• Contact
sâmbătă, mai 10, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

INTERVIU cu Decanul Facultății de Drept din Oradea, av. Miheș Cristian: „fiecare coleg este important, fiecare student este esențial”

by Carla Teodora
10/05/2025
in Interviu, Prim Plan
0 0
0
INTERVIU cu Decanul Facultății de Drept din Oradea, av. Miheș Cristian: „fiecare coleg este important, fiecare student este esențial”
0
SHARES
0
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

BIHORJUST: Cum ați descrie parcursul dumneavoastră profesional de la avocat la Decan al Facultății de Drept din Oradea? Ce v-a motivat să îmbrățișați și cariera universitară, pe lângă cea de avocat?


av. Miheș Cristian: Parcursul meu profesional a debutat în octombrie 1997 la Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea, mai întâi în regim „plata cu ora”, apoi preparator, asistent și lector și conferențiar universitar. Doar ulterior am fost admis în Baroul Bihor, adică în anul 2007. Așa încât întâi am îmbrățișat cariera universitară.
Totuși, pe parcursul acestei perioade nu am fost „rupt” de practică, fiind angajat ca și consilier juridic o bună parte a acestui interval, dar cu timp parțial de lucru, pentru că am încercat să mă concentrez asupra provocărilor carierei din învățământul superior.
Însă, am dorit mult să mă alătur și corpului profesional al avocaților, la momentul potrivit. Profesia liberală de avocat presupune un grad mare de responsabilitate și, totodată, conferă și gradul de flexibilitate necesar compatibilizării activităților practice cu cele din aria academică.
La această dorință internă, mai puteți adăuga și antecedența prezenței bunicii mele în acest spațiu juridic – atât universitar – ea fiind absolventă a Academiei Regale de Drept „Carol al II-lea” din Oradea, iar ulterior, după parcurgerea etapelor intermediare, a fost admisă ca avocat în Colegiul Avocaților din Bihor.

BIHORJUST: Care considerați că sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă în prezent învățământul juridic din România?


av. Miheș Cristian: Provocările sunt mari atunci când stau în fața ta și te împiedică să îți continui drumul. Învățământul superior juridic este într-o continuă așezare-reașezare, urmând cursul sinuos al societății și, mai ales, al legislației, aflată într-o continuă și mult prea frecventă schimbare.
Provocarea pe care trebuie să o acceptăm este aceea de a pregăti absolvenți care să poată să înțeleagă și să fie pregătiți să facă față acestei situații fluide. Cantitatea de materie este mare (sau chiar foarte mare), complexitatea ei ridicată, iar dacă acestea le suprapunem peste situația de fluiditate legislativă, rezultă o provocare extrem de mare.
Dreptul este un instrument social care înglobează tradiții, evoluții și este mai puțin orientat către viitor (mulți spun că nici nu se poate orienta către viitor). Din punctul meu de vedere, mai ales în ultimii ani, Dreptul a cam „ratat” șansa să treacă de la un caracter eminamente reactiv către pro-activitate (acolo unde se poate). Aici mă gândesc inclusiv la relația dintre tehnologie și Drept: în condițiile în care anumite evoluții tehnice erau previzibile atât sub aspect tehnic, dar și ca implicații juridice – totuși legiuitorii nu au oferit această construcție legislativă orientată către viitor. Iar atunci când au căzut de acord, prevederea legală era „depășită” de efectele progresului tehnologic care a avut loc între timp.
O altă provocare este adaptarea actului de educație la generațiile din prezent și din viitor. Modul de abordare al relației student – profesor/facultate este diferit mult azi, față de momentul în care eu eram student. Un dascăl din prezent trebuie să găsească acea cale de comunicare potrivită cu cei tineri sau mai puțin tineri, care vin spre facultate. Comunicarea eficientă nu presupune concesii ori relații nepotrivite, ci înseamnă că fiecare parte a acestei comunicări înțelege ce vrea cealaltă parte să spună.
Nu în ultimul rând, facultatea de azi trebuie să ofere un pachet complet de dezvoltare a studenților, atât din punct de vedere al programei de parcurs, dar și din perspectiva dezvoltării abilităților personale. De aceea, am considerat necesar să extindem și să diversificăm continuu evenimentele noastre, cele mai multe dedicate studenților. Parcurgerea programei și promovarea examenelor sunt premisele obligatorii pe care se va fundamenta cariera absolventului nostru. La aceasta mai adăugăm și abilități dobândite în urma activităților extracurriculare și atunci șansele de reușită cresc semnificativ.
În această ecuație fiecare coleg este important, fiecare student este esențial.

