• Contact
duminică, mai 4, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Despăgubiri morale: afirmații defăimătoare, depășirea limitelor dreptului la liberă exprimare

by Ela Ardelean
31/01/2025
in Sistemul judiciar
0 0
0
Despăgubiri morale: afirmații defăimătoare, depășirea limitelor dreptului la liberă exprimare
0
SHARES
200
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

În raport cu prevederile art. 30 din Constituţia României şi art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează libertatea de exprimare, angajarea răspunderii civile delictuale a pârâtului nu poate fi înlăturată în condiţiile în care afirmaţiile sale de natură să lezeze imaginea și reputația părții reclamante, făcute în mod repetat la emisiuni televizate, nu au fost dovedite ca fiind veridice şi  nu au avut o bază suficientă în realitate, fiind doar simple opinii. În atare situaţie, limitele dreptului la liberă exprimare, prevăzute de art. 10 paragraful 2 din Convenţie, au fost depăşite.

Prin cererea înregistrată la 7 iulie 2016 pe rolul Judecătoriei Sectorului 3 Bucureşti, reclamantul A., în contradictoriu cu pârâtul B., a solicitat instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să se constate încălcarea dreptului la onoare, demnitate, viaţă privată, reputaţie, imagine, drepturi nepatrimoniale aparţinand reclamantului prin formularea unor afirmaţii denigratoare, defăimatoare, mincinoase, ironice, batjocoritoare de către parat.

A solicitat, de asemenea, să se dispună obligarea acestuia la plata sumei de 451.150 lei (echivalentul a 100.000 euro la cursul BNR euro de 4,5115 lei) daune morale şi obligarea pârâtului la publicarea hotărârii judecătoreşti, timp de două luni, în fiecare număr  din  ziarul X., precum şi la plata cheltuielilor de judecată.

În drept, au fost invocate  prevederile: art. 1357-1359 Cod civil, art. 72-74 Cod civil, art. 253 Cod civil; art. 8 şi art. 10 din Convenţia europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, art. 30 din Constituţia României şi Rezoluţia 1165 (1998) a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei privind dreptul la respectarea vieţii private adoptată de Adunarea parlamentară la 26 iunie 1998.

În motivarea acţiunii reclamantul a susţinut că începând din luna august 2015, prin prezentarea pe posturile de televiziune a unor informaţii mincinoase şi calomniatoare, pârâtul a desfăşurat o susţinută campanie denigratoare la adresa mea ce i-a adus mari prejudicii de imagine, afectându-i grav reputaţia.

Astfel, reclamantul a arătat  că în data de 11.08.2015, la postul X. TV, în emisiunea „(…)” pârâtul a intervenit telefonic în timpul emisiunii și referindu-se la împrejurarea că împotriva sa era în desfăşurare o cercetare administrativă, chiar preşedintele comisiei de cercetare fusese numit reclamantul.    

S-a mai arătat în susţinerea acţiunii că la 30.09.2015, la postul Y. TV, în timpul emisiunii „(…)”, între pârât şi realizator s-a desfăşurat următorul dialog  în care pârâtul  a desfăşurat  o campanie denigratoare, că informaţia a putut fi accesată imediat şi în modalitatea Hypertext Transfer Protocol (HTTP), prin care a fost dat publicităţii următorul enunţ: „Fostul director (…) B. a lansat acuzaţii grave la adresa actualului director al Direcţiei întreţinere (…) al companiei, A. Invitat în cadrul emisiunii de la Y. TV, B. a dezvăluit modul în care banii din staţia de taxare de la vama X. ajungeau în buzunarul lui A., prin intermediul unei fost angajate a agenţiei. „O anumită doamnă, C. fostă angajată la agenţia X., dată afară fiindcă a fost prinsă furând, şi domnul A. şi-o aduce aminte bine fiindcă a insistat pe diverse căi să nu fie dată afară. Această doamnă, ca si celelalte dinainte, colectau bani de la agenţia din X. si îi aducea banii domnului A. Chiar acum o lună doamna respectivă a fost văzută pe holuri la (…) aşteptându-l”, a spus B. Fostul director al Z. a declarat că este pregătit să îşi susţină declaraţia cu probe/ în faţa organelor de anchetă”.

