Poliția de Frontieră avertizează cetățenii asupra unei noi metode de înșelăciune telefonică, prin care mai multe persoane au fost vizate în ultimele zile. Escrocii folosesc mesaje automate în limba engleză și apeluri de pe numere necunoscute pentru a încerca să obțină date personale sau financiare.
Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Poliția de Frontieră, mai mulți cetățeni din România au sesizat că au fost apelați de pe numere necunoscute. În cadrul apelurilor, un mesaj automat – transmis în limba engleză – anunța că persoana ar fi implicată într-un presupus dosar penal gestionat de Poliția de Frontieră și că datele sale personale ar fi fost furate.
Pentru a afla mai multe informații, interlocutorului i se cere să apese o tastă. Acest pas redirecționează apelul către un așa-zis „ofițer de caz”, care, de fapt, este un escroc ce încearcă să obțină informații sensibile precum date de identificare, conturi bancare sau coduri de securitate.
Reprezentanții instituției subliniază că nu contactează cetățenii telefonic pentru a-i informa despre implicarea în dosare penale și nu solicită niciodată date personale prin telefon. Apelurile suspecte trebuie tratate cu maximă precauție.
„În ultimele zile, mai mulţi cetăţeni au sesizat că au fost apelaţi de pe numere necunoscute, în care un robot le spune în limba engleză că sunt implicaţi într-un dosar al Poliţiei de Frontieră, că le-au fost furate datele personale. Li se cere să apese o tastă pentru a vorbi cu un ‘ofiţer de caz’, iar apoi încearcă să obţină date cu caracter personal”, au transmis oficialii instituției.
Autoritățile îndeamnă cetățenii să nu ofere nicio informație în cadrul unor astfel de apeluri și să se adreseze imediat celei mai apropiate unități de poliție pentru a sesiza incidentul. Mai mult, este recomandat ca orice apel telefonic suspect – în special cele în limba engleză provenind de la numere necunoscute – să fie tratat cu vigilență.
În cazul în care persoanele contactate continuă convorbirea sau furnizează informații, consecințele pot fi grave: de la compromiterea datelor personale, până la fraude bancare sau pierderi financiare considerabile. Autoritățile fac apel la responsabilitate și vigilență din partea cetățenilor, mai ales în contextul în care astfel de metode de înșelăciune devin tot mai sofisticate.