Conform unui comunicat de presă dat publicității pe pagina de facebook a Penitenciarului de Maximă Siguranță Oradea:
„În cadrul ședinței festive organizate de Administrația Națională a Penitenciarelor la Academia de Studii Economice din București, Penitenciarul Oradea a fost premiat pentru pilotarea, în premieră națională, a programului RECOMMIT – un proiect inovator ce integrează tehnologia VR (realitate virtuală) în activitățile de reintegrare socială a deținuților.” Festivitatea a avut loc pe 4 iulie, la București.
În plus, programul RECOMMIT a fost desemnat exemplu de bună practică la nivel european în cadrul Platformei Erasmus o recunoaștere importantă pentru întreaga echipă. Diploma a fost acordată ca recunoaștere a eforturilor comune ale echipei Serviciului Asistență Psihosocială, implicată în pilotarea acestui proiect inovator și a fost înmânată Doamnei Comisar Șef Laura Opriș – Director adjunct al Penitenciarului Oradea. Se mulțumește în cadrul comunicatului tuturor specialiștilor implicați și partenerilor de la Departamentul de Psihologie al Universității din Oradea prof. univ. dr. Trip Simona, conf. univ. dr. Carmen Hortensia Bora și lect. univ. dr. Gabriel Roșeanu, fără de care această reușită nu ar fi fost posibilă.

Ce este RECOMMIT
Proiectul RECOMMIT Rehabilitation and Re-education through Communication, Innovation and Technology. derulat în premieră la nivel național, integrează realitatea virtuală (VR) în activitățile de educație și reintegrare socială desfășurate în penitenciare. Prin intermediul unor simulări realiste, deținuții participă la sesiuni interactive menite să dezvolte abilități esențiale pentru viața în libertate: gestionarea conflictelor, relațiile de familie, participarea la interviuri de angajare, luarea de decizii în situații de viață obișnuite și dezvoltarea empatiei. De exemplu în cadrul programului au loc simulări VR realiste, în care deținuții participă activ la scenarii precum:
luarea deciziilor în situații de viață obișnuite.
interviuri de angajare,
gestionarea conflictelor,
viața de familie și relațiile parentale;

Utilizarea tehnologiei VR reprezintă un pas inovator în sistemul penitenciar românesc, contribuind la modernizarea intervențiilor educative și la reducerea riscului de recidivă. Programul este implementat de Administrația Națională a Penitenciarelor în parteneriat cu organizații neguvernamentale de profil, fiind susținut din fonduri europene nerambursabile.Distincția acordată Penitenciarului Oradea vine ca o recunoaștere a profesionalismului personalului implicat, precum și a dedicării instituției pentru facilitarea procesului de reintegrare socială a persoanelor private de libertate prin mijloace moderne și eficiente.
Administrația Națională a Penitenciarelor va continua extinderea programului RECOMMIT în mai multe unități din țară, cu scopul de a transforma tehnologia într-un aliat esențial în construirea unui parcurs pozitiv post-detenție.