De asemenea, reclamantul a mai susţinut că la 6.10.2015, fiind invitat în studioul postului X. a TV, în emisiunea „(…)”, tema „Jaful de la (…)”, pârâtul a făcut afirmaţii calomniatoare, desfăşurând o susţinută campanie denigratoare la adresa lui.                                               

Prin sentinţa civilă nr. 16186 din 8 decembrie 2016, Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti a admis excepţia necompetenţei materiale invocată de pârât şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti.

Prin sentinţa civilă din 27 octombrie 2017, Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă a admis, în parte, acţiunea reclamantului.

A constatat încălcarea dreptului reclamantului la onoare, demnitate, reputaţie, imagine, prin afirmaţiile pârâtului.

A fost obligat pârâtul la plata către reclamant a sumei de 10000 lei, reprezentând daune-morale. 

S-a respins în rest cererea ca neîntemeiată.

A fost obligat pârâtul la plata către reclamant a sumei de 100 lei, reprezentând cheltuieli de judecată constând în taxa judiciară de timbru.                                                            

Împotriva acestei hotărâri, pârâtul a declarat apel.

Prin decizia din 18 ianuarie 2019, Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a respins, ca nefondat, apelul formulat de apelantul-pârât împotriva sentinţei civile nr.1523 din 27 octombrie 2017 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a IV-a civilă.

Împotriva deciziei nr. 53 A/2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, pârâtul a declarat recurs, solicitând admiterea recursului, casarea în tot a hotărârii şi trimiterea cauzei spre rejudecare, cu obligarea intimatului reclamant la plata cheltuielilor de judecată.

În susţinerea cererii de recurs au fost invocate dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 8 C.pr.civ., susţinându-se că soluţia pronunţată de instanţa de apel este una vădit netemeinică şi nelegală, fiind dată cu încălcarea normelor ce reglementează răspunderea civila delictuală.

Astfel, s-a arătat că instanţa de apel nu a analizat motivul de apel, care are la bază faptul că pe tot parcursului litigiului nu a fost demonstrată îndeplinirea cumulativă a condiţiilor  răspunderii civile delictuale.

În ceea ce priveşte proba elementelor răspunderii civile delictuale s-a arătat că potrivit principiului general, sarcina probei referitoare la existenţa elementelor răspunderii civile delictuale revine victimei prejudiciului (deoarece ea este cea care reclamă ceva în faţa justiţiei), fiind admisibil orice mijloc de probă, inclusiv proba cu martori, întrucât este vorba de dovedirea unor fapte juridice.

În acest sens, recurentul învederează că în hotărârea atacată  nu se arată  care sunt urmăririle negative ale presupuselor afirmaţii defăimătoare, deşi prin probatoriul pe care l-a administrat în cauză, consideră că a dovedit fără putinţă de tăgadă că toate afirmaţiile sunt conforme realităţii şi mai mult decât atât că intimatul reclamant nu urmăreşte altceva decât o răzbunare.

Se mai susţine că instanţa de fond şi instanţa de apel nu au avut în vedere faptul că conflictul dintre reclamant şi pârât  există din anul 2011, când acesta, în calitate de Director General al Z., în urma verificărilor întreprinse a dispus să se ia măsuri împotriva numitului A., aspect pe care acesta uită să îl precizeze în acţiune.

Pentru a dovedi faptul că întreaga acţiune reprezintă în realitate un demers șicanatoriu, recurentul solicită a se reţine că în ceea ce priveşte cercetarea lui, aceasta a fost un abuz, aspect sesizat şi de instanţa de judecată care în cadrul dosarului nr. x/3/2015 a constatat că sancţiunea dispusă de comisia de cercetare disciplinară condusă chiar de  reclamant este abuzivă şi pe cale de consecinţă s-a constatat nulitatea  acesteia.

