Judecătoria Salonta a decis achitarea primarului comunei bihorene Gepiu, Ioan Purge, în dosarul în care era acuzat de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane – infracțiune prevăzută de articolul 301 din Codul Penal. Instanța a motivat că fapta imputată edilului nu este prevăzută de legea penală. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
„În temeiul art. 396 alin. (1), (5) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I C. proc. pen., achită pe inculpatul P.I. pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, conform art. 301 alin. (1) C. pen., întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală”, se arată în minuta soluției publicate pe portalul instanței. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.
Ancheta împotriva primarului a fost declanșată în februarie 2022, după ce Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul General, susținând că Ioan Purge ar fi semnat, în calitate de primar, două certificate de urbanism și alte documente care ar fi generat un folos material pentru fiul său, în contextul înființării unei agropensiuni.
ANI a invocat încălcarea legii 161/2003 și a Codului Administrativ, potrivit cărora aleșii locali nu pot emite acte administrative din care să rezulte beneficii materiale pentru rude de gradul I.
În fapt, concluzia ANI era că, prin semnarea a două certificate de urbanism și a unei serii de documente necesare pentru înființarea unei agropensiuni de către fiul său, primarul a generat „un folos material pentru fiul persoanei evaluate”, arată sursa citată. În acest fel, inspectorii de integritate îl acuzau pe Ioan Purge că a încălcat prevederile Legii nr. 161/2003, potrivit cărora „primarii (…) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul său ori rudele sale de gradul I.”
În faza de cameră preliminară primarul a invocat neregularitatea actului de sesizare a instanței, afirmând că nu este făcută descrierea exactă a faptelor (repetate) ce i se impută, nu s-a realizat o analiză a fiecărui act juridic pretins favorizator (mai ales că fiecare are un caracter și o natură juridică distincte), iar probele sunt enumerate la modul general, fără să se arate care anume dintre acestea au contribuit în mod determinant la stabilirea și evaluarea faptelor pentru care a fost trimis în judecată de către procuror. Pe 26 august 2024, Judecătoria Salonta a dispus începerea judecăţii cauzei privindu-l pe primarul de Gepiu, iar joi 9 iulie, a dispus achitarea acestuia.
