• Contact
sâmbătă, iunie 7, 2025
  • Login
No Result
View All Result
Bihor Just
19 °c
Oradea
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact
No Result
View All Result
Bihor Just
No Result
View All Result

Nicolae POP | Despre… cârnați

by Veronica Bursașiu
18/03/2021
in Lectii, Opinii, Prim Plan, Recomandate
0 0
0
Nicolae POP | Despre Băile Felix, fără apă termală

Nicolae Pop

0
SHARES
101
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

”Unii oameni apar în viaţa ta ca o binecuvântare. Alţii, ca o lecţie…” – Maica Tereza

Cârnaţi de… Bihor

Ponderea cea mai mare a asigurării cărnii pentru populaţia rurală bihoreană a fost dată, întotdeauna, de creşterea porcilor.

La 1600, în urbariul domeniului Beiuş se consemna că, în cele 64 de sate ce cuprindeau 1.773 de capi de familie, existau 4.801 porci şi 1.111 vaci; în 1773, în districtul Pomezeu erau înregistrate, în 35 de localităţi, un număr de 198 de familii care aveau în posesie 760 de porci şi 385 de vaci.

La 1730, sătenii din Delani şi Gepiş plăteau pentru păşunatul porcilor. Alte sate unde se plătea taxă pentru ghindărit erau Letea Mare, Şumugiu, Apateul Românesc, Fonău, Mierlău, Drăgăneşti, Ţigăneşti, Păntăşeşti, Belejeni, Leleşti etc.

De la 1741, taxa pentru păşunat în pădurile glandifere putea fi răscumpărată, adică plătită „în natură” chiar cu porci: aşa procedau sătenii din Căpâlna, Giriş, Săldăbagiu, Cociuba, Belfir, Calea Mare, Tinca, Magyar Soldobagy şi Râpa.

În Oradea, ca în majoritatea oraşelor din Transilvania, măcelăritul se practica încă din secolul al XIV-lea. Era un meşteşug profitabil atât pentru cei care îl practicau, cât şi pentru stăpânii de pământ şi autorităţile oraşelor, care controlau acest monopol, dacă ţinem cont de faptul că, pentru arendarea măcelăriilor şi a dreptului de a vinde carne în pieţe sau în alte locuri prestabilite, măcelarii încheiau contracte plătind sume importante de bani.

Un exemplu în acest sens este reînnoirea, la 1 ianuarie 1754, a unui contract dintre oraşul Oradea şi Hancsirg Gyorgy. La primul punct al actului în cauză se stabilea ca măcelarul să plătească anual 130 de forinţi către oraş. Tot potrivit documentului, arendatorul trebuia să plătească arenda totală în avans, iar pe durata celor trei ani de contract să stea la „dorinţa oraşului”, din punct de vedere al meşteşugului pe care îl practica.

Un contract din 1803, de arendare a unei măcelării în Oradea către măcelarul Pap Janos, se constituia şi într-un contract de credit pentru măcelarul în cauză, prin faptul că autorităţile oraşului urmau să îi acorde un împrumut de 1.000 de forinţi pentru a-şi începe negoţul!

Suma împrumutată urma să fie restituită integral pe parcursul celor 3 ani de contract, potrivit unui orar prestabilit; pentru respectivul împrumut, măcelarul în cauză a girat cu propria avere.

La începutul secolului al XIX-lea, porcii făceau parte şi din categoria bunurilor acordate ca remuneraţie pentru slujbaşii capitlului. Groful Sauer, ca inspector al Prepoziturii Mari, îl plătea pe Papp Kosztat din Bedeu, pentru diverse servicii, între altele, şi cu un grăsun de câţiva ani; meşterul fierar Togyer Szakalli primea ca plată şi un grăsun de câţiva ani.

În 1871, preotul Lazar Miklos din Oradea era plătit anual cu suma de 500 de fl.rh şi doi porci îngrăşaţi; grefierul Sej Joszef, pe lângă bani şi alte produse, cu 2 porci de trei ani şi 3 vaci.

