Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” a Județului Bihor, prin purtătorul de cuvânt, doamna locotenent- colonel Camelia Roșca, printr-un buletin informativ ține să comunice care pot fi repercursiunile incendiilor de vegetație uscată. Astfel, în cursul zilei de luni, 21 iulie a.c., și în noaptea următoare, echipajele ISU „Crișana” au intervenit pentru stingerea a trei incendii de vegetație uscată izbucnite în localitățile Oșorhei, Petrileni (comuna Rieni) și Budoi (comuna Popești). Flăcările au cuprins două terenuri virane și o miriște, cel mai probabil din cauza folosirii focului pentru igienizarea terenurilor.
Se reamintește populației că în condiții de caniculă, secetă și vânt puternic, astfel de practici pot avea consecințe dramatice. În urmă cu doar două săptămâni, un bărbat din localitatea Batăr a fost grav rănit după ce a fost surprins de flăcările care și-au schimbat brusc direcția din cauza vântului.
Incendiile de vegetație uscată se propagă rapid, punând în pericol viețile omenești, bunurile materiale, afectând mediul înconjurător și biodiversitatea. Poluarea aerului, distrugerea habitatelor naturale și compromiterea fertilității solului sunt doar câteva dintre efectele negative ale arderii necontrolate a vegetației uscate.
” Cea mai frecventă cauză a incendiilor de vegetație uscată este factorul uman, fie prin incendierea intenționată a pășunilor, miriștilor și a terenurilor pentru igienizare, fie prin neglijență, cum ar fi nerespectarea măsurilor de prevenire a incendiilor sau aruncarea resturilor de țigări aprinse. „
Se atrage atenția că arderea miriștilor și a vegetației uscate este strict interzisă! Aceasta reprezintă o încălcare a legislației privind protecția mediului și atrage sancțiuni severe:
- amenzi între 7.500 și 15.000 lei pentru persoane fizice;
- amenzi între 50.000 și 100.000 lei pentru persoane juridice;
- posibilă reducere a subvențiilor APIA, în cazul terenurilor agricole.
Mai mult, în cazul arderii miriștilor și vegetației în arii protejate sau pe terenuri supuse refacerii ecologice, fapta constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă penală, dacă există riscul pentru viața ori sănătatea oamenilor, animalelor sau plantelor.
Se face apel la cetățeni să adopte un comportament responsabil și să respecte prevederile legale în vigoare, pentru protejarea vieții, a proprietății și a mediului înconjurător.
Redăm Comunicatul de presă al ISU Bihor din 22.07.2025: