Ministerul Dezvoltării, condus de Cseke Attila, propune o măsură fermă pentru șoferii care ignoră plata amenzilor de circulație: suspendarea permisului de conducere în cazul în care amenda nu este achitată în termen de 90 de zile. Inițiativa, aflată încă în faza de consultare cu Ministerul Afacerilor Interne, vizează sancționarea suplimentară a comportamentului contravențional repetat sau neglijat în trafic.
Noua propunere prevede că șoferii care au fost amendați pentru nerespectarea regulilor de circulație – fără ca fapta să implice automat suspendarea permisului – vor avea la dispoziție un termen de 90 de zile pentru achitarea contravenției. Dacă acest termen nu este respectat, autoritățile doresc să aplice o sancțiune suplimentară, respectiv reținerea permisului de conducere.
„Avem la bază o sancțiune contravențională care vine dintr-o contravenție pe nerespectarea regulilor de circulație rutieră. (…) Cred că 90 de zile este un termen rezonabil. A doua sancțiune, datorită neplății, este reținerea permisului”, a explicat ministrul Cseke Attila.
Discuțiile sunt în desfășurare cu Ministerul de Interne pentru stabilirea cadrului legislativ și a procedurilor concrete de aplicare a acestei măsuri.
Propunerea nu se oprește doar la șoferi. Ministrul Dezvoltării a anunțat și alte inițiative menite să responsabilizeze cetățenii în ceea ce privește obligațiile fiscale și administrative. Printre acestea:
- Imposibilitatea cumpărării de autoturisme de către persoanele care au datorii neachitate către stat (amenzi, taxe locale etc.);
- Eliberarea autorizațiilor de construire doar pentru cetățenii cu taxele și amenzile achitate la zi;
- Externalizarea colectării datoriilor către firme de executare fiscală, cu mențiunea că toate costurile de executare vor fi suportate de către debitor.
În prezent, legislația permite plata a jumătate din minimul amenzii în primele 15 zile de la aplicare. Propunerea actuală vizează modificarea acestui mecanism: reducerea să fie aplicată la suma efectiv stabilită de agentul constatator, nu la minimul posibil prevăzut în lege.
„Vom propune ca reducerea să fie de 50% din amenda aplicată, nu din minimul prevăzut”, a mai adăugat ministrul.