Printr-un Comunicat de presă postat și pe pagina proprie de facebook, Consiliul Superior al Magistraturii, în urma informațiilor apărute în spațiul public privind posibilitatea păstrării locuințelor de serviciu de către magistrați după eliberarea din funcție, formulează următoarele precizări:
Dispozițiile invocate în presă își au originea în Legea nr. 303/2004, abrogată în decembrie 2022, care permitea păstrarea locuinței de serviciu inclusiv după pensionare. Actuala legislație, respectiv Legea nr. 303/2022, adoptată la inițiativa CSM, prevede în mod expres încetarea contractului de închiriere la data eliberării din funcție.Situațiile prezentate public sunt reglementate de legea veche și se referă la contracte încheiate în urmă cu 10–20 de ani, în baza normelor în vigoare la acea dată. Acestea nu mai pot fi replicate în prezent.În momentul de față, doar 7 magistrați în funcție beneficiază de locuințe de serviciu din fondul Ministerului Justiției, majoritatea contractelor fiind semnate între 2007 și 2013. Locuințele de serviciu nu sunt un beneficiu exclusiv al magistraților. Ele sunt reglementate prin Legea nr. 114/1996 și sunt accesibile mai multor categorii profesionale – medici, cadre MAI și MApN, pompieri, cercetători, înalți funcționari publici, prefecți, subprefecți, funcționari publici, etc.

” Sistemul judiciar a manifestat o preocupare constantă pentru modificarea mai multor situații normative de acest gen, sesizând şi solicitând el însuşi corectarea unor prevederi legale care nu mai corespundeau realităţilor sociale actuale.”
În final Consiliul atrage atenția că reluarea unor teme legislative deja înlăturate, fără menționarea modificărilor legale adoptate, riscă să genereze dezinformare și să alimenteze în mod nejustificat percepții negative asupra corpului magistraților.
Redăm integral Comunicatul de presă al CSM :
