O tragedie petrecută pe șoselele din județul Bihor a ajuns în fața instanței, unde magistrații Judecătoriei Salonta au pronunțat o hotărâre într-un caz cu adâncă încărcătură emoțională. Ienciu Mircea, un bărbat în vârstă de 44 de ani, a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, după ce un accident provocat de el s-a soldat cu moartea soției sale.
O zi obișnuită transformată în tragedie
În dimineața zilei de 18 iunie 2023, în jurul orei 10:00, Ienciu Mircea se afla la volanul autoturismului său, însoțit de soția sa, cu care intenționa să ajungă la o destinație din județul Bihor. Cei doi au plecat din Dudeștii Noi și circulau pe Drumul Național 79, într-o zonă cu trafic intens, dar vreme bună și carosabil uscat.
Ajuns în apropierea localității Sântion, în zona kilometrului 73, bărbatul a decis să depășească mai multe autovehicule. Deși marcajul rutier permitea manevra, vizibilitatea era redusă din cauza unei denivelări a drumului, fapt care a contribuit decisiv la ceea ce avea să urmeze.
Imediat după depășire, Ienciu Mircea a constatat că mașina din față avea o viteză redusă și, pentru a evita coliziunea, a frânat brusc și a virat stânga. Autoturismul său a derapat, a pătruns pe contrasens și s-a izbit violent de un alt vehicul care circula regulamentar. În urma impactului, soția sa, aflată pe scaunul din dreapta față, a fost proiectată cu forță în interiorul mașinii, suferind leziuni fatale.
Consecințele coliziunii
Raportul medico-legal a confirmat că victima a murit pe loc, suferind fracturi craniene, rupturi ale organelor interne și leziuni pluriviscerale. Descrierea oficială a leziunilor indică o moarte violentă, produsă printr-un traumatism sever cauzat de impactul cu structura autoturismului. Din păcate, manevrele de resuscitare efectuate de echipajele medicale sosite la fața locului s-au dovedit inutile.
Conducătorul celuilalt vehicul implicat în accident a suferit răni minore. Deși a fost afectat emoțional de incident, acesta nu a depus plângere penală și a declarat în fața anchetatorilor că nu are pretenții de natură civilă sau penală împotriva lui Ienciu Mircea.
Testele de alcoolemie și analizele toxicologice au confirmat că niciunul dintre șoferi nu consumase alcool.
Procesul penal și circumstanțele personale
Cazul a ajuns pe masa judecătorilor de la Judecătoria Salonta, iar inculpatul și-a recunoscut fapta încă din faza de urmărire penală. A solicitat judecarea în procedură simplificată și a colaborat cu anchetatorii, recunoscând că a efectuat o manevră greșită care a dus la un rezultat tragic.
Din datele prezentate în dosar, Ienciu Mircea este văduv, angajat, fără antecedente penale, și este descris ca o persoană integrată în comunitate, cu o atitudine responsabilă în fața consecințelor.
Instanța a apreciat că regretul sincer, lipsa antecedentelor și profilul social pozitiv al inculpatului sunt elemente suficiente pentru aplicarea unei pedepse cu suspendare. Astfel, a fost condamnat la 1 an și 4 luni de închisoare, cu suspendarea executării sub supraveghere pe o durată de 2 ani.
Măsuri impuse și obligații în perioada de supraveghere
Pe durata termenului de supraveghere, Ienciu Mircea are obligația de:
- a se prezenta periodic la Serviciul de Probațiune,
- a anunța orice schimbare de locuință sau loc de muncă,
- a participa la un program de reintegrare socială,
- și a presta 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității, fie la Primăria Dudeștii Noi, fie la Primăria Timișoara.
Latura civilă: despăgubiri prin tranzacție
Familia victimei a fost despăgubită de către societatea de asigurări, în baza unui contract de tranzacție încheiat în cursul procesului penal. Suma achitată a fost de 105.000 lei, iar în urma acestei înțelegeri, instanța a luat act de faptul că pretențiile civile au fost stinse.
Totodată, inculpatul a fost obligat să plătească 500 de lei cheltuieli judiciare către stat.