BIHORJUST: Cum reușiți să îmbinați activitatea profesională din domeniul avocaturii cu cea academică?


av. Miheș Cristian: Greu! Foarte greu, uneori. Această dificultate s-a accentuat odată cu momentul asumării funcțiilor de conducere executive în facultate. Soluția pe care am reușit să o implementez este un concept simplu, dar foarte sensibil: munca în echipă. Simplu, pentru că așa și este, dar sub condiția că ai alături oameni care îți împărtășesc ideile și care vor să lucreze cu tine.
La cabinet suntem o echipă de trei avocați, care colaborăm destul de intens, însă dialogul profesional pe care îl port se extinde și la alți colegi avocați, mai ales din Baroul Bihor. Iar la facultate suntem în echipă mai mulți și sper să fim tot mai mulți membri. Avem colegi care au ajuns la maturitatea carierei didactice, dar și colegi mai tineri, aflați chiar la început de drum sau, oricum, în prima parte a carierei didactice.
Corpul profesional al avocaților, respectiv avocatul, este extrem de important în viața socială, iar acest subiect poate fi detaliat pe secțiuni și probleme. Influența avocatului, de cele mai multe ori pozitivă, dar și uneori negativă – din păcate, în societate a consacrat acest rol. Important este cum îl asumăm mai departe.

BIHORJUST: Ce rol credeți că ar trebui să aibă facultățile de drept în formarea unei generații de juriști mai bine pregătiți?


av. Miheș Cristian: Aș spune că rolul facultăților cu profil juridic este unul esențial într-o societate modernă, normală. Universitatea este esențială în comunitate. Sunt de părere că este greu să faci ierarhii între facultăți și programe de studiu – din punct de vedere al importanței în societate. Dreptul nu deține toate soluțiile sociale. Uneori mai și greșește, iar eroarea trebuie asumată, iar apoi îndreptată. Important este să dorim și să lăsăm ca acest proces de simbioză universitate–comunitate să se întâmple.
Pe de altă parte, normalitatea la care fac trimitere presupune atât posibilitatea, cât și concretizarea asumării de către universități și facultăți a rolului de veritabil actor social în comunitate, la nivel național, regional și, chiar internațional, după caz (adică în raport cu misiunea asumată).

BIHORJUST: Există o specializare în drept pe care o recomandați în mod special studenților în contextul actual al pieței muncii?


av. Miheș Cristian: Recomand două lucruri. Unul ține de trecut și celălalt de viitor.
În primul rând, este extrem de important să înțelegi deplin ce înseamnă principiu de drept, care este rațiunea acestuia, care sunt resorturile care îl fac să dăinuiască peste decade, secole ori milenii. Să înțelegi, pentru ca ulterior să aplici Dreptul, trebuie să ai cunoștințe (destul de solide) și din alte domenii, cum sunt: istoria, filosofia, geografia, logica, psihologia, dar și economia, ori matematica, fizica, ori din domeniile tehnice. Cum oare ai putea promova la Medicină Legală fără să ai minime cunoștințe de anatomie? Cum poți înțelege un litigiu comercial dacă nu ai minime cunoștințe din domeniul științelor economice? Aș putea rezuma la trei cuvinte: cultură generală solidă.
Evident, asta nu presupune că trebuie să le cunoști pe toate. Însă, pornind de la ideea că probleme de ordin juridic se regăsesc în multe domenii ale activităților umane, vei fi nevoit, în cele din urmă, să te familiarizezi și cu domeniul respectiv, ca să poți înțelege problema și, mai ales, să poți oferi soluția juridică adecvată. Spre exemplu, având în vedere că de-o bună bucată de timp am acordat asistență juridică, consultanță ori am asigurat reprezentare în domeniul transportului rutier, am fost nevoit să învăț mult mai multe despre acest domeniu de activitate.
Iar, pentru viitor, absolvenții noștri vor trebui să nu neglijeze partea clasică a Dreptului, în condițiile în care vor fi nevoiți să învețe să utilizeze tot mai intens tehnologia în activitatea de zi cu zi. Modul de predare este afectat (pozitiv și/sau negativ) de noile evoluții tehnologice, pe care va trebui să le integrăm în actul didactic și de cercetare. În egală măsură, cred că acest lucru va apropia studenții de facultate, fiindcă vom „comunica” în cheia pe care ei o înțeleg mai bine.

