Printr-un Comunicat de presă postat și pe pagina de facebook, Consiliul Superior al Magistraturii, în plin val de critici privind privilegiile magistraților și a interesului public manifestat cu privire la datele privind volumul cauzelor soluţionate şi termenul mediu de soluţionare în România, prezintă comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene, studiul CEPEJ emis în iulie 2025 privind funcționarea sistemelor judiciare din statele membre ale Uniunii Europene și furnizează date ce vor fi prezentate comparativ cu statistica internă la nivelul României pentru anul 2024. Astfel din comparație rezultă următoarele:
1. Volumul cauzelor civile și comerciale în primă instanță
- România ocupă prima poziție în UE ca număr de cauze civile și comerciale înregistrate, în toți anii analizați de CEPEJ (2014, 2021–2023).
- În 2024, instanțele din România au înregistrat 3.655.103 dosare, față de 3.214.079 dosare în 2023 – o creștere semnificativă a volumului de activitate.
2. Termenul mediu de soluționare a cauzelor civile și comerciale – primă instanță
- România a înregistrat în 2023 un termen mediu de soluționare sub media europeană – circa 200 de zile, în ciuda celui mai mare volum de dosare.
- În 2024, conform statisticilor interne, termenul mediu pentru cauze non-penale, excluzând încuviințările de executare silită, a fost de 248 de zile în primă instanță – în creștere față de 2023, corelat cu numărul tot mai mare de dosare.
3. Termenul mediu de soluționare per grad de jurisdicție
- Conform CEPEJ 2023, România are un termen mediu sub media europeană (puțin peste 200 de zile) la fiecare grad de jurisdicție.
- În 2024, datele interne arată un termen mediu de 245 de zile în cauzele non-penale, pentru fiecare stadiu procesual, fără executări silite.
- Totodată, doar sub 15% dintre hotărârile din primă instanță sunt atacate, ceea ce înseamnă că majoritatea cauzelor se finalizează într-un singur ciclu procesual.
4. Concluzii comparative
- România se menține lider în UE ca număr de cauze civile și comerciale înregistrate anual.
- Cu toate acestea, termenele medii de soluționare se situează constant sub media europeană, reflectând un grad ridicat de eficiență raportat la volumul de muncă.
- Prin comparație, Italia are cel mai mare termen mediu de soluționare – 1000 de zile
- Redăm comunicatul de presă al CSM în integralitate:
„Faţă de interesul public manifestat cu privire la datele privind volumul cauzelor soluţionate şi termenul mediu de soluţionare în România, comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene, studiul CEPEJ emis în iulie 2025 privind funcționarea sistemelor judiciare din statele membre ale Uniunii Europene furnizează date ce vor fi prezentate comparativ cu statistica internă la nivelul României pentru anul 2024:
1. În ceea ce priveşte numărul cauzelor civile şi comerciale în primă instanţă, care reprezintă majoritatea cauzelor înregistrate pe rolul instanţelor, statistica CEPEJ, care cuprinde anii 2014, 2021-2023, situează România pe prima poziţie în Uniunea Europeană, din 26 de state care au furnizat date. Astfel cum rezultă din graficul ataşat, România a ocupat prima poziţie în fiecare dintre anii care au generat statistica. În anul 2024, instanţele judecătoreşti au avut un volum de activitate în creștere, de 3.655.103 dosare, faţă de 3.214.079 dosare la nivelul anului 2023.

2. În privinţa termenului mediu de soluţionare a cauzelor civile şi comerciale în primă instanţă în anul 2023, studiul CEPEJ situează România sub media europeană, cu un termen mediu de soluţionare de aproximativ 200 de zile, deşi volumul de activitate a fost cel mai mare la nivel european. Potrivit statisticii generate intern, la nivelul anului 2024, pentru acelaşi tip de cauze, fără a lua în calcul dosarele având ca obiect încuviinţare de executare silită, termenul mediu de soluţionare în materie non penală la nivel naţional este de 248 zile în primă instanţă, în relație directă cu creșterea numărului de dosare înregistrate.

3. În privinţa termenului mediu de soluţionare a cauzelor civile şi comerciale la nivelul fiecărui grad de jurisdicție în anul 2023, studiul CEPEJ situează România sub media europeană, cu un termen mediu de soluţionare de puţin peste 200 de zile pentru fiecare grad, deşi ca număr de dosare ocupă în continuare prima poziţie în clasament. Potrivit statisticii generate intern, la nivelul anului 2024, pentru acelaşi tip de cauze, fără a lua în calcul dosarele având ca obiect încuviinţare de executare silită, termenul mediu de soluţionare în materie non penală la nivel naţional este de 245 zile, pentru fiecare stadiu procesual. În același timp, trebuie avută în vedere împrejurarea că marea majoritate a cauzelor parcurg doar un singur stadiu procesual (în medie 200 – 248 zile), sub 15% dintre hotărârile pronunțate în primă instanță fiind contestate prin intermediul exercitării unei căi de atac. Cel mai mare termen mediu de soluţionare se regăseşte în Italia, fiind de 1000 de zile.

4. Se observă din statistica prezentată că, deşi România a ocupat în toată perioada avută în vedere de studiul CEPEJ prima poziţie în clasament ca volum de cauze civile şi comerciale înregistrate la nivelul instanţelor judecătoreşti în Uniunea Europeană, termenul mediu de soluţionare nu a depăşit niciodată media europeană.”
