Curtea de Justiție a UE a stabilit pe 3 septembrie 2024 că dacă Curtea Constituțională a invalidat o lege ce prevede ca obligatorie ședința de informare privind avantajele medierii, atunci instanța de judecată poate să nu aplice decizia curții constituționale.
Asociația Women for a Better Society (WBS) și cofondatoarea sa, Nicoleta Ionescu, mediator autorizat și reprezentant al Corpului Mediatorilor din București în relația cu Curtea de Apel București, anunță cu interes decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a stabilit că medierea poate fi impusă ca o etapă obligatorie în anumite proceduri legale.
Nicoleta Ionescu, cofondatoarea WBS și mediator cu o vastă experiență în domeniul medierii, subliniază importanța acestei decizii: „Medierea obligatorie deschide noi oportunități pentru părțile aflate în conflict de a găsi soluții pașnice și rapide, fără a escalada la nivelul unui proces juridic îndelungat. Este un pas important către o justiție mai accesibilă și mai eficientă pentru toți.”.
Fostul judecător Cristi Danileț explică faptul că la nivelul UE există Directiva 2008/52 care se aplică în litigii transfrontaliere. Potrivit acesteia, țările din UE pot avea legi prin care obligă la mediere sau doar la ședință de informare pentru mediere, cu o singură condiție: părțile să aibă posibilitatea de a se adresa justiției. Oricum, în acest sens există o decizie a CJUE anterioară: Hotărârea din 14 iunie 2017, Menini și Rampanelli, C‑75/16. De altfel CJUE menționează că CCR nu a stabilit că Directiva ar interzice obligativitatea medierii, iar concluziile asociației pe care o conduce VeDem Just sunt: Legislația și jurisprudența CJUE permite statelor să prevadă cazuri de obligativitate a medierii sau, cel puțin, a informării cu privire la mediere, în litigii transfrontaliere. Or, dacă atunci când e vorba de astfel de litigii cu element de extraneitate se pot prevedea situații în care recurgerea le mediere să fie obligatorie, cu atât mai mult în litigii interne legea poate prevedea situații în care părțile să fie trimite la mediator. Singura condiție este ca, ulterior, să se permită litigantului să introducă acțiune în justiție. Prin urmare, Parlamentul poate rapid modifica Legea medierii, astfel ca medierea – și nu doar informarea cu privire la procedura și avantajele medierii – să devină obligatorie, ceea ce ar fi o modalitate reală și singura, deocamdată, pentru degrevarea instanțelor civile de o parte semnificativă de cauze.