• Contact
duminică, iunie 8, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Sezonul sărbătorilor de iarnă 2023-2024, deschis oficial cu ediția de colecție a Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”

by Veronica Bursașiu
25/11/2023
in Prim Plan, Prim Plan 2, Recomandate, Stiri
0 0
0
Sezonul sărbătorilor de iarnă 2023-2024, deschis oficial  cu ediția de colecție a Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”
0
SHARES
184
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

În perioada 2-3 decembrie 2023 se va desfășura Festivalul-Concurs „D’ale Porcului” ediția a X-a, în parcarea ERA Park Oradea. În cadrul evenimentului e cuprinsă și ediția a II-a „D’ale porcului PRO”, competiţia între echipe conduse de profesionişti în industria cărnii reprezentând judeţe, oraşe sau comune din întreaga ţară.D`ale Porcului PRO”, care va avea loc în 3 decembrie s-au înscris: Complex President Băile Felix, Bers Nova & Crius, Sapient Group & Euro Buffalo, Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul”, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Good Chefs Mix și Grătarul cu ștaif (Timișoara).

Evenimentul e organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea, în parteneriat cu Asociația Comunelor din România – Filiala Județeană Bihor, și-a asumat exact acest scop: să aducă celor orădenilor, în special, oferta bogată a preparatelor din carne proaspătă de porc, făcute după rețete străvechi, din țară și de peste hotare.  Directorul festivaluluiNicu Pop, vicepreședintelui Radu Silaghi, liderul Asociației Firmelor Bihorene și primarului Ioan Șora, șeful Asociației Comunelor din Bihor, 12 echipe au confirmat prezența la evenimentul care se anunță a fi unul cu o ofertă și mai bogată decât edițiile precedente.În premieră, a fost nunțată organizarea concursului de pălinci și băuturi distilate „Bihor spirits”. Pălinca va fi jurizată separat de preparatele din concurs, de o echipă de specialişti formată din Nagy Botond, de la Zekulhyda Săcueni, posesor a două titluri de Campion la Brillante 2023 și 2 titluri de Campion la Quintessence 2023 respectiv Fenesi Győző Peter, de la Manufactura Fenesi Oradea.

12 echipe din comunelor bihorene Biharia, Căbești, Diosig, Nojorid, Pomezeu, Roșia și Tulca, echipa din Valea lui Mihai, precum și o echipă a „Uniunii democratice a slovacilor și cehilor din România”, din zona Huta s-au înscris în competiție.
Din Banat, vine echipa „La maistoru` căsap” (CS-TM), care se recomandă ca o „colecție” de „maistori” bucătari „din județele Caraș-Severin (Bocșa și Carașova) și Timiș (Buziaș), de la munte și câmpie, români, maghiari și croați, fiind un exemplu de armonie, dar și de pricepere. Ne dorim să arătăm „la tot natu`” (adică lumii întregi), ce înseamnă preparatul porcului la noi, cu rețete și preparate din „Țara Banatului”, respectând întocmai specificul zonal”, transmite Dan Liuț, coordonator al trupei susținute de Uniunea Croaților din România. Zona Nădlac e reprezentată de ”cârnați de Nădlac” cu „boia de Nădlac” și preparați cu produse din porci crescuți în România. Campania „Zestre culinară” de conservare a patrimoniului culinar multietnic și multicultural e parte din proiectului de diplomație culinară propus de Romana Rista și susținut de Comtim, firma care livrează porcii pentru întregul concurs festival. Regii legumelor din Ungaria vor experimenta lucrul cu carne de porc la Oradea. Este vorba despre „Primăria localității Esztár (Ungaria) care organizează, de 10 ani, celebrul Festival al tocanei de legume (Esztari Lecsofesztival) și deține recordul mondial pentru „Cea mai mare tocană de legume” , de 1,8 tone! 

Juriu de profesioniști

Juriul ediţiei a X-a a festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” este format exclusiv din profesionişti în Gastronomie, oameni pentru care Arta culinară nu are secrete, dar și importanți promotori ai bucătăriei tradiționale românești. Cei mai mulți revin iarnă de iarnă la Oradea deoarece – vorba imnului festivalului, compus de Văru’ Săndel – „Ca la D’ALE PORCULUI nu-i nicării!”…

1. Stefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT Romania)

2. Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică (IKA) 2020

3. Lungu Cerasela – căpitanul echipei regionale „Casa boierului din deal” medaliată cu bronz la Cupa Mondială Gastronomică 2022, participantă la IKA 2024

