• Contact
sâmbătă, mai 3, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Dispozițiile referitoare la contestația formulată de procuror împotriva încheierii prin care s-a dispus revocarea unei măsuri preventive sau înlocuirea unei măsuri preventive cu o altă măsură preventivă sunt constituționale

by Ela Ardelean
31/01/2025
in Sistemul judiciar
0 0
0
Dispozițiile referitoare la contestația formulată de procuror împotriva încheierii prin care s-a dispus revocarea unei măsuri preventive sau înlocuirea unei măsuri preventive cu o altă măsură preventivă sunt constituționale
0
SHARES
49
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Decizia nr. 579 din 31 octombrie 2023 a Curții Constituționale a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 190/8.III.2024. Prin decizia anterior menționată, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 204 alin. (4) și (5) din Codul de procedură penală, excepție ridicată de Iulian-Valentin Stoica în Dosarul nr. 7.282/109/2019/a1.1 al Curții de Apel Pitești — Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie și excepția de neconstituționalitate ridicată de același autor în același dosar al aceleiași instanțe și constată că dispozițiile art. 205 alin. (4) și (5) din Codul de procedură penală sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

În motivarea excepției de neconstituționalitate, autorul acesteia prezintă aspecte ale situației de fapt din cauza în care a fost ridicată excepția de neconstituționalitate. În acest context, apreciază că nerespectarea termenului de 5 zile prevăzut de lege pentru soluționarea căii de atac împotriva încheierii prin care s-a dispus respingerea propunerii de prelungire a arestării preventive, revocarea unei măsuri preventive sau înlocuirea unei măsuri preventive cu o altă măsură preventivă ar trebui sancționată prin soluționarea favorabilă inculpatului, respectiv expirarea mandatului de arestare preventivă dispus în cauză. Face referire la termenele acordate în propria cauză. Invocă Decizia Curții Constituționale nr. 336 din 30 aprilie 2015 și Decizia Curții Constituționale nr. 17 din 17 ianuarie 2017. Susține că termenul de 5 zile prevăzut de art. 205 alin. (4) din Codul de procedură penală este un termen imperativ care se „circumscrie nu numai procedurii din faza de urmărire penală, dar și procedurii de cameră preliminară sau fazei de judecată”.

În continuare, susține că dispozițiile art. 205 alin. (4) și (5) încalcă prevederile art. 16 din Constituție în sensul în care principiul egalității în drepturi este știrbit prin natura beneficiilor pe care una dintre părți le are în contextul soluționării căii de atac. Totodată, se aduce atingere și dreptului la un proces echitabil, prevăzut de art. 21 alin. (3) din Constituție, care constituie o garanție a principiului egalității, de vreme ce termenele procedurale prevăzute de lege pentru exercitarea unor drepturi procesuale sunt, prin natura lor, termene imperative, indiferent de titularul cererii (inculpat sau procuror). Legiuitorul reglementează diferit termenul de soluționare a contestației după cum aceasta a fost depusă de procuror sau de inculpat. Or, având în vedere importanța măsurilor preventive și a consecințelor pe care acestea le au asupra vieții și libertății inculpaților, calea de atac exercitată de către inculpat trebuie soluționată până la expirarea mandatului de arestare, în ipoteza unei soluții favorabile inculpatului, perioada scursă de la expirarea mandatului până la pronunțarea unei soluții de schimbare a măsurii preventive echivalând cu detenția nedreaptă.

Examinând excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 204 alin. (4) și (5) din Codul de procedură penală, Curtea constată că aceasta a fost invocată în cadrul soluționării unei contestații împotriva încheierii prin care judecătorul de cameră preliminară de la instanța sesizată cu rechizitoriul a constatat legalitatea și temeinicia arestului preventiv dispus de judecătorul de drepturi și libertăți față de autorul excepției. Potrivit art. 207 alin. (1) din Codul de procedură penală, când procurorul dispune trimiterea în judecată a inculpatului față de care s-a dispus o măsură preventivă, rechizitoriul, împreună cu dosarul cauzei, se înaintează judecătorului de cameră preliminară de la instanța competentă, cu cel puțin 5 zile înainte de expirarea duratei acesteia. În termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului, judecătorul de cameră preliminară verifică din oficiu legalitatea și temeinicia măsurii preventive, înainte de expirarea duratei acesteia, cu citarea inculpatului.

Curtea observă că dispozițiile procesual penale reglementează calea de atac a contestației împotriva încheierii pronunțate de către judecătorul de cameră preliminară de la instanța sesizată cu rechizitoriul prin care acesta dispune asupra măsurilor preventive la art. 205 din Codul de procedură penală, cu denumirea marginală „Calea de atac împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare”. În acest context, Curtea constată că dispozițiile art. 204 din Codul de procedură penală reglementează calea de atac a contestației împotriva încheierilor prin care judecătorul de drepturi și libertăți dispune asupra măsurilor preventive în cursul urmăririi penale.

