Conform unui comunicat de presă dat de către Penitenciarul Oradea, prin purtătorul de cuvânt Comisar Șef Bîrda Adina, PNTO continuă să sprijine reintegrarea socială a persoanelor private de libertate, implicându-le activ în activități lucrative desfășurate în condițiile legii, în colaborare cu agenți economici din județul Bihor. Ca efect al acestei direcții de acțiune Penitenciarul de Maximă Siguranță Oradea se situează printre primele zece unități de detenție din țară în ceea ce privește gradul de implicare a persoanelor private de libertate în activități de muncă Prin parteneriatele dezvoltate, deținuții au oportunitatea de a participa la muncă atât în interiorul, cât și în afara locului de deținere, dobândind abilități utile pentru reinserția în societate după eliberare.
Începând cu luna ianuarie 2024, Penitenciarul Oradea a menținut un efectiv mediu lunar de 164 de persoane private de libertate implicate în activități lucrative, ceea ce reprezintă aproximativ 47% din totalul deținuților apți de muncă și 26,5% din efectivul mediu custodiat.
Domeniile de activitate au fost diverse, oferind deținuților oportunitatea de a dobândi experiență practică și competențe utile pentru reintegrarea socială. Printre acestea se numără: servicii de cusut fețe de încălțăminte (RD România,) confecționarea de pungi publicitare (Roman Bag) , manipularea coletelor ( Cargus), activități de producție și lucrări în domeniul asamblării mobilei (RXP), asamblare componente industria auto (Valtryp), și domeniul construcții. Această implicare activă urmărește reducerea riscului de recidivă și dezvoltarea unui parcurs profesional post-detenție.
În prezent, Penitenciarul Oradea colaborează cu cinci agenți economici locali, în cadrul a cinci puncte de lucru externe unde deținuții muncesc în urma unei selecții riguroase, bazate pe comportamentul și conduita acestora în timpul executării pedepsei.
Activitățile se desfășoară și în interiorul unității, în atelierele proprii ale penitenciarului.
În urma activităților lucrative desfășurate de persoanele private de libertate, Penitenciarul Oradea a realizat, în anul 2024, venituri totale de 2.829.407,40 lei (cu TVA), reprezentând 97% din planul anual aprobat. Aceste sume contribuie la bugetul instituției, susțin finanțarea programelor de reintegrare socială și, totodată, permit remunerarea deținuților implicați în muncă, stimulând responsabilitatea și pregătirea pentru reinserția în societate.Prin valorificarea potențialului de muncă al persoanelor private de libertate, Penitenciarul Oradea urmărește reducerea costurilor de detenție și, totodată, formarea unor deprinderi utile de muncă și crearea premiselor pentru reintegrarea acestora pe piața muncii după eliberare.
Promovarea muncii în rândul persoanelor private de libertate rămâne o prioritate pentru conducerea Penitenciarului Oradea, având în vedere că reintegrarea socială reprezintă un element central al politicii penitenciare la nivel național.
Trendul pozitiv se menține și în 2025 – până la sfârșitul lunii mai s-a depășit deja 60% din planul anual de venituri, în valoare de 2.673.000 lei (fără TVA), ce confirmă interesul crescut pentru implicarea deținuților în muncă și eficiența parteneriatelor active.
Câștigul deținuților : Zile și bani
Deținuții care prestează activități lucrative beneficiază și de zile câștig. Zilele câștig se socotesc reducere din pedeapsa executată astfel încât un deținut poate devansa, chiar cu luni de zile, data ajungerii în fața Comisiei de liberare condiționată, deci dacă muncești poți libera mai repede. Astfel cei care lucrează în posturi de lucru remunerate beneficiază de 1 zi reducere la 4 zile de muncă. Cei care lucrează în posturi de lucru neremunerate, de regulă în interiorul penitenciarului, beneficiază de 1 zi reducere la 3 zile de muncă, iar cei a căror program se desfășoară pe timpul nopții beneficiază de 1 zi reducere la 2 zile de muncă.
Deținuții care prestează activități lucrative sunt remunerați cu 40% din tariful încasat de penitenciar, care este de aproximativ 24,5 lei pe oră, la care se adaugă TVA. Din suma obținută, 90% poate fi folosită în perioada detenției, iar restul de 10% este economisit într-un fond special, accesibil la momentul eliberării, contribuind astfel la sprijinirea reintegrării sociale.
Dacă sunteți interesați de o colaborare cu Penitenciarul Oradea, ne puteți contacta la nr. de tel: 0259 419 881 și prin email : poradea@anp.gov.ro
Redăm mai jos Comunicatul de presă al Penitenciarului de Maximă de Siguranță Oradea, foto cu deținuți la muncă și de la conferința de presă:


Comunicat de presă – Penitenciarul Oradea
„Penitenciarul Oradea continuă să promoveze reintegrarea socială a persoanelor private de libertate prin implicarea acestora în activități lucrative, desfășurate în condițiile legii și în parteneriat cu diverși agenți economici din județul Bihor.
De la începutul anului 2024, efectivul mediu de deținuți folosit la muncă a fost de 164 de deținuți/ lună ceea ce reprezintă aproximativ 47% din efectivul apt de muncă respectiv 26,5% din efectivul mediu custodiat, atât în interiorul cât și în afara locului de deținere. Activitățile desfășurate au inclus, printre altele: servicii de cusut fete încălțăminte , confecții pungi reclamă, manipulare colete, operatori producție, construcții.
În prezent, Penitenciarul Oradea colaborează cu 5 agenți economici locali, fiind organizate 5 puncte de lucru unde deținuții muncesc în baza unei selecții riguroase și a conduitei acestora pe perioada executării pedepsei.
De asemenea, o parte dintre activități se desfășoară în interiorul unității, în atelierele penitenciarului.

În urma prestării muncii de către deținuți, în 2024, Penitenciarul Oradea a încasat venituri în valoare totală de 2.829.407.40 lei cu TVA. Aceste sume contribuie atât la bugetul instituției, cât și la susținerea unor activități de reintegrare socială, iar o parte revine deținuților sub formă de remunerație.
Prin valorificarea potențialului de muncă al persoanelor private de libertate, Penitenciarul Oradea urmărește nu doar diminuarea costurilor de detenție, ci și dezvoltarea deprinderilor de muncă, responsabilizarea acestora și facilitarea reintegrării pe piața muncii după liberare.
Această direcție de acțiune rămâne o prioritate pentru conducerea Penitenciarului Oradea, în contextul în care reintegrarea socială este un pilon esențial al politicii penitenciare național. „
Purtător de cuvânt : Comisar Șef Bîrda Adina