În județul Bihor, drogurile nu mai sunt o problemă a altora. Au intrat pe furiș, dar au prins rădăcini adânci. În școli, în sate, în cartiere modeste, printre copiii care nu știu ce înseamnă protecția reală. Ce au găsit în schimb? O administrație mută, blocată în statistici. Părinți disperați. Medici neputincioși. Un județ întreg care privește, în tăcere, cum se pierde o generație.
De 35 de ani, administrația județeană a ales să închidă ochii. Să întoarcă privirea. Să nu vadă realitatea care doare. Au preferat pozele la panglici, nu răspunsuri pentru părinți. Tăcerea a devenit politică oficială. Iar nepăsarea – normalitate.
Ciprian Blejan, candidatul AUR la președinția Consiliului Județean Bihor, rupe această tăcere. Vine cu o propunere clară și concretă: centre județene de sprijin, tratament și reabilitare pentru consumatorii de droguri, cu accent pe tineri, pe prevenție și pe reintegrare.
„Nu-i putem condamna pe viață. Nu-i putem abandona. Trebuie să-i ajutăm să se întoarcă. Unii pot fi salvați. Alții – nu. Dar noi avem datoria să încercăm. Fiecare viață e un front în care nu avem voie să ne retragem”, spune Blejan.
Centrele propuse vor face ce nu face astăzi nimeni în județ:
• Internare de lungă durată, cu tratament medical, consiliere psihologică și sprijin social;
• Programe educaționale la distanță, pentru ca tinerii să nu-și piardă șansa la un viitor;
• Activități sportive, artistice, ateliere meșteșugărești – pentru reconectare cu viața reală;
• Consiliere pentru părinți, pentru ca familiile să nu mai lupte singure;
• Terapie ocupațională și reintegrare socială, cu sprijin pentru angajare;
• Mentorat și modele de succes, ca să înțeleagă că există o cale de ieșire;
• Colaborare cu poliția și justiția, pentru a transforma consumatorii în pacienți, nu în deținuți.
Aceste centre nu vor fi doar clădiri. Vor fi punți între ruină și redresare, pentru tineri care încă pot fi recuperați. Și vor fi un semnal clar: că Bihorul nu abandonează. Că Bihorul începe, în sfârșit, să-și apere copiii.
Alegerile pentru Consiliul Județean Bihor au loc pe 4 mai. Câte vieți mai trebuie pierdute, până înțelegem că indiferența nu salvează pe nimeni?
