• Contact
luni, mai 5, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

48 de judecători și procurori din Bihor și Satu Mare au semnat memoriul Forumului Judecătorilor împotriva obligativității avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraților

by Veronica Bursașiu
23/03/2021
in Prim Plan, Recomandate, Stiri
0 0
0
Siguranţa sanitară în sediile instanţelor şi parchetelor

foto generic

0
SHARES
643
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Peste 1000 de judecători și procurori și-au pus semnătura pe memoriul ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!” inițiat de Asociația Forumul Judecătorilor (AFJ) împotriva introducerii în lege a obligativității avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraților, se arată într-un comunicat al AFJ. În opinia magistraților semnatari, încuviințarea CSM constituie un „filtru” neconstituţional și scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanţie a impunităţii” magistraţilor suspectați de corupție sau ca o ”superimunitate”. Cei peste 1.000 de judecători și procurori care susțin memoriul Asociației Forumul Judecătorilor susțin, în schimb, obiectivul declarat al proiectului de lege, respectiv desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Printre cei 1.000 de magistrați care au semnat memoriul AFJ se numără 48 de judecători și procurori din Bihor și Satu Mare. Aceștia sunt:

  1. Ardelean Cristian – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
  2. Georgeta Ciungan – Tribunalul Bihor
  3. Thea Zinca – Tribunalul Bihor
  4. Sas George Florin – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
  5. Naghiu Dida Adina – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
  6. Crina Muntean – Tribunalul Bihor
  7. Beteringhe Sorin – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
  8. Radu Harja – Tribunalul Bihor
  9. Popovici Monica – Tribunalul Bihor
  10. Corina Maria Florea – Tribunalul Bihor
  11. Mihai Miriam – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
  12. Constantin Manoliu – Tribunalul Bihor
  13. Natalia Gherman – Judecătoria Oradea
  14. Vlad Alexandru Bentan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
  15. Cristina Vișovan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
  16. Popovici Ion Adrian – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea
  17. Talagiu Oana Elena – Judecătoria Oradea
  18. Miron Carmen Gabriela – Judecătoria Oradea
  19. Florin Traian Lazăr – Judecătoria Oradea
  20. Ana Maria Lazãr Cârlãnaru – Judecătoria Oradea
  21. Marius Pop Blaga – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
  22. Toduta Valentin – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
  23. Florentina Sandu – Judecătoria Oradea
  24. Sorin Iercosan – DNA Oradea
  25. Andreea Lup – Judecătoria Oradea
  26. Dulca Adelina Silvia – Judecătoria Oradea
  27. Tisu Cristina – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
  28. Antohi Gabriela – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea
  29. Radu Alba – Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea (delegat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila)
  30. Negrau Andrei Sergiu – Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta
  31. Bene Ioan – Parchetul de pe lângă Judecătoria Salonta
  32. Chichinejdi Paul Sebastian – Judecătoria Beiuș
  33. Sălăjan Mădălina – Judecătoria Marghita
  34. Marian Bozga – Judecătoria Marghita
  35. Deac Daniela – Judecătoria Marghita
  36. Tarnovschi Alexandra Karina – Parchetul de pe lângă Judecătoria Aleșd
  37. Sabău Delia – Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare
  38. Mic Ioana – Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare
  39. Lohan Iulia Maria – Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare
  40. Marincas Minodora – Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare
  41. Eva Ciorba – Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare
  42. Orz Anca Ioana – Judecătoria Satu Mare
  43. Dana Eugenia Pop – Judecătoria Satu Mare
  44. Jarca Cristian – Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare
  45. Adriana Soponar – Judecătoria Satu Mare
  46. Roxana Maria Cîmpean – Judecătoria Satu Mare
  47. Meszar Alexandru – Parchetul de pe lângă Judecătoria Carei
  48. Ștefan Petre Menandru – Judecătoria Negrești-Oaș

Redăm în continuare, integral, memoriul AFJ ”Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”:

Așa-numitele ”garanții” care însoțesc proiectul legii de desființare a SIIJ, conform raportului adoptat de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, sunt inacceptabile într-un stat de drept. Condiționarea trimiterii în judecată a judecătorilor şi a procurorilor, pentru săvârșirea anumitor infracţiuni, în special cele de corupție, de încuviinţarea Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un „filtru” neconstituţional și scade încrederea publică în actul de justiție, deoarece riscă să fie percepută ca o „garanţie a impunităţii” magistraţilor suspectați de corupție sau ca o ”superimunitate”

Subsemnații am luat act de adoptarea de Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a raportului privind Proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie şi atragem atenţia asupra faptului că introducerea obligaţiei ca judecătorii şi procurorii să poată fi trimiși în judecată, pentru anumite infracţiuni, în speciale cele de corupție, numai cu încuviinţarea Secţiei pentru judecători sau, după caz, a Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, constituie un „filtru” neconstituţional şi există toate premisele ca această încuviinţare să fie văzută de societate drept o „garanţie a impunităţii magistraţilor” sau ca o ”superimunitate”.