4. Nina Rus – manager Păstrăvăria RIN Romuli, owner Bunătățile lu’ Nina, participantă la IKA 2024

5. Mircea Groza – arheolog culinar, autor „Zămuri – supe, zupe şi năcreli”

6. Cosmin Dragomir – fondator „GASTROART”, autor „Curatorul de zacuscă”

7. Liviu Bosnea – manager Fratia Ceaunelor

8. George Furdui – owner Oblix by Chef George Furdui

9. Alexandru Sandrau – executive chef Hotel Aqua President

10. Nicolae Pop – director Festivalul-Concurs „D’ale Porcului”

Ediţia a X-a a Festivalului-concurs „D’ALE PORCULUI” va avea loc în perioada 2-3 decembrie 2023 la Era Park Oradea şi va deschide oficial „sezonul” sărbătorilor de iarnă 2023-2024 în România

„Masa VIP”

Ediția a X-a a Festivalului-concurs „D’ale porcului” va avea o zonă specială dedicată gurmanzilor iubitori de produse din carne proaspătă de porc, și de băuturi locale. La „Masa VIP” se vor putea consuma 8 mâncăruri de excepție, realizate după rețete culese din Bihor, și 2 din 3 băuturi locale. Clienții vor fi primiți într-o zonă special amenajată și se vor putea bucura inclusiv de momente artistice-surpriză și de o tombolă!

„Masa VIP” va cuprinde:

  1. Pălincă de prune (50 ml.)
  2. Supă (leveșe) din carne proaspătă de porc, cu gârtene (375 ml.)
  3. Toroș (300 g.)
  4. Sarmale cu pisat (3 buc.)
  5. Cârnați (150 g.)
  6. Caltaboși (150 g.)
  7. Răcituri (cocioane) (200 g.)
  8. Mămăligă cu brânză și slănină prăjită (300 g.)
  9. Gomboți cu prune (2 buc.)
  10. Vin roșu (200 ml.)/ Bere neagră (330 ml.)

În cadrul festivalului va avea loc lansarea de carte „Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea Groza, în prezența autorului

PROGRAM

SÂMBĂTĂ – 2 decembrie (BIHOR & invitați)

  1. 08.00-19.00 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
  2. 09.00-10.00 Degustare pălincă – CONCURS
  3. 10.00-10.30 DESCHIDERE FESTIVĂ (+ PREMIERE SPECIALĂ „DE 10”)
  4. 10.30-14.30 BIHOR SPIRITS – CONCURS de pălinci
  5. 11.30-12.30 Degustare toroş – CONCURS
  6. 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
  7. 13.30-14.30 Degustare preparate speciale – CONCURS
  8. 13.30-14.30 ZESTRE CULINARĂ – Degustare de cârnați de Nădlac – echipa orașului Nădlac, Arad – Acțiune de diplomație culinară propusă de Romana RISTA și susținută de COMTIM
  9. 14.30-15.00 LANSARE DE CARTE – „Zămuri – supe, zupe și năcreli. Rețete ardelenești din bătrâni”, de Mircea GROZA (în prezența autorului, editorului și a unor invitați-supriză)
  10. 15.00-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
  11. 15.30-18.00 BIHORUL PETRECE
  12. 18.00-18.30 Festivitate de premiere –
  13. DUMINICĂ – 3 decembrie (PROFESIONIȘTI)
  14. 09.00-18.30 TÂRG DE PRODUSE TRADIŢIONALE
  15. 09.00-10.00 Degustare distilate – CONCURS
  16. 12.30-13.30 Degustare cârnaţi şi caltaboşi – CONCURS
  17. 13.30-14.30 Degustare produse locale și produse speciale – CONCURS
  18. 14.30-15.30 Demonstraţii de artă culinară – PREZENTARE
  19. 15.30-18.00 RECITAL: Liviu Buțiu și orchestra; Aurel TĂMAȘ
  20. 18.00-18.30 Festivitate de premiere –
Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Fiul uriașului Placido Domingo cântă la Oradea pentru o  fetiță de un an și câteva luni, care suferă de  cancer pulmonar și leucemie

Fiul uriașului Placido Domingo cântă la Oradea pentru o fetiță de un an și câteva luni, care suferă de cancer pulmonar și leucemie

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Stiri
  • Știri
  • Video

Articole recente

  • Captură pe DN75: Transport ilegal de 149.900 de țigarete oprit în drum spre piață
  • Jaf în stil mafiot la Oradea: țigări furate și violență cu spray lacrimogen!
  • Legea care modifică regimul armelor și munițiilor a fost promulgată: interdicții pentru inculpații în dosare penale
  • CJUE: un migrant care intră ilegal în UE împreună cu propriul copil minor nu poate fi sancționat pentru facilitarea migrației ilegale
  • ANI: Declarațiile de avere rămân neschimbate, Decizia CCR nu produce efecte până la publicare

Arhive

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.