CARLA OROS
Înalta Curte de Casație și Justiție ( ÎCCJ ) a dispus începerea judecării unui dosar în care sunt inculpați avocatul Sallak Istvan, notarul Szász Dénes, precum și alți trei.
Instrumentat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, dosarul are ca obiect înșelăciunea în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, camătă și exploatarea patrimonială a unei persoane vulnerabile. În timp ce notarul Szász Dénes a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu.
Prin soluționarea din 18 februarie 2025, instanța a stabilit faptul că au fost remediate neregularitățile legate de rechizitoriu, acestea fiind semnalate de Curtea de Apel Oradea, care la data de 21 august 2024 dispunea restituirea dosarului la Parchet. Soluționarea din 18 februarie 2025 stabilește încheierea intermediară din 05 iulie 2024 și în totalitate încheierea din 21 august 2024, respingând astfel cererile și excepțiile formulate de către inculpații Sallak Istvan și Farkas Lorand.
În temeiul rechizitoriului emis la 31 ianuarie 2024, avocatul Sallak Istvan a fost pus sub acuzare de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea de înșelăciune în formă continuată, în perioada noimebrie 2016 – august 2021. Acesta ar fi indus în eroare 10 persoane. O parte din persoanele vătămate se prezentau cu probleme juridice, iar altele doreau obținerea unor împrumuturi pecuniare. Sub pretextul consilierii juridice, acesta profita de vulnerabilitatea persoanelor și de lipsa cunoștințelor juridice a clienților săi, avocatul motivând astfel semnarea unor documente sau procurarea unor acte de stare civilă. Procurorii susțin faptul că Sallak a urmărit obținerea unor prorietatăți din zona Salonta, respectiv Oradea.
Alexandru Farkas, acuzat de șantaj, Lóránd Farkaș, pus sub acuzare pentru înșelăciune și Marița Benea, acuzată de înselăciune, instigare la fals intelectual și fals în declarații sunt o parte din presupușii complici ai avocatului.
Printre persoanele vătămate se află și doi frați, care în 2019, au cerut un împrumut de 3.000 de euro avocatului Sallak, garantând cu un apartament. Acesta era deținut în co-proprietate de cei doi și o pensionară și fiul său ce se bucurau de folosința apartamentului. Secretara avocatului, Marița Benea, a încasat suma de 43.000 lei, oferită de pensionară de teamă să nu își piardă locuința. Marița Benea susuținând ulterior faptul că suma avea ca scop achitarea părții din imobil pe care o cumpărase de la cei doi frați.
Anterior, au mai fost aduse și alte 10 acuzații avocatului, printre care, șantajul, falsul, uzul de fals dar acestea au fost clasate de către procuror în lipsa probelor suficiente, în urma intervenției prescripției sau în cazul în care părțile s-au împăcat.

Procurorii Parchetului Curții de Apel Oradea au coordonat 51 de percheziții în acest dosar, la data de 26 august 2021. Perchezițiile au vizat, printre altele, cabinetele avocatului Sallak, dar și pe cele al notarului Szász Dénes. Prejudiciile cauzate în acest dosar sunt estimate la aproximativ 120.000 de euro.