În data de 8 aprilie 2025, a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 309, Legea nr. 45/2025 pentru modificarea și completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Noua reglementare aduce în prim-plan măsuri concrete de sprijin pentru angajatorii care decid să încadreze în muncă persoane afectate de violența domestică, consolidând astfel eforturile statului de a combate excluziunea socială și de a promova integrarea profesională a victimelor. Această inițiativă legislativă reflectă un angajament ferm în direcția protejării celor vulnerabili și a creării unui mediu de muncă mai empatic și responsabil.
Prezenta intervenție legislativă urmăreşte, prin măsurile propuse, creșterea șanselor pentru integrarea în muncă a victimele violenței domestice. Astfel cum studiile arată, creșterea independenței financiare va duce la diminuarea riscului de întoarcere la abuzator, cu efecte de scădere a fenomenului violenței domestice, dar și cu efecte pozitive de diminuare în timp a costurilor violenței domestice suportate de statul român.
Proiect de lege prevede următoarele modificări:
1) Includerea victimelor violentei domestice, înregistrate la agențiile pentru ocuparea forţei de muncă, în categoria beneficiarilor de servicii gratuite de formare profesională
Astfel, articolul 16, alineatul 1) se completează cu litera g, care va include victimele violenţei domestice, care nu au putut ocupa loc de muncă, în lista beneficiarilor prevederilor prezentei legi şi în cadrul articolului 66, alineatul 1) este inclusă categoria prevăzută de art. 16 alin. 1 lit. g), respectiv victimele violenței domestice şomere, în categoria persoanelor şomere ce beneficiază de servicii gratuite de formare profesională.
2) Includerea victimelor violentei domestice în categoria persoanelor şomere, prevăzute de art. 85 pentru a căror încadrare în muncă, pe perioadă nedeterminată, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligația menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puțin 18 luni. Această prevedere este o extindere a aplicării art. 85 din Legea 76/2002 și instituie o facilitate fiscală indirectă pentru victimele violenţei domestice, cu scopul de a stimula angajarea acestei categorii.
În scopul acestei modificări, alineatul (1) al articolului 85 din legea menționată anterior va avea următorul cuprins: “Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată, tineri NEET sau victime ale violenţei domestice primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.”
În vederea uniformizării prevederilor articolului 85, alineatul 8, în speţă a condițiilor pentru acordarea facilităților, se va modifica în concordanţă cu măsura enunțată anterior și va avea următorul cuprins: “Facilităţile prevăzute la alin. (1), (2) şi (5) se acordă angajatorilor în situaţia în care tinerii NEET, victimele violenţei domestice şi persoanele din categoriile menţionate sunt înregistraţi ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
Persoanele care se confruntă sau care s-au confruntat cu violenţa domestică trebuie să fie incluse în această categorie de şomeri reglementată de art. 85, care întâmpină dificultăți majore de încadrare în muncă şi pentru care statul susţine măsuri active de încadrare în muncă prin acordarea de stimulente. Pentru aceste categorii de persoane statul este responsabil să ofere măsuri susţinute active pentru a le scoate din situația de risc şi de vulnerabilitate în care se află.
Măsurile de facilitare a formării profesionale și facilitățile fiscale indirecte (acordate angajatorilor) luate în interesul persoanelor victimelor violenţei domestice ar favoriza integrarea acestora în piața muncii, cu prevenirea excluziunii sociale şi scăderea costurilor pentru bugetul de stat generate de pierderea producției economice de către victimele violenței domestice.
Efectele pe care prezenta propunere legislativă le-ar putea produce prin introducerea acestei categorii de beneficiari constau în:
1. Încurajarea angajatorilor de a încadra în muncă persoane care s-au confruntat sau care încă se confruntă cu violenţa domestică;
2. Sprijinirea victimelor în direcția dobândirii independenței financiare, ceea ce va reprezenta un impuls suplimentar în scopul ieşirii din relația în interiorul căreia se produce abuzul;3. Sprijinirea victimelor în direcţia unei mai bune integrări în societate, întrucât sentimentul de apartenenţă la un grup social produce efecte benefice asupra stării psihice și emoționale a acestora, venind în ajutorul procesului de consiliere psihologică pe care victimele îl parcurg;
4. Pe termen lung, reducerea costurilor pe care România le suportă anual ca urmare a fenomenului violenţei domestice;
5. Posibilitatea reducerii procentelor care expun riscul de sărăcie sau excluziune socială cu care populaţia României se confruntă;
6. Îmbunătățirea legislației române în rândul legislațiilor europene sau internaționale care oferă mai multă atenție și mai multe resurse în vederea atingerii scopului combaterii și prevenirii violenței domestice.