O acțiune DIICOT desfășurată pe 6 mai 2025 în județul Satu Mare s-a încheiat cu arestarea a doi bărbați, Horvat Cătălin, respectiv Estinca Norbert, implicați într-o rețea de distribuție de droguri și substanțe psihoactive. Unul dintre suspecți, în vârstă de 31 de ani, recidivist, este acuzat că a vândut canabis și „etnobotanice” inclusiv către minori, timp de aproape un an. Celălalt, de 33 de ani, a fost prins în flagrant în timp ce făcea o tranzacție cu peste 70 de grame de substanță interzisă.
Potrivit anchetatorilor, în perioada iunie 2024 – mai 2025, bărbatul de 31 de ani ar fi vândut droguri de risc (canabis) și substanțe psihoactive (2CMC), în schimbul banilor sau chiar al bunurilor – de la telefoane mobile până la diverse obiecte personale. Activitatea era bine mascată și, potrivit surselor judiciare, avea ca „clienți” inclusiv adolescenți.
Pe 6 mai, al doilea suspect a fost surprins în flagrant delict în timp ce vindea 72 de grame de 4-BMC, o substanță interzisă, pentru suma de 4.500 de lei. Imediat, forțele de ordine au organizat percheziții la mai multe adrese.
Ce s-a găsit la percheziții:
- 30 grame de 4-BMC (substanță psihoactivă),
- 50 de doze de canabis,
- 9 doze de substanță cristalină (posibil drog de mare risc),
- două cântare de mare precizie,
- alte obiecte folosite în activitatea infracțională.
A doua zi, 7 mai 2025, Tribunalul Satu Mare a decis arestarea preventivă a celor doi pentru o perioadă de 30 de zile. Anchetatorii spun că există suficiente probe pentru a-i acuza de:
- trafic de droguri de risc și mare risc,
- deținere de droguri pentru consum propriu fără drept,
- efectuarea fără drept de operațiuni cu substanțe psihoactive.
O acțiune în forță, cu sprijin extins
Operațiunea a fost coordonată de procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Satu Mare și s-a desfășurat împreună cu polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate. La percheziții au participat și echipe din cadrul Serviciului Criminalistic al IPJ Satu Mare, precum și jandarmi.
Atenție: pericol major pentru minori
Cazul a atras atenția autorităților tocmai pentru că substanțele erau livrate inclusiv către adolescenți. „Este un semnal de alarmă asupra ușurinței cu care unii tineri pot avea acces la substanțe periculoase, direct din comunitățile lor”, spun surse apropiate anchetei.
