Avocata Gianina-Vera Poroșnicu, membră a Baroului Iași și cunoscută în mediul juridic din Moldova, a fost condamnată, în primă instanță, la o pedeapsă de 1 an și 3 luni de închisoare cu suspendare, pentru divulgarea fără drept a unor informații confidențiale privind o fostă clientă.
Instanța a stabilit, totodată, obligația de a efectua 60 de zile de muncă în folosul comunității, precum și plata unor daune morale în cuantum de 5.000 de euro către victima faptei, o femeie care apelase anterior la serviciile juridice ale avocatei. Judecătorii au considerat că încrederea profesională a fost grav afectată, iar fapta reprezintă o încălcare directă a obligațiilor fundamentale ce decurg din statutul profesiei de avocat.
Sentința nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu apel.
Cazul a atras atenția atât prin profilul public al avocatei, cât și prin gravitatea faptei, care pune în discuție limitele etice și legale ale confidențialității dintre avocat și client.
” Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. 2 Cod procedură penală condamnă inculpata Poroşnicu Gianina-Vera la pedeapsa de 1 (unu) an şi 3 (trei) luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ”divulgare fără drept de informaţii confidenţiale”, prev. de art. 45 alin. 6 din Legea nr. 51/1995.
În baza art. 91 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de 1 (unu) an şi 3 (trei) luni închisoare aplicată inculpatei Poroşnicu Gianina-Vera, pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, stabilit în condiţiile art. 92 Cod penal, în cadrul căruia, potrivit prevederilor art. 93 alin. 1 Cod penal, condamnata are obligaţia să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Iaşi, organ desemnat de instanţă cu supravegherea sa, la datele fixate şi conform programului de supraveghere întocmit de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune, la datele fixate de acesta;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.
Potrivit art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal impune condamnatei Poroşnicu Gianina-Vera să execute obligaţia de a frecventa un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Iaşi sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În baza art. 93 alin. 3 Cod penal, pe parcursul termenului de supraveghere, condamnata va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială sau în cadrul ANAF-Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Iaşi, pe o perioadă de 60 de zile, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
În baza art. 94 alin. 1 Cod penal, datele prevăzute în paragraful precedent la lit. c), d) şi e) se comunică Serviciului de Probaţiune Iaşi, stabilit la lit. a).
În baza art. 94 alin. 2 Cod penal, supravegherea executării obligaţiei stabilite de instanţă conform art. 93 alin. 2 lit. b şi alin. 3 Cod penal se face de către Serviciul de Probaţiune Iaşi, care, potrivit art. 94 alin. 3 Cod penal va lua măsurile necesare pentru a asigura executarea obligaţiei într-un termen cât mai scurt de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare. Conform art. 94 alin. 4 Cod penal, Serviciul de Probaţiune Iaşi va sesiza instanţa pe durata termenului de supraveghere dacă au intervenit motive care justifică fie modificarea obligaţiilor impuse, fie încetarea executării unora dintre acestea, dacă persoana supravegheată nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută, în condiţiile stabilite, obligaţiile care îi revin.
În baza art. 404 alin. 2 Cod procedură penală, cu aplic. art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului că, potrivit art. 96 alin. 1 şi alin. 4 Cod penal, în caz de nerespectare, cu rea-credinţă, a măsurilor de supraveghere sau a neexecutării obligaţiilor impuse ori stabilite de lege ori în caz de săvârşire, pe parcursul termenului de supraveghere, a unei noi infracţiuni, se va dispune revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere şi executarea acesteia.
În art. 19 Cod procedură penală, art. 20 Cod procedură penală şi art. 397 Cod procedură penală cu ref. la art. 1357 Noul Cod civil, art. 1387 Noul Cod civil şi art. 1391 Noul Cod civil admite în parte acţiunea civilă exercitată de către partea civilă Cosma-Lariu Nina, sens în care obligă inculpata Poroşnicu Gianina-Vera la plata către partea civilă Cosma-Lariu Nina a sumei de 5.000 Euro, echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale. În baza art. 274 alin. 1 Cod procedură penală, obligă inculpata Poroşnicu Gianina-Vera la plata sumei de 1.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat în cursul urmăririi penale şi al judecăţii. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi, 10.07.2025, potrivit art. 405 alin. 1 Cod procedură penală.
Document: 19/2025 10.07.2025″

În concret Poroșnicu ar fi transmis părții adverse – fostul concubin al clientei sale, mai multe înscrisuri scanate ce proveneau dintr-un dosar penal instrumentat în anul 2017, în care figura și clienta sa. Aceste documente conțineau informații sensibile și elemente din viața privată a tinerei și făceau parte dintr-un material de urmărire penală. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași a trimis-o în judecată pe avocată fiind acuzată de divulgarea, fără drept, a unor informații confidențiale în exercitarea calității sale de apărător ales, la sfârșitul anului 2023.
Potrivit procurorilor, scopul transmiterii acestor documente era denigrarea propriei cliente, ceea ce constituie o gravă abatere de la obligațiile profesionale ale avocatului. În rechizitoriu se reține că avocata a luat la cunoștință de acele înscrisuri în calitate de apărător ales într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, dar le-a folosit împotriva intereselor clientei, încălcând normele privind confidențialitatea și loialitatea în raport cu aceasta. Conform sursei citate Cluj Just „partea vătămată din dosar, Nina Cosma-Lariu, i-a fost secretară avocatei Poroșnicu și om de încredere. Avocata o și apăra în procesul cu fostul iubit. La un moment dat au apărut neînțelegeri, iar avocata ar fi trimis informații despre ea mai multor persoane pentru a o discredita. Secretara și-a schimbat atunci avocatul. „
