În cadrul ședinței de luni 26 mai 2025 prin Decizia nr. 7 Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Alba Iulia privind dispozițiile art. 6 ind. 1 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici și mijlocii, astfel cum a fost modificată și completată prin Legea nr. 218/2020/
În consecință, Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit că dispoziţiile art. 6 ind.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 10/2017 pentru stimularea înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, astfel cum a fost modificată şi completată prin Legea nr. 218/2020, sunt aplicabile în cazul înstrăinărilor de părţi sociale intervenite după intrarea în vigoare a acestui articol, chiar dacă acordul de finanţare a fost încheiat anterior.
Articolul 6^1(1) În perioada contractuală de implementare și monitorizare, beneficiarii nu pot înstrăina părțile sociale ale societății într-un procent mai mare de 49%.(2) Înstrăinarea părților sociale este permisă numai către persoane fizice – investitori individuali-business angels, definiți conform Legii nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali-business angels, sau care nu au mai avut anterior nicio altă societate.
Decizia este obligatorie potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.