De asemenea, recurentul  consideră că prin raportul de control depus la dosar,  se face dovada deplină a faptului că afirmaţiile au fost veridice, neavând nicio importanţă, în analiza prezentului dosar, dacă în urma acestui demers s-au luat sau nu măsuri, fiind suficientă doar constatarea existenţei acestora.

Un alt aspect invocat de reclamant, ce are la bază dispoziţiile art. 488 alin. (1) pct. 8 Cod pr.civ., se referă la faptul că instanţa de apel nu a avut în vedere dispoziţiile Legii nr.571/2004, prin care persoanele care sesizează nereguli din cadrul instituţiilor sunt denumite avertizori de integritate şi sunt protejate, că în prezenta cauză este fără putinţă de tăgadă că afirmaţiile pârâtului nu au fost de natură să atragă un impact negativ asupra reclamantului, ci au fost de natură să sesizeze autorităţile competente asupra unor fapte ce se petrec în cadrul instituţiei publice Z.

Recurentul a mai susţinut că instanţa de apel nu a avut în vedere principiul libertăţii de exprimare, care face parte din drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, fiind stipulată  în  Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, în documente de bază ale dreptului internaţional, precum şi în art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, şi în dreptul naţional al statelor democratice,  şi că în România, libertatea de exprimare este reglementată de art. 30 din Constituţie.

Din perspectiva  aspectelor invocate, şi având în vedere că  reclamantul nu a făcut dovada îndeplinirii condiţiilor răspunderii civile delictuale, recurentul solicită admiterea recursului, casarea sentinţei şi trimiterea cauzei spre rejudecare, instanţei de apel.

Examinând hotărârea atacată prin prisma criticilor formulate, şi a dispoziţiilor art. 488 alin. (1) pct.8 Cod pr. civ invocate de recurent, Înalta Curte constată că recursul  este nefondat, pentru considerentele ce succed:

În ceea ce priveşte motivul de recurs prevăzut de art. 488  alin.(1) pct. 8 Cod pr.civ., hotărârea a fost dată cu încălcarea sau aplicarea greşită a legii, invocat de recurent, Înalta Curte reţine că ipotezele circumscrise acestui motiv se referă la  situaţiile în care instanţa aplică un act normativ care nu este incident în cauză, dă eficienţă unei norme generale în condiţiile existenţei unei norme speciale aplicabile, dă o interpretare  greşită textului de lege aplicabil în cauză.

Or, examinarea criticilor din cererea de recurs raportat la obiectul dedus judecăţii ce vizează  răspunderea civilă delictuală, nu relevă că instanţa de apel ar fi încălcat sau aplicat greşit vreo normă de drept material în condiţiile în care au fost analizate condiţiile cumulative pentru antrenarea răspunderii civile delictuale în raport de starea de fapt conturată în cauză.  

Pe cale de consecinţă, constatând existenţa faptei ilicite (afirmaţii defăimătoare la adresa reclamantului), a prejudiciului (afectarea onoarei, demnităţii reclamantului) stabilind legătura de cauzalitate dintre faptă, prejudiciu şi culpa pârâtului, Înalta Curte reţine că instanţa de apel constatând îndeplinirea cumulativă a condiţiilor răspunderii civile delictuale a pârâtului a făcut o legală interpretare şi aplicare a normelor de drept material incidente în  speţă. 

Este real că în apel pârâtul a depus într-o copie necertificată un Raport al Corpului de control – Ministerul Transporturilor din 27.10.2015, ce conţine concluzii privind verificările de ordin tematic în activitatea Z., însă aceste consemnări, cum bine a reţinut şi instanţa de apel, nu sunt de natură să aducă lămuriri concrete care să constituie un suport real/ veridic în ceea ce priveşte  afirmaţiile  aduse de pârât reclamantului.            

