Dosarul penal a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Bihor la data de 18 iulie 2025, sub nr. 2475/111/2025 pentru infracțiunea de luare de mită.
Potrivit informațiilor publicate de către ebihoreanul.ro, ancheta desfășurată de DNA Oradea a fost demarată încă din anul 2023 și a vizat activitatea unui grup de nouă polițiști din cadrul Compartimentului Înmatriculări și Evidența Vehiculelor al SPCRPÎV Bihor. Aceștia ar fi acceptat „atenții” din partea unor intermediari care ofereau servicii de înmatriculare auto, în schimbul preluării dosarelor fără respectarea programărilor oficiale.
Coform sursei citate bihon.ro, in urma cercetărilor, doar comisarul-șef Toma Tecar a fost inculpat, ceilalți funcționari implicați având în prezent calitatea de învinuiți. În luna martie 2025, ofițerul a fost plasat sub control judiciar de către procurorii anticorupție, măsură care presupune respectarea mai multor interdicții. Ancheta a presupus inclusiv supravegherea audio-video a activității desfășurate în cadrul instituției. În decembrie 2023, în cadrul investigației, au fost efectuate percheziții la sediul Serviciului Permise și Înmatriculări, operațiune desfășurată cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție. Anchetatorii nu au emis nici o informație oficială, doar Prefectura Bihor a anunțat legat de controlul realizat că „activitățile au vizat existența unor suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni în legătură cu serviciul de către anumiți funcționari”. Până în prezent, DNA Oradea nu a emis un comunicat oficial privind trimiterea în judecată a lui Toma Tecar.
În concret, conform surselor citate, anchetatorii au descoperit că unii polițiști din Serviciul Permise și Înmatriculări Bihor ar fi preluat cu prioritate dosarele depuse de intermediari-samsari auto și birouri de copiat acte, ignorând programările online. În schimb, aceștia ar fi primit sume între 40 și 60 lei per dosar. Monitorizarea din 2023 a arătat că intermediarii ar fi adus sume mai mari, din care s-ar fi achitat plăcuțele de înmatriculare, iar restul ar fi fost păstrat de unii dintre polițiști ca „bacșiș”. În acest mod, un polițist ar fi încasat zilnic în jur de 100 de euro din mită, mai mult decât salariul oficial.