BIHORJUST: Cum vedeți evoluția profesiei de avocat în următorii 10 ani, mai ales în contextul digitalizării și al inteligenței artificiale?


av. Miheș Cristian: Profesia de avocat este o operă clasică la momentul uverturii în ce privește adaptarea la tehnologie. Mai este mult până … nu așa de departe. Din punctul meu de vedere, trebuie să conștientizăm și să acționăm. Profesia se va schimba pe măsură ce anumite activități vor fi îndeplinite cu ajutorul tehnologiei, în diverse forme.
S-a spus pe bună dreptate că printre cei afectați pe scară mai largă vor fi tocmai avocații aflați la început de drum. De ce? – Pentru că ceea ce face un avocat specializat, cu multă experiență, va putea, cu mai multă greutate și costuri mai mari, să fie codat și transpus în tehnologie, pe când operațiuni simple de documentare și redactare pot fi realizate de diverse forme de „instrumente juridice”.
De aceea, soluția este adaptarea la această nouă realitate. Noi nu vom putea fi mai exhaustivi în abordare decât un instrument juridic de tip IA, dar, prin specializare, vom putea duce asistența juridică mai departe, în folosul celor ale căror interese și drepturi le apărăm.
Apoi, într-un viitor nu prea îndepărtat, poate va trebui să învățăm să interacționăm cu formele de tehnologie care vor fi prezente în sistemul judiciar.

BIHORJUST: Care sunt principalele atuuri ale Facultății de Drept din Oradea în raport cu alte instituții de profil din țară?


av. Miheș Cristian: În mod constant am afirmat că Facultatea de Drept din cadrul Universității din Oradea este o facultate aproape de studenți. Cred că evoluția noastră a demonstrat acest lucru – în pandemie am ținut ore în facultate, până când au intervenit restricțiile drastice de tip cod roșu, dar și înainte și după acel moment. De fapt, cred că studenții și absolvenții noștri pot confirma, sau dimpotrivă, infirma ceea ce spun eu acum.
Încercăm să găsim soluții la probleme, încercăm să prevenim problemele și să fim proactivi. Și, să nu uităm că legătura colegial-umană ne deosebește de alte entități din acest univers. Dreptul este viu și se învață mai bine prin interacțiune directă, umană, socială.
Totuși, aceste demersuri ale noastre nu sunt întotdeauna caracterizate de succes deplin. Mai avem lucruri de corectat și îndreptat. Acest lucru îl cunosc din consultările cu studenții, cu reprezentanții lor în conducerea facultății, în senat, sau în asociațiile studențești. Aici amintesc Asociația Europeană a Studenților în Drept (ELSA), al cărei parteneriat eficient completează ceea ce noi facem ca și facultate. Dar, mai recent, avem activități în colaborare cu USO.
Mai departe, reiau ideea evenimentelor dedicate studenților și care au menirea să le deschidă perspectiva către alți colegi din facultate, sau din afara ei, din țară și din străinătate.
Un element important în viața Facultății de Drept îl constituie participarea în programul Erasmus+, dar și desfășurarea de activități în cadrul alianței EUGreen, alături de alte 8 universități din Europa. În cadrul acestei alianțe suntem parteneri într-un Blended Intensive Programme care are ca temă „Sustainable Business”, inițiat de Universitatea din Angers (Franța), iar noi ne aducem contribuția în ce privește partea juridică a acestui program.
Nu în ultimul rând, cred că sunt evidente rezultatele studenților noștri la concursurile de specialitate, dar mai ales la admiterile în profesiile juridice. Este îmbucurător faptul că, în ultima vreme, în mod constant, un număr important dintre absolvenții noștri care se înscriu la aceste concursuri și examene obțin rezultate bune și foarte bune. Și, totodată, această stare de lucruri nu se datorează hazardului, pentru că noi, în interiorul facultății, am propus și luat măsuri pentru ca aceste lucruri să se întâmple cu intenție, sistematic și nu doar din întâmplare.