Breasla măcelarilor din Oradea a fost o asociere cu rânduieli bine structurate în interiorul său, dar şi în relaţia cu autorităţile oraşului ori cu cele ecleziastice. De pildă, în memoriul din 8 noiembrie 1824 adresat comitelui se arăta nemulţumirea membrilor de breaslă faţă de taxa de 200 de forinţi pe care o plăteau anual Capitlului Episcopiei Romano-Catolice pentru a-şi putea practica meseria. O altă nemulţumire a breslei măcelarilor era concurenţa neloială a vânzătorilor liberi, reclamată „in corpore” încă din 1835, dar şi individual de către membrii breslei. Tot membrii breslei cereau şi liberalizarea preţului la carne şi slănină.

Între anii 1855 şi 1859, în Oradea îşi desfăşurau activitatea 55 de măcelari, cel mai în vârstă fiind Vlagyka Ianos, de 75 de ani, intrat în breaslă în 24 octombrie 1811; cel mai tânăr măcelar era Togyeras Iosif, de 20 de ani, intrat în breaslă în 2 februarie 1859.

O „aripă” a meseriei de măcelar era cea a preparatorilor de virşli şi alte mezeluri, care, între 1855 şi 1859, erau în număr de 5 persoane, consemnate ca membri ai breslei. Tot alături de membrii breslei măcelarilor se aflau notaţi şi 27 de „vânzători liberi”, „bucătari” sau „cei care frigeau carne”, respectiv aşa-numiţii comercianţi de târg.

În 5 mai 1923, în piaţa din Beiuş carnea de porc se vindea cu 34 de lei/kg; un kg. de cârnat proaspăt era 38 de lei, iar un kg. de cârnat afumat, 58 de lei. În aprilie 1924, preţurile crescuseră cu câte 2 lei.

În luna decembrie 1931, cei 553 de bolnavi internaţi la Spitalul Judeţean din Oradea au fost hrăniţi (şi) cu 74 kg. de cârnaţi (la care s-au adăugat, pe lângă carne de vită şi porc, 132 kg. caltaboşi şi 72 kg. jumări).

În 1941, la Coşdeni, cârnaţii se făceau din carne de cea mai bună calitate, numită „pecie” (sau carne macră), tăiată mărunt cu cuţitul sau cu satârul (în lipsa „maşinilor” manuale de tocat, apărute mai târziu). Amestecul se condimenta cu usturoi, sare, piper şi „piparcă” (boia de ardei dulce); cârnaţii erau puşi la uscat şi la „scurs” sau zvântat o zi sau două, urmând a fi afumaţi.

În judeţul Bihor, sărbătoarea de Crăciun se concentra în jurul colacilor. Aceştia erau principala răsplată pentru colindători, care erau recompensaţi, însă, şi cu cârnaţi.

La mijlocul secolului al XIX-lea, la Sititelec, se colinda aşa: „Scoală babă, suflă-n foc/ Şi ne ţâpă câti-un coc./ Dă-i vide că-i puţinel,/ Pune cârnaţu pă iel./ Cât rotiţa plugului,/ Să umple straiţa pruncului.” Tot aici, petrecerea comună de după terminarea colindatului era onorată de toţi care i-au primit pe colindători. Se mâncau colaci şi cârnaţi.

La Crânceşti şi Topa de Sus, momentul final al colindului era „alduitul colacului”, a aldui însemnând a binecuvânta, a sfinţi. Acesta era urmat de „alduitul pălincii” şi „alduitul cârnatului”, stabilind astfel cele trei alimente principale de pe masa sărbătorească.

(Selecţie din volumul Sabinei Horvath – Alimentația tradițională din Bihor între secolul al XVIII-lea și începutul secolului al XX-lea; Editura Muzeului Țării Crișurilor, Oradea, 2017)

CITIȚI de același autor – Gânduri… răzlețe | Despre… deșeuri | Despre… decență

Tags: cârnațiistoriemăcelariNicolae Pop
Veronica Bursașiu

Veronica Bursașiu

Next Post
Bugetarii vor avea termen 30 de zile să aleagă dacă ies la pensie sau rămân în câmpul muncii

Bugetarii vor avea termen 30 de zile să aleagă dacă ies la pensie sau rămân în câmpul muncii

