Printr-un Comunicat de presă postat și pe pagina de facebook, Consiliul Superior al Magistraturii, prezintă Percepția asupra independenței justiției din România, care este în linie cu media europeană adică pozitiv 58% companii – față de protecția investițiilor, pozitiv 51% companii – în general și pozitiv 44% pentru cetățeni. Potrivit măsurătorilor europene (2025 EU Justice Scoreboard), realizate pentru anul 2025, încrederea în justiție în România continuă să se încadreze în media țărilor europene.
A.Încrederea în rândul companiilor în ceea ce privește independența sistemului de justiție.
În rândul companiilor, 51% dintre respondenți au o percepție pozitivă asupra independenței sistemului judiciar din România, un procent aproape identic cu cel din 2024 (52%). Acest nivel plasează România alături de Franța (53%) și înaintea unor state precum Grecia (49%), Italia (48%), Spania (40%), Ungaria (38%), Portugalia (32%) sau Bulgaria (27%).

B. Încrederea companiilor în capacitatea instanțelor de a garanta siguranța investițiilor.
În ceea ce privește încrederea companiilor în capacitatea instanțelor de a proteja investițiile, prin garantarea siguranței acestora, un indicator esențial în contextul procesului de aderare a României la OCDE, 58% dintre respondenți exprimă o opinie pozitivă. Acest procent plasează România într-un grup restrâns de șapte state cu valori apropiate de pragul de 60%, alături de Franța (62%), Cehia (61%), Belgia (60%), Lituania (59%), Germania (58%) și Italia (58%), devansând țări precum Portugalia (44%), Polonia (39%) și Grecia (28%).

C. Percepția cetățenilor asupra independenței justiției. Comparativ grad superior de încredere raportat la Parlament , Guvernul sau presă.
În ceea ce privește percepția cetățenilor asupra independenței justiției, 44% dintre români exprimă o opinie pozitivă, ceea ce menține România în zona mediană a statelor membre ale UE. Acest nivel o plasează imediat după Franța (51%) și Italia (46%), dar înaintea unor țări precum Spania (39%), Grecia (38%), Croația (27%) sau Bulgaria (27%). Este important ca această percepție să fie analizată în contextul unei societăți profund polarizate în perioada campaniei prezidențiale, marcată de anularea și reprogramarea scrutinului electoral, precum și de retorica publică ostilă la adresa Curții Constituționale și a sistemului judiciar tradițional, acuzate în mod repetat pentru modul de organizare a alegerilor.

D. Indicatori de încredere comparativ cu alte Instituții cheie: Parlament, Guvern, presă, și altele.
Potrivit măsurătorilor europene privind percepția asupra instituțiilor naționale în anul 2025, indicatorii de încredere în sistemul de justiție (58% în ceea ce privește protejarea investițiilor, 51% din partea companiilor și 44% din partea cetățenilor) se situează semnificativ peste nivelurile înregistrate de alte instituții-cheie: Parlamentul – 31%, Guvernul – 34% și presa – 26%.


E. Justiția beneficiază de un nivel de încredere de 38%.
La nivel național, potrivit celui mai recent sondaj disponibil privind încrederea în instituții (realizat de CURS), justiția beneficiază de un nivel de încredere de 38%. Aceasta se situează după instituții precum Armata și Pompierii (81%), Biserica (74%), Poliția (59%) și Președinția (48%), dar devansează mass-media (36%), Guvernul (33%), serviciile de informații (29%) și Parlamentul (26%).

F. Încrederea în justiție din perspectiva indicatorilor statistici.
Din perspectiva indicatorilor statistici care reflectă un nivel crescut de încredere în sistemul judiciar, este relevant de menționat că numărul cauzelor înregistrate anual la instanțe a crescut semnificativ, atingând aproximativ 3 milioane de dosare – o majorare de circa 40% comparativ cu anul 2020. În același timp, rata de contestare a hotărârilor pronunțate în primă instanță (prin apel sau, după caz, recurs) a scăzut la un minim istoric de doar 9%, față de 16,5% în 2021, indicând o creștere a gradului de acceptare a soluțiilor instanțelor de către justițiabili.

G. Concluzie
” În concluzie, în ciuda afirmațiilor contrare constante din spațiul public, se constată, din evaluări obiective, că încrederea în sistemul de justiție se menține în banda medie a sistemului de referință al Uniunii Europene, în contextul național excepțional al anulării alegerilor prezidențiale, cu o polarizare fără precedent a societății românești. ” comunică CSM.
Redăm în continuare Comunicatul de presă integral al CSM din 24.07.2025:
