• Contact
joi, mai 8, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Executările silite vor fi înregistrate în sistemul Ro e-factura

by Ela Ardelean
31/01/2025
in Sistemul judiciar
0 0
0
Executările silite vor fi înregistrate în sistemul Ro e-factura
0
SHARES
95
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Miercuri, 3 iulie 2024, președintele Agenției Naționale de Administrare fiscală a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordin pentru aprobarea Procedurii privind organizarea şi înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura executări silite, precum şi a modelului, conţinutului şi instrucţiunilor de completare ale formularului (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura executări silite”.

Prin  Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 69/2024 au fost aprobate o serie de modificări şi completări aleunor acte normative în domeniul gestionării şi implementării sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi al aparatelor de marcat electronice fiscale, precum şi pentru alte măsuri fiscale.

Una dintre acestea a vizat instituirea obligației de a transmite facturile prin/în sistemul naţional privind factura electronică RO eFactura în sarcina organelor de executare silită, inclusiv executorilor judecătorești și Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, atunci când emit facturi în numele și în contul furnizorilor – persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, în situația în care furnizorul ar avea obligația de transmitere a facturilor prin sistem sau de raportare a acestora în sistem, și a organizării unui registru în care să figureze aceste organe de executare silită.

De asemenea, potrivit art. 10^8 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, cu modificările și completările ulterioare, procedura privind organizarea şi înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura opţional, Registrului RO e-Factura executări silite şi Registrului RO e-Factura obligatoriu se stabileşte prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. 

Ținând cont de prevederile anterior invocate, a fost elaborat proiectul de ordin al președintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală prin care se aprobă următoarele:

  1. procedura privind organizarea şi înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura executări silite;

2. modelul şi conţinutul formularului (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e- Factura executări silite“;

3. instrucţiunile de completare a formularului (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e- Factura executări silite“;

4. caracteristicile de editare, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e- Factura executări silite“.

Prezentăm în cele ce urmează Procedura privind organizarea şi înscrierea în cadrul Registrului RO e-Factura executări silite

  1. Organele de executare silită, inclusiv executorii judecătoreşti şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, denumite în continuare organe de executare silită, care emit facturi în numele şi în contul furnizorilor, denumiți în continuare debitori, persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent dacă debitoriisunt sau nu înregistraţi în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru livrările de bunuri efectuate în cadrul operaţiunilor de executare silită sau de valorificare a bunurilor mobile şi imobile sechestrate în cadrul procesului penal, au obligaţia să respecte prevederile art. 5, 9^1, art. 10 alin. (1) şi art. 10^1 alin. (2) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, funcţionarea şi implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura şi factura electronică în România, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate a vehiculului şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere în vederea introducerii pe piaţă, punerii la dispoziţie pe piaţă, înmatriculării sau înregistrării în România, precum şi supravegherea pieţei pentru acestea, cu modificările și completările ulterioare. La emiterea facturilor în numele și în contul debitorilor , organele de executare silită își completează, în mod obligatoriu, datele de identificare utilizând grupul de elemente ”Beneficiar (BG-10)”, astfel cum este definit în Standardul european EN 16931 -1+A1 “Facturarea electronica – Model semantic de date pentru elementele esențiale ale unei facturi electronice”, publicat pe site-ul www.asro.ro, respectiv:
  2. nume beneficiar (BT-59) – denumirea organului de executare silită
  3. identificatorul beneficiarului (BT-60) – codul de identificare fiscală al organului de executare silită.

 2.  Debitorii în numele şi în contul cărora se emit facturi de către organele de executare silită nu au obligaţia respectării prevederilor art. 5, 9^1, art. 10 alin. (1) şi art. 10^1 alin. (2) şi (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021 , cu modificările și completările ulterioare.

 3. Facturile prevăzute la pct. 1 care se transmit prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, conform prevederilor art. 5, 9^1 şi art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, cu modificările și completările ulterioare, se transmit şi debitorilor prin intermediul sistemului.

 4. În situația în care destinatarul, denumit în continuare cumpărător, este persoană impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent dacă aceasta este sau nu înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, facturile prevăzute la pct. 1 care se transmit prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, conform prevederilor art. 5, 9^1 şi art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 120/2021, cu modificările și completările ulterioare, se transmit şi cumpărătorului .

