Avocatul Ovidiu Jidveian, din Alba Iulia, a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, într-un dosar care vizează una dintre cel mai mari înşelăciuni din domeniul imobiliar.
Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat joi, 10 iulie 2025, în dosarul uneia dintre cele mai mari înșelăciuni din domeniul imobiliar instrumentate în România în ultimii ani. Avocatul Ovidiu Jidveian, din județul Alba, a fost condamnat definitiv la 5 ani și 9 luni de închisoare, instanța admițând acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de acesta cu procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, conform sursei News.ro.
Potrivit anchetei, Jidveian a indus în eroare peste 200 de persoane fizice și juridice, promițându-le apartamente într-un complex rezidențial fictiv din Alba Iulia. Acesta a încasat aproximativ 12 milioane de euro sub formă de avansuri sau plăți integrale, în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare încheiate în fals.
Instanța supremă a contopit pedepsele aplicate pentru mai multe infracțiuni, respectiv:
- Înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată (251 de acte materiale, dintre care 4 în formă tentată);
- Delapidare cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată
- Fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, avocatul a fost obligat și la plata unei amenzi penale de 27.000 lei (450 zile-amendă x 60 lei/zi), fiind totodată supus unei interdicții de a exercita drepturi electorale și funcții ce implică autoritatea de stat pentru o perioadă de 4 ani după executarea pedepsei. De asemenea avocatul a fost obligat la plata in favoarea statului a sumei de 17.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare din cursul urmaririi penale.
Judecătorii au menținut sechestrul asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ale inculpatului, precum și poprirea tuturor conturilor bancare deschise pe numele acestuia. Latura civilă a cauzei a fost lăsată nesoluționată în această etapă.
În motivarea deciziei, instanțele au arătat că sumele provenite din înșelăciune au fost folosite de inculpat pentru satisfacerea nevoilor personale, inclusiv pentru activități asemănătoare jocurilor de noroc și investiții în monede virtuale.
Prin această decizie, Înalta Curte a admis apelurile formulate atât de procurori, cât și de inculpat, împotriva sentinței Curții de Apel Cluj, care respinsese anterior acordul de recunoaștere, apreciind că pedeapsa propusă era „nejustificat de blândă în raport cu gravitatea faptelor și periculozitatea infractorului”.
Sentința ICCJ este definitivă și cităm din aceasta :
”Admite apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi de inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel împotriva sentinţei penale nr. 231 din 04 decembrie 2024 pronunţată de Curtea de Apel Cluj – Secţia penală şi de minori, în dosarul nr. 863/33/2024. Desfiinţează, în parte, sentinţa penală atacată, doar cu privire la soluţia dispusă în privinţa inculpatului Jidveian Ovidiu Viorel şi, rejudecând: (…) admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la 13.09.2024 în dosarul de urmărire penală nr. 929/78/P/2023, între procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj şi inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel (….) condamnă pe inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel la pedeapsa de 4 ani şi 6 luni închisoare, pentru săvârţirea infracţiunii de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată (251 acte materiale, din care 4 în formă tentată). (…) Condamnă pe inculpatul Jidveian Ovidiu Viorel la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată”
Instanța a dispus, de asemenea, condamnarea avocatului Ovidiu Jidveian la o pedeapsă de 9 luni de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată. A fost dispusă la plata unei amenzi penale pentru întocmirea în fals a unor antecontracte de vânzare-cumpărare aferente apartamentelor pe care le-a promis clienților, deși știa că nu le va livra, încasând în schimb sume importante de bani.
”Contopeşte cele două pedepse rezultante parţiale şi aplică inculpatului pedeapsa rezultantă de 5 ani şi 9 luni închisoare şi 27.000 lei amendă (450 zile-amendă x 60 lei/zi-amendă). În temeiul art. 45 alin. 3 lit. a C.pen., aplică pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., constând în exercitarea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităşii de stat, pe o perioadă de 4 ani. (…) Atrage atenţia inculpatului Jidveian Ovidiu Viorel că, în caz de neexecutare, cu rea-credinţă, a pedepsei amenzii, în tot sau în parte, numărul zilelor-amendă neexecutate se înlocuieşte cu un număr corespunzător de zile cu închisoarea”