Or, în condiţiile în care afirmaţiile pârâtului nu au  avut un minim probatoriu în sprijinul lor,  Înalta Curte constată că  în mod legal  instanţa de apel a reţinut că nu poate fi înlăturată răspunderea civilă delictuală din perspectiva dispoziţiilor  Legii nr.571/2004.

 Înalta Curte reţine că angajarea răspunderii civile delictuale nu poate fi înlăturată raportat la art. 30 din Constituţia României şi art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care garantează libertatea de exprimare, deoarece potrivit art. 30 alin. (6) din Constituţie, libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea şi onoarea unei persoane, iar  pârâtul, aşa cum bine a reţinut instanţa de apel şi de fond, a depăşit limitele dreptului la liberă exprimare, prevăzute de art. 10 paragraful 2 din Convenţie, afectând reputaţia şi demnitatea reclamantului, în condiţiile în care afirmaţiile pârâtului făcute la emisiuni televizate, au fost rapid răspândite, ele fiind  doar simple opinii, idei, fără a avea o bază suficientă în realitate şi fără a fi dovedită veridicitatea lor.

Nefondate sunt şi susţinerile recurentului în sensul că instanţa de apel nu a avut în vedere principiul libertăţii de exprimare,  în condiţiile în care instanţa de apel a reţinut în mod corect că libertatea de exprimare nu trebuie să lezeze imaginea şi onoarea unei persoane, că întreaga reglementare invocată, şi jurisprudenţa C.E.D.O. conturată în această materie a menţionat necesitatea ca cel, care informează, răspândeşte idei, opinii, face afirmaţii să aibă o suficientă bază factuală şi să nu fie exprimate simple opinii fără nici un suport în realitate, îndreptate în contra unei persoane, şi care ar vătăma acea persoană, în demnitatea ori imaginea sa în familie, societate, profesie, etc.

Or, din această perspectivă, în raport de atitudinea pârâtului care a participat în mod repetat la emisiuni televizate în cadrul cărora a făcut afirmaţii de natură să lezeze imaginea şi onoarea reclamantului, Înalta Curte reţine că nici una din afirmaţii nu se circumscrie principiului libertăţii de exprimare câtă vreme afirmaţiile pârâtului nu au fost dovedite ca fiind veridice,  fiind  simple opinii/ idei.

Faţă de  cele expuse, Înalta Curte  reţine că  instanţa de apel a făcut o legală şi corectă interpretare şi aplicare a dispoziţiilor art.1357-1359 Cod civil privind răspunderea civilă delictuală, şi cum nici una din susţinerile recurentului nu se circumscrie dispoziţiilor art. 488 alin. (1) pct. 8 C.pr.civ., recursul declarat de pârâtul B. împotriva deciziei civile nr. 53 A din 18 ianuarie 2019 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a III-a civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie, a fost respins, ca nefondat, în temeiul art. 496 alin. (1) C.pr.civ.

Ela Ardelean

Ela Ardelean

Next Post
Distrugere sau semnalizare falsă săvârşită din culpă, elemente constitutive | Jurisprudență ÎCCJ

Distrugere sau semnalizare falsă săvârşită din culpă, elemente constitutive | Jurisprudență ÎCCJ

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sănătate
  • Sanatate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Știri
  • Stiri
  • Video

Articole recente

  • Retrocedarea unor bunuri care au aparținut cultelor religioase, calitatea de persoană îndreptăţită | Jurisprudență ÎCCJ
  • Cerere de trimitere spre rejudecare a cauzei pe motivul că judecata la instanţa de fond a avut loc în lipsa inculpatului care nu a fost legal citat și acoperirea viciului de procedură
  • O Universitate din Oradea taie din programele de studiu
  • Soțul primăriței din Bulz, reținut pentru transport ilegal de lemn. Edilul susține că e o neînțelegere
  • Furt cu taxiul: au furat un cal și l-au vândut în târg pentru 2.500 de lei

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.