Un incident petrecut în vara anului 2021 pe un teren de joacă dintr-un oraș din județul Satu Mare a condus, după aproape patru ani de proceduri, la o sentință penală împotriva unui bărbat care a agresat fizic un copil și l-a sechestrat pentru câteva minute în mașina proprie.
Totul a pornit de la o altercație minoră între doi copii. Un băiat de 10 ani, fiul inculpatului, ar fi avut un conflict cu alt copil de 13 ani, pe care l-a acuzat că l-ar fi agresat. În loc să se adreseze autorităților, tatăl copilului, vizibil afectat emoțional, a decis să intervină personal – într-un mod abuziv.
Un gest de „pedepsire” cu consecințe penale
În după-amiaza zilei de 6 august 2021, Szecsi Csaba s-a deplasat la locul de joacă împreună cu soția și fiul său. Acolo, l-a identificat pe băiatul despre care fiul său spusese că l-a agresat. Fără ezitare, l-a apucat de mână, l-a lovit cu palma și l-a obligat să urce în autoturismul său. În mașină, minorul a fost ținut împotriva voinței sale timp de aproape 12 minute, perioadă în care a fost amenințat și i s-a cerut să „nu se mai certe cu fiul lui”.
Filmările de pe camerele de supraveghere publică și declarațiile martorilor au confirmat întreaga scenă. Copilul agresat plângea, cerea să fie lăsat în pace și a fost vizibil speriat.
Un proces lung, o recunoaștere a vinovăției
În fața instanței, inculpatul și-a recunoscut faptele și a susținut că intenția sa a fost de a duce copilul la poliție pentru a-l învăța o lecție. Totuși, instanța a considerat că acțiunea sa a fost o încălcare gravă a libertății individuale și o agresiune nejustificată asupra unui minor.
Judecătoria Carei l-a condamnat pe inculpat la 2 ani și 1 lună de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani. În acest interval, bărbatul va trebui să respecte mai multe obligații, inclusiv frecventarea unui program de reintegrare socială și prestarea a 60 de zile de muncă în folosul comunității.
Această decizie judecătorească transmite un semnal clar: orice formă de agresiune asupra minorilor este inacceptabilă, indiferent de motive. Deși motivațiile pot fi emoționale sau impulsive, statul are instituții și proceduri care trebuie urmate – mai ales când este vorba despre copii.
Terenurile de joacă trebuie să fie spații sigure, nu locuri unde adulții recurg la forță pentru a-și „face dreptate”. Justiția română a arătat că niciun comportament abuziv nu poate fi justificat prin instict părintesc sau prin dorința de a corecta un presupus comportament greșit.