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cautare

No Result
View All Result

Legaturi utile

  • Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa
  • Uniunea Națională a Barourilor din România
  • Baroul Bihor
  • Baroul Satu Mare
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Public
  • Consiliul Superior al Magistraturii
  • Înalta Curte de Casație și Justiție
  • Avocatul Poporului
  • Uniunea Națională a Notarilor Publici
  • Direcția Națională Anticorupție
  • DIICOT

Categorii

  • Administraţie
  • Anchete
  • Anunțuri
  • Arhiva
  • Avocatura
  • Citatul zilei
  • Cultură
  • Dezbatere
  • Drept
  • Economie
  • Educatie
  • Eveniment
  • Fara categorie
  • Gura pamfletarului
  • Haz de necaz
  • International
  • Interviu
  • Învăţământ
  • Invitatul săptămânii
  • Juridic
  • Justiţie
  • justitie
  • Lectii
  • Opinii
  • Politic
  • Politică externă
  • prim
  • Prim Plan
  • Prim Plan 2
  • Procese
  • Război
  • Recomandate
  • Sanatate
  • Sănătate
  • Satu Mare
  • Sistemul judiciar
  • Social
  • Spațiu Virtual
  • Sport
  • Stiri
  • Știri
  • Video

Articole recente

  • Captură pe DN75: Transport ilegal de 149.900 de țigarete oprit în drum spre piață
  • Jaf în stil mafiot la Oradea: țigări furate și violență cu spray lacrimogen!
  • Legea care modifică regimul armelor și munițiilor a fost promulgată: interdicții pentru inculpații în dosare penale
  • CJUE: un migrant care intră ilegal în UE împreună cu propriul copil minor nu poate fi sancționat pentru facilitarea migrației ilegale
  • ANI: Declarațiile de avere rămân neschimbate, Decizia CCR nu produce efecte până la publicare

Arhive

  • iunie 2025
  • mai 2025
  • aprilie 2025
  • martie 2025
  • februarie 2025
  • ianuarie 2025
  • decembrie 2024
  • noiembrie 2024
  • octombrie 2024
  • septembrie 2024
  • august 2024
  • iulie 2024
  • iunie 2024
  • mai 2024
  • aprilie 2024
  • martie 2024
  • februarie 2024
  • ianuarie 2024
  • decembrie 2023
  • noiembrie 2023
  • octombrie 2023
  • septembrie 2023
  • august 2023
  • iulie 2023
  • iunie 2023
  • mai 2023
  • aprilie 2023
  • martie 2023
  • februarie 2023
  • ianuarie 2023
  • decembrie 2022
  • noiembrie 2022
  • octombrie 2022
  • septembrie 2022
  • august 2022
  • iulie 2022
  • iunie 2022
  • mai 2022
  • aprilie 2022
  • martie 2022
  • februarie 2022
  • ianuarie 2022
  • decembrie 2021
  • noiembrie 2021
  • octombrie 2021
  • septembrie 2021
  • august 2021
  • iulie 2021
  • iunie 2021
  • mai 2021
  • aprilie 2021
  • martie 2021
  • februarie 2021
  • ianuarie 2021
  • decembrie 2020
  • noiembrie 2020
  • octombrie 2020
  • septembrie 2020
  • august 2020
  • iulie 2020
  • iunie 2020
  • mai 2020
  • aprilie 2020
  • martie 2020
  • ianuarie 2020
Site-ul bihorjust.ro şi conținutul acestuia sunt protejate de Legea drepturilor de Autor din România şi de dispoziţii privitoare la copyright aplicabile în alte teritorii din afara ţării. Preluarea de pe site-ul bihorjust.ro a materialelor (text, foto şi/sau video) purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală se poate face doar cu citarea sursei, cu URL/hyperlink, în limita a 250 de semne.

Categorii

  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

Legal

  • Termeni Și Condiții
  • Declinarea responsabilității
  • Politica de confidentialitate

Site

  • Contact
2020 BihorJust.ro. Toate drepturile rezervate.

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Stiri
  • Procese
  • Anchete
  • Sistemul judiciar
  • Avocatura
  • Contact

© 2020 BihorJust.ro

Confidențialitate și cookie-uri: acest sit folosește cookie-uri. Dacă continui să folosești acest sit web, ești de acord cu utilizarea lor. Pentru a afla mai multe, inclusiv cum să controlezi cookie-urile, uită-te aici: POLITICĂ COOKIE-URI.