În ceea ce privește excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 205 alin. (4) și (5) din Codul de procedură penală, Curtea observă că prevederile legale criticate au mai format obiectul controlului de constituționalitate, prin raportare la critici similare, fiind pronunțate, în acest sens, Decizia nr. 831 din 12 decembrie 2019, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 30 aprilie 2020, și Decizia nr. 604 din 24 noiembrie 2022, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 346 din 25 aprilie 2023, prin care a fost respinsă, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate. Curtea a reținut că termenul de 5 zile prevăzut de legiuitor în cazul soluționării contestației formulate de către inculpat nu este un termen de recomandare.

Având în vedere că prevederile art. 205 alin. (4) și (5) din Codul de procedură penală sunt similare cu cele ale art. 204 alin. (4) și (5) din același cod, Curtea a reținut că cele statuate prin Decizia nr. 275 din 23 aprilie 2019 sunt aplicabile și în cauza având ca obiect excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 205 alin. (1), (4) și (5) din Codul de procedură penală.

Așa fiind, Curtea a constatat că nu poate fi reținută existența unui regim juridic diferit aplicabil procurorului și inculpatului, sub aspectul termenului de soluționare a contestațiilor formulate de aceștia împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare, de natură să îl discrimineze pe inculpat în raport cu organul de urmărire penală și să îi încalce acestuia dreptul la un proces echitabil, întrucât termenul de 5 zile, prevăzut la art. 205 alin. (4) din Codul de procedură penală reprezintă o garanție suplimentară, reglementată în favoarea inculpatului, în scopul evitării unor eventuale situații de incertitudine cu privire la posibilitatea acestuia de a-și apăra drepturile și interesele procesuale.

Astfel, contestația formulată de inculpat, conform art. 205 alin. (1) din Codul de procedură penală, nu va putea fi soluționată și după data expirării duratei măsurii preventive anterior dispuse, iar cea formulată de procuror nu poate să fie judecată înaintea momentului anterior referit. Prin urmare, termenul de 5 zile, prevăzut la art. 205 alin. (4) din Codul de procedură penală, trebuie respectat în cazul în care durata de timp de la data înregistrării contestației formulate de către inculpat și până la expirarea duratei măsurii preventive dispuse anterior este mai mare de 5 zile, iar, în situația în care această durată este mai mică de 5 zile, contestația formulată de către inculpat, conform art. 205 alin. (1) din Codul de procedură penală, va fi soluționată într-un termen mai mic de 5 zile, înainte de expirarea duratei măsurii preventive dispuse anterior. Având în vedere aceste considerente, Curtea a apreciat că textele criticate sunt în acord cu prevederile art. 16 alin. (1) și ale art. 21 alin. (3) din Constituție.

Prin Decizia nr. 275 din 23 aprilie 2019, paragrafele 31—40, Curtea a constatat că, în cazul soluționării contestației formulate exclusiv de inculpat, în cursul urmăririi penale, împotriva înlocuirii unei măsuri preventive cu o altă măsură preventivă mai ușoară, este aplicabil principiul non reformatio in pejus, în sensul că judecătorul de drepturi și libertăți nu poate să admită contestația și să înlăture aplicarea măsurii preventive mai ușoare.

Având în vedere considerentele Deciziei nr. 275 din 23 aprilie 2019, precitată, precum și faptul că prevederile art. 205 din Codul de procedură penală, referitoare la contestația împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în procedura camerei preliminare, sunt similare cu cele ale art. 204 din același cod, referitoare la contestația împotriva încheierilor prin care se dispune asupra măsurilor preventive în cursul urmăririi penale, prin Decizia nr. 831 din 12decembrie 2019, precitată, Curtea a reținut că cele constatate prin decizia anterior menționată sunt aplicabile și în cauza având ca obiect excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 205 alin. (1), (4) și (5) din Codul de procedură penală.

Întrucât nu au intervenit elemente noi, de natură să modifice jurisprudența mai sus menționată, atât considerentele, cât și soluția pronunțată prin deciziile anterior invocate își păstrează valabilitatea și în prezenta cauză.

Ela Ardelean

Ela Ardelean

Next Post
În cazul acţiunii în revendicare imobiliară a unui bun proprietate comună pe cote-părţi Codul civil instituie o excepţie de la opozabilitatea hotărârii judecătoreşti | Jurisprudență ÎCCJ

Hotărâre prealabilă privind existența dreptului beneficiarului pensiei de urmaș de a solicita recalcularea sau revizuirea drepturilor de pensie ale susținătorului defunct

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • justitie
  • Justiţie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Stiri
  • Știri
  • Video

Articole recente

  • Soțul primăriței din Bulz, reținut pentru transport ilegal de lemn. Edilul susține că e o neînțelegere
  • Furt cu taxiul: au furat un cal și l-au vândut în târg pentru 2.500 de lei
  • Nerespectarea principiului proporționalității sancțiunii, exces de putere
  • RIL privind calea de atac și termenul aplicabil în cazul renunțării la judecată în procedurile speciale reglementate de Codul de procedură civilă și legi speciale
  • Cerere de repunere în termenul de apel: neîndeplinirea condiţiei ca întârzierea să fi fost determinată de o cauză temeinică de împiedicare, constând într-o imposibilitate neimputabilă părţii de exercitare a căii de atac. 

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.