Fostul campion al României cu CFR Cluj, Adrian Anca a revenit în fotbal după ce a bătut palma cu Bihorul Beiuș, unde timp de doi ani va ocupa funcția de manager general.
„Caniggia de România” este un exemplu de dorință și tenacitate. După o gravă accidentare, care l-a lăsat cu o tijă în picior, Adi Anca n-a abandonat. A luptat din greu pentru a deveni un golgheter pur sânge. A ajuns în Liga 1 la Bistrița, la 27 de ani, după care a făcut furori cu CFR Cluj pentru care a marcat de 47 de ori în cele 118 partide de campionat jucate. A intrat în istorie sezonul 2005 cu CFR în Cupa UEFA Intertoto, când gruparea din Gruia, la prima participare europeană,.a învins nume mari din fotbalul continental. Adi Anca a făcut tandem în atac cu Tilincă, iar CFR Cluj trecea de Athletic Bilbao, Saint-Etienne, Zalgiris Vilnius pentru a ceda abia în finala competiției, cu Lens. Apoi, cu Anca în teren, a venit și primul titlu de campioană din palmaresul „campioanei provinciei”.

Adrian Anca a revenit la Bihorul Beiuș unde a fost antrenor în 2011, când a dus echipa pe primul loc. În 2025 s-a aflat alături de echipă în ultimele partide din campionat și a stat pe „bancă” , alături de Vlad Silaghi, la meciurile de baraj cu Sticla Arieșul Turda câștigate ambele: 3-0 la Beiuș, respectiv 1-0 la Turda.
- Din nou la Bihorul Beiuș. După 14 ani! Care sunt termenii înțelegerii cu beiușenii?
- Avem o înțelegere pe doi ani și o să ocup funcția de manager general.
- În 2011 erai antrenorul echipei Bihorul Beiuș, în Liga 3, iar echipa a ajuns pe primul loc. Ce s-a întâmplat?
- S-a destrămat totul în câteva ore. A fost o poveste urâtă și nu vreau să vorbesc despre ea. Însă poate și de aceea am dorit să revin acum. Am o poveste neîncheiată la Bihorul Beiuș. „Back in business” cum se spune.
- Te-ai implicat 100% în acest proiect.
- În opinia mea echipa a defilat prin campionatul din Liga 4. Jocurile dificile au fost dubla cu CAO și meciul de la Oșorhei, sigurul pierdut în campionat. Am acceptat cu bucurie propunerea și pe final de sezon am fost deja lângă echipă pentru a-i ajuta pe băieți să pregătească barajul cu o echipă cu nume, Sticla Arieșul Turda. Am găsit un grup unit, valoros. La baraj ne-am făcut treaba. Urmărisem echipa în multe jocuri în campionat. Știam ce poate.

- Ești răgușit!
- Sunt, pentru că nu mi-am revenit cu vocea după dubla cu Turda. Glumind, am încercat să fac din voce ce făceam pe teren…
- La fel de implicat, ca întotdeauna.
- Știi foarte bine că vreau să câștig tot timpul. Iar acest lucru necesită implicare și m-am implicat total. Vreau să ajut oamenii de la Beiuș. A promovat, ok, ne-am bucurat dar munca abia acum începe. Sunt pe drumuri de câteva zile. Caut jucători tineri care să ne ajute. Am văzut câțiva ca observator. Vor veni săptămâna aceasta la Beiuș pentru a-i vedea la un trial. În Liga 3 ai nevoie de cel puțin șase jucători tineri. Trei dintre ei, obligatoriu în teren. Nu e ușor. Vreau să facem o echipă bună. Liga 3 e altceva, mai ales că se va reorganiza. Avem șase grupe de juniori. Sunt sprijinit de președintele Silviu Odobasianu, de Rudy Kovacs, un excelent antrenor, de colegii din colectivul tehnic și administrativ.
- Din câte știu există o colaborare cu FC Bihor.
- Da! Și ne bazăm pe clubul fanion al județului. Președintele George Tătar, care ne-a fost alături tot timpul, inclusiv la jocurile de baraj, este deschis și vă spun în premieră, că a fost de acord să ne ajute.
- Financiar?
- Evident că Primăria Municipiului Beiuș a oferit, și oferă tot sprijinul. Oricum ar fi, am găsit lângă echipă câțiva sponsori iar Divin Garden este principalul. Însă ne zbatem să mai atragem astfel de oameni ca Dumitru Gal. Și suntem în discuții, chiar avansate, cu mai mulți oameni de afaceri care iubesc fotbalul. Nu poți pune tot greul pe umerii primăriei.
- Care e programul în continuare?
- Încercăm să închegăm un lot competitiv. Și pentru a anticipa întrebarea ta, acesta este și obiectivul. Un lot competitiv. Acum băieții sunt în vacanță, dar nu mult timp, până pe 15 iulie când ne reunim. Avem multe de rezolvat pentru că trebuie respectate criteriile impuse de federație, la under, nivelul de calificare al antrenorilor, grupele de juniori și multe altele. Le luăm pas cu pas!
- Mult succes, Adi!
- Mulțumesc! Am convingerea că va fi bine. Nu vreau să încheiem discuția fără a preciza un aspect important. Suporterii echipei Bihorul Beiuș. Au fost senzaționali. Pentru ei și comunitate suntem datori să facem tot ce putem a readuce numele echipei și al orașului acolo unde merită.