BIHORJUST: Aveți un model profesional sau o personalitate din domeniul juridic care v-a inspirat în carieră?


av. Miheș Cristian: Modele au fost câteva: am învățat mult de la profesorii mei, dar și de la profesori și practicieni ai dreptului pe care i-am cunoscut ulterior. Totodată, am învățat multe din interacțiunea cu studenții și cu avocații, mai ales cu cei tineri cu care mă întâlnesc la conferințele de stagiu.

BIHORJUST: Ce calități considerați că ar trebui să aibă un student la drept pentru a reuși cu adevărat în domeniu?


av. Miheș Cristian: În primul rând, să fie hotărât că dorește să meargă pe acest drum. Să posede, sau măcar să dorească să își construiască o cultură generală solidă. Să fie dispus la un efort intelectual major pentru a dobândi cunoștințele de specialitate necesare unui jurist.

BIHORJUST: Cum vedeți relația actuală dintre teorie și practică în formarea juriștilor? Este suficient de bine echilibrată?


av. Miheș Cristian: O relație sinalagmatică, dar și simbiotică în egală măsură. Introducem tot mai multe aspecte de ordin practic în pregătirea teoretică, dar toți trebuie să fim conștienți că practica presupune cunoștințe teoretice.
Încă nu am ajuns la formula ideală, dar lucrăm să atingem acest obiectiv. În momentul de față suntem parte a unui proiect dedicat practicii studențești SPELSE, iar, pe de altă parte, sprijinim, atât la nivelul facultății, cât și la nivelul Baroului Bihor, programul de practică al ELSA Oradea. Fiecare din aceste oportunități permite concretizarea legăturii dintre teorie și practică.

BIHORJUST: Există proiecte sau inițiative viitoare pe care le pregătiți pentru facultate și ne puteți vorbi despre ele?


av. Miheș Cristian: Aș reaminti proiectul SPELSE, în cadrul căruia se derulează atât practica studențească, dar și o familiarizare a studenților cu ceea ce se numește antreprenoriat.
Apoi, evenimentele științifice dedicate studenților. Recent am avut două astfel de evenimente: Concursul Național de Procese Simulate de Dreptul Familiei, ediția a VI-a, organizat de Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea și Curtea de Apel Oradea – etapa finală care se va derula la Curtea de Apel Oradea; respectiv International Scientific Seminar on Civil Law and Civil Procedure Law, ediția a doua, co-organizat de Facultatea de Drept, Universitatea din Miskolc – HU, Facultatea de Drept și Administrație, Universitatea Jagiellonă, Cracovia – PL și Facultatea de Drept, Universitatea din Oradea – RO.
Urmează în luna mai:

  • Concursul Național de Procese Simulate de Drept Administrativ organizat de ELSA Oradea (9–10 mai);
  • Conferința Internațională de Criminalistică „In memoriam Emilian Stancu” (15–16 mai), alături de facultăți de profil juridic, de prestigiu, din țară și străinătate; Conferința Internațională „Studenții de azi, profesioniștii de mâine”, ediția a VIII-a, cu tema: „ARTA ÎN DREPT ȘI DREPTUL ARTEI”, organizată împreună cu Facultatea de Arte – Oradea și Facultatea de Drept și Științe Administrative – Universitatea „Ovidius” Constanța.

