Un comerciant din Oradea a rămas fără marfă de milioane, după ce inspectorii antifraudă au descoperit că 25.000 de perechi de încălțăminte nu erau înregistrate în contabilitate și nu aveau acte de proveniență.
În urma unor controale derulate în luna aprilie 2025, inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Fiscală (DRAF) Oradea au confiscat 25.000 de perechi de încălțăminte de la un operator economic care desfășura activități comerciale în municipiile Oradea, Beiuș și Carei. Produsele nu aveau documente de proveniență, iar valoarea totală a mărfii ridică la aproximativ 4,88 milioane de lei.
„În luna aprilie 2025 au fost confiscate bunuri din categoria încălțăminte de la un operator economic specializat în comerțul cu amănuntul de marochinărie și încălțăminte, în valoare totală de 4.884.750 lei”, se arată într-un comunicat din partea instituției.

Depozite și puncte de lucru fără evidență contabilă
Controlul antifraudă a vizat un depozit și patru puncte de lucru – două în Oradea, unul în Beiuș (județul Bihor) și unul în Carei (județul Satu Mare). În urma inventarierii, s-a constatat că administratorul firmei nu deținea documente justificative pentru cele 25.000 de perechi de încălțăminte, acestea nefiind nici măcar înregistrate în evidențele contabile.
Ca urmare a neregulilor descoperite, operatorul economic a fost sancționat cu o amendă în valoare de 10.000 de lei, conform prevederilor Legii 296/2023 privind combaterea activităților economice ilicite. De asemenea, întreaga marfă a fost confiscată.
Controale susținute și acțiuni preventive în 2025
Reprezentanții DRAF Oradea au transmis că acțiunile de control vor continua în ritm susținut pe tot parcursul anului, având atât un scop sancționatoriu, cât și unul educativ pentru mediul de afaceri.
„Acțiunile de control vor continua într-un ritm susținut, atât pentru identificarea și sancționarea activităților comerciale ilicite, cât și pentru asigurarea îndeplinirii laturii preventive menite să responsabilizeze contribuabilii cu privire la obligațiile de fiscalizare, declarare și plată care le revin”, a declarat inspectorul general adjunct antifraudă, Radu Ioan Igna.
