației române, este obligatoriu ca persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul să dețină un permis de conducere, iar aceasta posedă exclusiv un permis de conducere provizoriu eliberat de autoritatea competentă din Marea Britanie („Provisional Driving Licence”), se reține forma atenuantă a infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere prevăzută de art.335 alin.2 din Codul penal, respectiv situația în care persoana nu are dreptul de a conduce autovehicule în România?”

Dosarul Curții de Apel Alba Iulia în care a fost formulată sesizarea prealabilă se referă la fapta unui inculpat care, în octombrie 2015, a fost oprit pe un drum național din Sibiu și a prezentat la control un permis de conducere fals, emis în Portugalia. S-a stabilit că bărbatul avea încă un permis de conducere provizoriu, emis în 2012, de autoritățile din Londra, dar care nu este valabil în afara teritoriului Marii Britanii.

La începutul lui 2022, inculpatul a fost condamnat de instanța de fond la 11 luni de închisoare pentru conducerea unui vehicul fără a poseda permis (art.335 alin. 1 C.pen.) și 3 luni de închisoare pentru uz de fals.

Inculpatul a declarat apel pe care l-a motivat prin faptul că, ”în mod greșit prima instanță a respins cererea de schimbare o încadrării juridice din infracțiunea prevăzută de art.335 alin.1 Cod penal în cea prevăzută de art.335 alin.2 Cod penal, deoarece inculpatul deține un permis de conducere valabil pe teritoriul Regatului Unit care nu îi dă dreptul de a conduce vehicule în România, iar, deși inculpatul a uzat de procedura abreviată a recunoașterii învinuirii, instanța, în considerarea dispozițiilor art.377 alin.4 C.proc.pen., nu era ținută de încadrarea juridică dată faptelor prin rechizitoriu”.

Concluziile Parchetului General

Analizând elementul material al infracțiunii prevăzute de art.335 alin.2 din Codul penal, constatăm că printre modalitățile alternative de săvârșire a infracțiunii este și aceea de a conduce pe drumurile publice un vehicul, de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România.

Conform prevederilor art.83 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002, au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, persoanele care îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.20 şi art.23 alin.1, titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art.82 alin.2;
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.

Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional.

Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la alin.1, precum şi cele a căror valabilitate este recunoscută de România în mod unilateral, deţinute de persoane care au domiciliul sau reşedinţa în România în sensul art. 231 alin. (2), pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Având în vedere aceste dispoziții apreciem, alături de alți autori, că legiuitorul a dorit să incrimineze situațiile în care o persoană care conduce un vehicul în România nu are un permis de conducere valabil la nivel internațional, întrucât are dreptul de a conduce doar în statul în care a obținut respectivul permis de conducere, nu și în străinătate. Astfel, persoana respectivă dacă își exercită dreptul de a conduce un vehicul în statul emitent al permisului de conducere nu săvârșește o faptă penală, însă, legiuitorul român apreciază că astfel de faptă are caracter penal dacă dreptul de a conduce este exercitat dincolo de limitele acordate de permisul respectiv.

Coroborând norma de incriminare prevăzută de art.335 alin.2 cu prevederile art.83 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.195/2002, reiese că au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, titularii permiselor de conducere valabile eliberate de autoritățile statelor membre ale Convenției asupra circulației rutiere, statelor membre ale Uniunii Europene sau statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoașterea reciprocă a permiselor auto. Pentru statele care nu se încadrează în aceste categorii, persoanele care doresc să-și exercite dreptul de a conduce în România, trebuie să posede și permis de conducere internațional.

Din analiza dispozițiilor susmenționate, se poate observa că legiuitorul român nu reglementează instituția permisului provizoriu. Așa cum reiese din încheierea de trimitere, permisul de conducere provizoriu britanic intitulat „Provisional Driving Licence” nu este valabil în afara teritoriului Marii Britanii, fiind emis de autoritatea britanică, respectiv Driving Vehicle and Licencing Authority (DVLA), persoanelor care doresc să dobândească deprinderile necesare conducerii de autovehicule.