Crearea unui corp de magistrați incoruptibili, onești și profesioniști exclude acordarea unor astfel de imunități de care niciun cetățean obișnuit nu se „bucură”, iar conform art. 16 alin. (1) și (2) din Constituția României, „cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege.”, magistraţii neputând fi situaţi deasupra cetățenilor obișnuiți. Mai mult, în acest fel se deschide calea spre crearea de privilegii și pentru alte categorii sociale.

Încuviinţarea prealabilă din partea unui organ administrativ este incompatibilă cu valorile statului de drept, deoarece reprezintă un privilegiu inadmisibil şi un filtru pentru ca magistrații să nu poată fi anchetați penal, ceea ce va asigura impunitate, fapt de neconceput în societăți democratice stabile. De asemenea, această încuviinţare este contrară principiului independenţei justiţiei, deoarece justiţia este înfăptuită doar de instanţele de judecată, nu şi de Consiliul Superior al Magistraturii, care este un organ administrativ şi are rolul de instanţă de judecată doar în domeniul răspunderii disciplinare.

Nu se poate susține sub nicio formă necesitatea implicării directe, nemijlocite, a unor organe administrative, cu atribuții extrajudiciare, de tipul secției pentru judecători/procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în activitatea obișnuită a unui procuror, sub forma încuviințării trimiterii în judecată a judecătorilor, respectiv a procurorilor cercetați penal. Pentru verificarea legalității rechizitoriilor, Codul de procedură penală a prevăzut etapa camerei preliminare.

Încuviințând trimiterile în judecată, ambele secții ale CSM ar deveni un fel de superiori ierarhici ai procurorilor de caz, ceea ce ar contraveni art. 132 alin. (1) din Constituția României. Potrivit normei constituționale, procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, dar acest control ierarhic se efectuează exclusiv în cadrul Ministerului Public, de către procurori ierarhic superiori, iar nu de organe administrative din afara Ministerului Public.

Mai mult, limitarea încuviinţării prealabile la infracțiunile contra înfăptuirii justiției, de corupție și de serviciu ori a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție este inexplicabilă şi se poate crede că scopul este acela de control al anchetelor privind corupţia din magistratură, fiind practic un filtru propus doar pentru magistraţii suspectați de corupţie, care trebuie protejaţi de un organ administrativ, înainte ca o instanţă de judecată independentă să pronunţe o soluţie prin care să constate vinovăţia sau nevinovăţia magistratului anchetat.

Solicităm parlamentarilor de bună credință să nu voteze proiectul de lege PL-x nr. 108/2021 în forma adoptată de Comisia juridică, de disciplină și imunități din Camera Deputaților.

Susținem obiectivul declarat al proiectului de lege, respectiv desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție, obiectiv pe care sperăm ca puterea legislativă să îl îndeplinească în cel mai scurt timp. Cu toate acestea, modificările operate în comisia juridică a Camerei Deputaților pot sabota lupta anticorupție în egală măsură ca existența Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Solicităm Preşedintelui Camerei Deputaţilor să sesizeze urgent Comisia de la Veneţia și GRECO cu privire la acest proiect legislativ.

Tags: BihorForumul JudecătorilorjudecătorimemoriulprocuroriSatu Mare
Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post

Curtea de Justiție a UE: Pasagerii afectați de anularea sau întârzierea zborurilor din cauza GREVEI personalului unei companii aeriene trebuie DESPĂGUBIȚI

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sănătate
  • Sanatate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Știri
  • Stiri
  • Video

Articole recente

  • Alegeri Prezidențiale 2025 – Rezultatele Exit Poll-urilor din Turul I
  • Cerere de încuviinţare a executării silite a unui contract de credit – competenţă teritorială 
  • Încetarea acțiunii civile: acțiunea în pronunțarea unei hotărâre care să țină loc de act de vânzare cumpărare 
  • Ciprian Blejan, liderul AUR Bihor şi candidat la preşedenţia CJ Bihor,, despre vot: „Am votat pentru revenirea la ordinea constituțională. Puterea votului și puterea democrației trebuie respectate”
  • Alegeri Prezidențiale 2025: Prezență la Vot Ridicată în Turul I

Arhive

  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.