Apoi, pentru începutul lunii iunie, pregătim o activitate nouă, dedicată studenților, inedită pentru Oradea.

Nu doresc să omit activitățile sociale ale studenților și colegilor din facultate, atât în decembrie, cât și mai recent, în luna aprilie, derulate la Centrul de zi – DASO, dar și în folosul altor beneficiari. Să nu uit de evenimentul LadyLawyer desfășurat în preajma zilei de 8 martie și dedicat doamnelor din profesiile juridice.

În lunile noiembrie–decembrie vom avea următoarele ediții ale Conferinței profesional-științifice organizate alături de Curtea de Apel Oradea și Baroul Bihor; Conferința internațională studențească pe tema protecției drepturilor omului, respectiv Conferința de Contencios Administrativ.

Iar, în ianuarie 2026, vom fi alături de Baroul Bihor la tradiționala Conferință profesională a Baroului Bihor.

De altfel, un alt eveniment cu tradiție este Bienala Facultății de Drept, ultima ediție fiind derulată în luna decembrie 2024. Cu acea ocazie, am redefinit conceptul acestui eveniment, în sensul că am avut, practic, cinci conferințe de specialitate reunite sub genericul bienalei. Am procedat astfel tocmai pentru că teoria și practica judiciară impun o specializare tot mai „îngustă și adâncă”.

Nu în ultimul rând, participăm cu studenții la evenimentele organizate de alte facultăți cu profil juridic, așa cum a fost Ovidiu Summer School (Facultatea de Drept și Științe Administrative – Universitatea „Ovidius” Constanța) sau International Summer Law School: Dreptul sportului (SOROCAPP și Agenția Națională de Sport, Sulina), ori BIP DIGICRIMJUS (Dreiländerseminar & Three Countries Seminar) – Szeged, Ungaria.

BIHORJUST: Ce mesaj le-ați transmite studenților care sunt încă nesiguri dacă drumul în drept este potrivit pentru ei?


av. Miheș Cristian: Tocmai ce spuneam anterior – viitorii studenți trebuie să fie hotărâți. Cu titlu general, dacă nu ești hotărât, va decide întotdeauna altcineva pentru tine. A doua cheie de lucru este adaptarea – pentru că în acest domeniu trebuie să te adaptezi continuu.
Iar dacă doresc să cunoască viața de student la Drept, îi invit la Școala de vară pentru liceeni, care va avea loc în a treia săptămână din luna iulie 2025; îi așteptăm pe 5 iunie la evenimentul surpriză pe care îl vom organiza.

BIHORJUST: Cum reușiți să vă mențineți echilibrul între exigența profesională și apropierea umană față de studenți și colegi?


av. Miheș Cristian: Răspunsul scurt este următorul: cu răbdare, echilibru, tact și diplomație.
Iar, dintr-o anumită perspectivă, exigența o impun mai întâi asupra mea și apoi o pretind și celorlalți.

BIHORJUST: Privind în urmă, există un moment decisiv care v-a schimbat direcția profesională sau v-a confirmat că sunteți pe drumul potrivit?


av. Miheș Cristian: Momentul decisiv a fost acela în care am luat decizia să devin student la Drept. Apoi, au mai fost multe momente importante, poate chiar decisive, care mi-au solicitat mintea și, uneori, și inima destul de mult.
Dacă este sau nu drumul potrivit, eu cred că faptele vorbesc mai bine despre mine și despre munca mea, atât la facultate, cât și ca avocat.


Carla Teodora

Carla Teodora

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Stiri
  • Știri
  • Video

Articole recente

  • INTERVIU cu Decanul Facultății de Drept din Oradea, av. Miheș Cristian: „fiecare coleg este important, fiecare student este esențial”
  • Crimă, viol și sânge rece: Tribunalul Bihor începe procesul în cazul ororilor din Adoni
  • Taxele datorate de către practicienii în insolvenţă pentru operaţiunile efectuate de către OCPI – scutire 
  • Legea executorilor judecătorești declarată neconstituțională
  • Baroul Bihor impresionează la Turneul Național de Fotbal al Avocaților 

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.