De asemenea, din încheierea de trimitere reiese că titularii acestor permise provizorii pot conduce autovehicule doar pe teritoriul Marii Britanii, în anumite condiții restrictive:
-autovehiculul trebuie să aibă afișat la loc vizibil litera „L” (echivalent Școala Șoferi);
-viteza maximă de deplasare trebuie să fie 40 mile/oră (circa 65 km/oră);
-posesorul permisului provizoriu trebuie să fie însoțit de către un posesor de permis de conducere definitiv (full driving license) care să-l fi dobândit de cel puțin trei ani;
-vârsta minimă a persoanei însoțitoare trebuie să fie de cel puțin 21 de ani.

În plus, eliberarea unui asemenea permis provizoriu este posibilă încă de la vârsta de 15 ani și 9 luni, pe baza unor formalități de obținere mai puțin riguroase decât cele necesare pentru obținerea unui permis normal. Având în vedere considerentele expuse mai sus, remarcăm că prin incriminarea variantei alternative de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, prevăzută de art.335 alin.2 din Codul penal, legiuitorul a urmărit să sancționeze într-o variantă atenuată persoanele care dețin în principiu abilitatea de a conduce un vehicul, aspect recunoscut prin dobândirea la un moment dat a dreptului de a conduce dar, din diverse motive precum: anularea, suspendarea, retragerea permisului, neconformitatea acestuia cu categoria vehiculului sau cu normele internaționale, ele nu pot conduce un vehicul în condițiile date.


Or, după cum reiese din datele speței, un permis de conducere provizoriu eliberat de autoritățile din Marea Britanie este suspus unor condiții restrictive și nu îndeplinește condițiile de a fi recunoscut în afara teritoriului statului emitent. Prin urmare, persoana care îl deține are un drept de a conduce vehicule însă limitat numai pe teritoriul statului emitent încadrându-se astfel în ipoteza prevăzută de norma de incriminare de la art. 335 alin. 2 din Codul penal, teza ultimă.

În concluzie, în opinia noastră, persoana care deține un permis de conducere provizoriu eliberat de autoritățile din Marea Britanie face parte din categoria persoanelor care nu au dreptul de a conduce autovehicule în România, iar conducerea pe drumurile publice de către o asemenea persoană a unui vehicul îndeplinește elementele de tipicitate ale infracțiunii prevăzute de art. 335 alin. 2 Cod penal.

DOCUMENT – Concluzii formulate de procuror în cauza nr.1418/1/2022 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, având ca obiect rezolvarea de principiu a unei chestiuni de drept:

CITIȚI și Sesizare HP | Un șofer prins având doar carnet provizoriu, emis în Marea Britanie, va primi o pedeapsă mai ușoară pentru conducerea unui vehicul fără permis?

Tags: conducătorul autoconducerea unui vehicul fără permisMarea BritanieParchetul Generalpermis provizoriu
Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Încă 5 magistrați pleacă din Justiție | Printre ei, o judecătoare de la Tribunalul Bihor

Jurisprudență | Curtea de Apel Suceava - Cererea de investigare a unei conduite infracţionale nu se circumscrie sferei contenciosului administrativ şi astfel nu poate fi cenzurat răspunsul/lipsa de răspuns a autorităţilor pe această cale

Comments 1

  1. Pingback: Un șofer care are doar carnet provizoriu, emis în Marea Britanie, va fi anchetat pentru forma atenuată a infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sănătate
  • Sanatate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Stiri
  • Știri
  • Video

Articole recente

  • Prezumția existenței şi întinderii dreptului de proprietate | Decizii relevante
  • Captură pe DN75: Transport ilegal de 149.900 de țigarete oprit în drum spre piață
  • Jaf în stil mafiot la Oradea: țigări furate și violență cu spray lacrimogen!
  • Legea care modifică regimul armelor și munițiilor a fost promulgată: interdicții pentru inculpații în dosare penale
  • CJUE: un migrant care intră ilegal în UE împreună cu propriul copil minor nu poate fi sancționat pentru facilitarea migrației ilegale

Arhive

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.