Tribunalul Bihor a decis, vineri 25 iulie, să mențină măsura arestării preventive în cazul lui Adrian Mihai Piri, în vârstă de 33 de ani, din Suplacu de Barcău, trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de omor asupra unui membru de familie.
Încheierea a fost pronunțată în camera de consiliu, în cadrul dosarului nr. 2091/111/2025, în urma verificării periodice a legalității și temeiniciei măsurii privative de libertate.
Tribunalul Bihor a reținut că măsura arestării preventive este legală și temeinică, respingând totodată cererea inculpatului de înlocuire a acesteia cu arestul la domiciliu. Instanța a subliniat că verificările asupra necesității menținerii măsurii vor continua pe tot parcursul procedurii de cameră preliminară, dar nu mai târziu de 30 de zile, în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală.
Hotărârea poate fi contestată contestație în termen de 48 de ore de la comunicare.
În cursul urmăririi penale, inculpatul a fost arestat preventiv iar acesta nu a contestat măsura. Dar, ulterior, Judecătorul de drepturi și libertăți al Tribunalului Bihor a respins propunerea procurorilor de prelungire a arestării preventive constatând că sesizarea instanței a fost făcută cu nerespectarea termenului legal, prevăzut de lege de minimum 5 zile înainte de expirarea măsurii. Întrucât termenul a fost depășit, Tribunalul Bihor a constatat „intervenirea sancţiunii decăderii organelor judiciare din exerciţiul dreptului procesual de a verifica legalitatea şi temeinicia măsurii arestării preventive” și astfel Adrian Mihai Piri, a ieșit din arest la data de 28 iunie/29 iunie 2025, orele 00.00. La data de 30.06.2025 la propunerea procurorilor din cadrul Parchetului, Tribunalul Bihor a dispus emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatului.
Fapta reținută în sarcina inculpatului constă în faptul că, în cursul acestui an, ar fi agresat-o fizic pe concubina sa, aplicându-i o lovitură cu un cuțit în zona pieptului stâng, în apropierea inimii. Potrivit raportului medico-legal, leziunea provocată a pus viața victimei în pericol și a necesitat o intervenție chirurgicală de urgență, precum și un interval de 25–30 de zile de îngrijiri medicale.
Inițial, cauza a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Marghita, sub încadrarea de lovire sau alte violențe, însă, în urma concluziilor medicale, dosarul a fost preluat de Parchetul Tribunalului Bihor și reîncadrat juridic la tentativă de omor.
Inculpatul nu a contestat măsura arestării preventive dispusă inițial.
