Un proiect de lege aflat în dezbatere în Parlamentul României propune introducerea unor sancțiuni penale împotriva părinților care refuză să colaboreze cu autoritățile în cazul copiilor implicați în acte de violență. Inițiativa, sprijinită de parlamentari din PNL și PSD, urmărește combaterea agresivității în rândul minorilor, într-un context social în care numărul incidentelor violente comise de copii este în continuă creștere.
Potrivit proiectului, părinții care nu respectă obligația de a duce copilul la ședințe de consiliere psihologică după ce acesta a săvârșit fapte violente ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 3 ani. Această propunere marchează o schimbare semnificativă față de legislația actuală, care permite doar sancționarea contravențională a părinților, de regulă prin amenzi, rareori aplicate efectiv.
„Până în prezent, sancțiunea maximă aplicabilă părinților în astfel de cazuri era o amendă. Deși consilierea psihologică era recomandată, aceasta nu era impusă și, în practică, era adesea ignorată”, a declarat deputatul Florin Roman (PNL), unul dintre inițiatorii proiectului.
Un alt element-cheie al propunerii legislative este instituirea unor centre rezidențiale dedicate minorilor care, deși nu răspund penal din cauza vârstei, au comis fapte de o gravitate deosebită. Direcțiile județene de asistență socială vor avea obligația de a înființa aceste centre în fiecare județ, unde copiii vor beneficia de supraveghere, terapie și reeducare.
Autorii proiectului susțin că este nevoie de o intervenție sistemică, care să responsabilizeze nu doar copiii, ci și familiile acestora. „Vrem să transmitem un mesaj clar: toleranța față de violență nu mai este o opțiune. Părinții trebuie să înțeleagă că lipsa implicării poate avea consecințe legale directe”, afirmă inițiatorii.
Dacă proiectul va fi adoptat în forma sa actuală, România ar deveni prima țară din Europa Centrală și de Est care introduce răspunderea penală pentru părinții ce refuză consilierea psihologică a copiilor agresivi. Inițiativa legislativă vine pe fondul unei creșteri semnificative a comportamentelor violente în școli.
Conform datelor furnizate de Centrul de Resurse Juridice, în anul școlar 2023–2024 s-au înregistrat aproape 10.000 de incidente de violență în unitățile de învățământ din România. Aproximativ 69% dintre acestea – peste 6.700 de cazuri – au fost agresiuni fizice directe. Celelalte au vizat distrugeri, intimidări sau alte forme de violență psihologică.
Proiectul urmează să fie analizat în comisiile parlamentare de specialitate, după care va intra în dezbaterea plenului. Dacă va primi votul majorității, legea ar putea intra în vigoare chiar de la începutul anului viitor.
Inițiatorii speră ca prin această măsură să descurajeze atât violența juvenilă, cât și pasivitatea parentală, în condițiile în care prevenția și intervenția timpurie sunt considerate esențiale pentru combaterea agresivității în rândul copiilor.