5. Data comunicării facturii electronice către cumpărător se consideră data la care factura electronică este disponibilă acestuia pentru descărcare din sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura. Data comunicării este accesibilă în sistem şi organului de executare silită care a emis factura electronică, precum și debitorului în numele căruia s-a emis factura.

 6. Factura electronică comunicată cumpărătorului nu se poate returna în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura.

 7. În situaţia unei facturi electronice asupra căreia cumpărătorul are obiecţii, acesta înştiinţează organul de executare silită care a emis factura electronică, inclusiv în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, prin înscrierea unui mesaj în acest sens.

 8. Corecţia facturii electronice comunicată cumpărătorului în sistemul RO e-Factura se efectuează conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Factura electronică corectată se transmite prin sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura, atât debitorului, cât și cumpărătorului .

9. Pentru îndeplinirea obligaţiilor prevăzute la pct. 1 se organizează Registrul RO e-Factura executări silite.

10.  Prezenta procedură se aplică de către organele de executare silită, inclusiv executorii judecătoreşti şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate, competente să valorifice bunuri potrivit legii .

11. Prin organe de executare silită se înțelege și organele de executare silită din subordinea organelor fiscale centrale și locale, precum și alte organe din subordinea instituțiilor sau autorităților publice care au competențe în valorificarea bunurilor, care emit facturi în numele şi în contul debitorilor . 

12. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează Registrul RO e-Factura executări silite.

13. Registrul RO e-Factura  executări silite este gestionat, din punct de vedere informatic, cu ajutorul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare din cadrul Ministerului Finanţelor.

14. Registrul cuprinde următoarele informaţii:

a) codul de identificare fiscală al organului de executare silită;

b) denumirea  organului de executare silită;

c) adresa domiciliului fiscal al organului de executare silită;

d) data la care organul de executare silită a solicitat înregistrarea în Registrul RO e-Factura  executări silite;

e) data înscrierii în Registrul RO e-Factura executări silite.

15. Registrul se actualizează permanent, pe baza cererilor de înregistrare în Registrul RO e-Factura executări silite depuse de organele de executare silită şi a informaţiilor deţinute de organele fiscale cu privire la radierea contribuabililor din Registrul contribuabililor/ plătitorilor.

16. Înscrierea în Registrul RO e-Factura executări silite se face prin transmiterea formularului (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura executări silite“, având bifată secţiunea III. Prin excepție, organele de executare silită din subordinea organelor fiscale centrale se înregistrează din oficiu, începând cu data intrării în vigoare a prezentului ordin, pe baza informațiilor existente în bazele de date ale Ministerului Finanțelor.

17. Formularul (079) „Cerere privind înregistrarea în Registrul RO e-Factura executări silite“ se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, potrivit legii.

18.  Organul de executare silită care a solicitat utilizarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura se consideră înscris în Registrul RO e-Factura executări silite începând cu ziua imediat următoare transmiterii formularului (079).

19.  Organul de executare silită este radiat din Registrul RO e-Factura executări silite de la data radierii din Registrul contribuabililor/ plătitorilor, potrivit legii.

Ela Ardelean

Ela Ardelean

Next Post
Deputat urmărit penal pentru distrugere: a lăsat oile la păscut pe alt teren

Deputat urmărit penal pentru distrugere: a lăsat oile la păscut pe alt teren

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • justitie
  • Justiţie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Știri
  • Stiri
  • Video

Articole recente

  • Regim penal pentru articolele pirotehnice: Parlamentul înăsprește legislația privind utilizarea materialelor explozive
  • Dovada plății amenzii devine condiție obligatorie pentru reducerea suspendării permisului”
  • Soțul primăriței din Bulz scapă de controlul judiciar – Judecătoria Aleșd a revocat măsura
  • „TRUCK & BUS” în Bihor: Controale rutiere ample pentru siguranța transportului de marfă și persoane
  • Răspunsul AUR Bihor la acuzațiile PNL: Nu suntem un pericol public, ci vocea a milioane de români

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.